Švajčiar Albrecht opäť lyžuje, pred rokom bojoval o život

Daniel Albrecht po absolvovaní obrovského slalomu v Garmisch-Partenkirchene.
Daniel Albrecht po absolvovaní obrovského slalomu v Garmisch-Partenkirchene. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|12. mar 2010 o 18:40

Zjazdár Daniel Albrecht sa vrátil po vyše roku od hrôzostrašného pádu v Kitzbüheli na svahy.

Zjazdár Daniel Albrecht sa vrátil po vyše roku od hrôzostrašného pádu v Kitzbüheli na svahy.

BRATISLAVA. Okrem atraktívnych bojov o prvenstvo vo Svetovom pohári sa udiala v alpskom lyžovaní ďalšia významná vec. Na svahy sa vrátil Švajčiar Daniel Albrecht, ktorý prežil pred vyše rokom hrôzostrašný pád v rakúskom Kitzbüheli.

Švajčiar absolvoval posledný obrovský slalom sezóny v Garmisch-Partenkirchene ako predjazdec. „Je to skvelý pocit opäť lyžovať. Preteky Svetového pohára majú svoju neopísateľnú atmosféru," citoval 26-ročného rodáka z Fieschu denník Frankfurter­-Rundschau.

„Dani je späť. Jeho oblúková technika je zreteľná a aj náročnejšie traťové zlomy absolvoval dostatočne suverénne," pochválil Albrechta denník Blick.

Majstra sveta z kombinácie spred troch rokov pochválil aj jeho tréner Sepp Brunner. „Daniel šiel spoľahlivo, rýchlostne to ešte nebolo pochopiteľne ono, ale do toho sa dostane," povedal Brunner.

Olympiádu ešte vynechal

Albrecht uvažoval nad štartom skôr. S reprezentačným tímom trénoval už cez leto v Argentíne a aj v novembri v Kanade, ale blok v hlave bol ešte veľký, preto sa aj rozhodol vynechať olympijské hry vo Vancouvri. Okrem toho veľký výpadok znamenal, že schudol 15 kíl a stratil veľkú časť svalového objemu.

Jeho návratu sa potešil aj fenomén tejto sezóny Carlo Janka. „Som šťastný, že sa Daniel vrátil, verím, že v budúcej sezóne sa vráti v starej forme," citovala Janku stránka skionline.ch.

Celkového víťaza hodnotenia Svetového pohára spája s krajanom veľmi dobré priateľstvo. Po jeho hrôzostrašnom páde bol jeden z prvých ľudí, ktorí ho prišli pozrieť do nemocnice v Innsbrucku.

Albrecht sa vážne zranil 22. januára 2009 počas tréningu v Kitzbüheli. Na jednej z najťažších zjazdoviek sveta Streif spadol v rýchlosti 140 km/h. Po páde upadol do kómy, ktorú zapríčinilo krvácanie do mozgu. Prvé dni bojoval o život, z umelého spánku ho zobudili až po troch týždňoch na klinike. Z tragického momentu na zjazdovke v Kitzbüheli si nič nepamätá.

Daniel Albrecht patrí k nastupujúcej generácii švajčiarskych lyžiarov. V kariére už dosiahol viacero dobrých výsledkov.

Na majstrovstvách sveta vo švédskom Are v roku 2007 získal okrem zlatej medaily v kombinácii aj striebro v obrovskom slalome a bronz v tímovej súťaži. Vo Svetovom pohári triumfoval najmä v obrovskom slalome, vyhral tri preteky a k nim pridal aj jedno víťazstvo v superkombinácii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Švajčiar Albrecht opäť lyžuje, pred rokom bojoval o život