Švajčiari sa už nechcú lúčiť vo štvrťfinále

Gardner má skalp neskoršieho víťaza Stanley Cupu. Na MS túži po semifinále, ako celé Švajčiarsko.
Gardner má skalp neskoršieho víťaza Stanley Cupu. Na MS túži po semifinále, ako celé Švajčiarsko. (Autor: Veronika Janušková)
Jaroslav Vrábeľ|30. apr 2011 o 00:00

V otváracom dueli MS v Košiciach sa predstavil aj najvyšší Švajčiar Gardner, ktorý nikdy nehral v NHL, ale senzačne porazil Chicago.



KOŠICE. „Steel Aréna je nádherná, ľad úžasný, šatne skvelé, všetko je tu 'prvá trieda'," pochvaľoval si švajčiarsky útočník s kanadskými koreňmi Ryan Gardner, ktorý včera nastúpil proti francúzskemu papierovému outsiderovi B-skupiny v otváracom súboji košickej časti MS.

Konečne chcú prelomiť štvrťfinálové prekliatie

„Absolvovali sme dobrú prípravu, porazili sme kvalitných súperov ako Rusko i Česko, hoci ich tímy sa ešte kryštalizovali. Ale každý prípravný zápas je dôležitý pre sebavedomie. Na tomto turnaji máme veľa dobrých hráčov a postúpime tak ďaleko, ako tvrdo budeme pracovať. Všetko je možné," vyhlásil na margo „prekliatia" Švajčiarov.

Tí na MS vedia zdolať i Kanadu (vlani 4:1), no hoci za posledných 12 rokov 8-krát postúpili do štvrťfinále, tam vždy prehrali.

„Dúfam, že na Slovensku to konečne prelomíme. Neprišli sme, aby sme opäť vypadli vo štvrťfinále a šťastní s účasťou v „Top 8" šli domov. Chceme vyhrať všetko, čo sa bude dať."

Vo Švajčiarsku už štvrťfinále nepovažujú za úspech, ale minimum, ktoré od svojich čakajú. Vo svetovom rebríčku IIHF je Švajčiarsko siedme, vlani bolo na MS piate.

Gardner (33) je z hokejovej rodiny, otec i dedo okúsili NHL a hokej hral i strýko. Sám sa však do NHL nedostal. Teraz je hráčom Bernu, predtým pôsobil v Zürichu, kde bol spoluhráčom Slovákov Rada Suchého a Petra Sejnu.

Práve v drese Zürichu získal v roku 2009 švajčiarsky titul a potom prekvapujúco triumfovali i v európskej Lige šampiónov, v ktorej sa stal najlepším strelcom so 6 gólmi.

Čerešničkou bol následný fantastický domáci triumf švajčiarskeho mančaftu (2:1) vo Victoria Cupe nad Chicagom Blackhawks (Hossa nenastúpil, len Kopecký), ktorý v tej sezóne získal Stanley Cup. Za Chicago proti Zürichu chytal Francúz Huet. Francúzsko s Huetom a Švajčiarsko s Gardnerom včera otvárali MS.

Gardner: Aj slovenské mužstvo môže zdolať tím NHL

„Poraziť Chicago bolo skvelé. Boli sme dobre pripravení, hrali sme naplno, brankár Sulander dobre zachytal a dali sme góly. Možno si niekto potom povedal, že pre Chicago to bola len exhibícia, ale okrem Hossu tam nastúpili všetci ich 'veľkí' hráči. Sme veľmi pyšní aj na víťazstvo v Lige majstrov v konkurencii silných mužstiev z Ruska, Fínska i Česka," spomína Gardner. Trénerom Zürichu bol vtedy Sean Simpson, súčasný kouč švajčiarskej reprezentácie.

Podľa Gardnera triumf Zürichu nad Chicagom potvrdil, že jeden zápas môže vyhrať hocikto nad hocikým. „Aj extraligový tím zo Slovenska môže poraziť mužstvo NHL, všetko sa môže stať. Ale podstatné je vyhrať v správnom čase na správnom mieste. To platí aj o MS, kde sa treba najprv dostať do štvrťfinále a tam už je potom všetko možné."

Dlháň Gardner s výnimočnou hokejovou výškou 198 cm je najvyšší hráč švajčiarskej reprezentácie. Na slovenského obra Zdena Cháru z Bostonu (205 cm) sa však nechytá. „Na vášho Cháru nemám (úsmev). Poznám ho, no nikdy som proti nemu nehral. Moja výška má výhody i nevýhody, protihráč môže byť rýchlejší, ale pred bránou skôr dosiahnem na puk ja."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Švajčiari sa už nechcú lúčiť vo štvrťfinále