SuperBowl láka všade, aj na Slovensku

Vlani vyhrali SuperBowl New York Giants. MVP sa stal quarterback Eli Manning.
Vlani vyhrali SuperBowl New York Giants. MVP sa stal quarterback Eli Manning. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|1. feb 2013 o 18:00

V noci z nedele na pondelok bude Amerika žiť štyridsiatym siedmym ročníkom SuperBowlu.

BRATISLAVA. Ľudia si rezervujú stoly v baroch alebo sa dohadujú partie, že budú pozerať spolu u niekoho doma. Piť sa bude pivo a bourbon. Takto bude vyzerať nedeľný podvečer v USA.

Populárne vyvrcholenie ligy v americkom futbale alebo jednoducho SuperBowl sa pomaly stáva fenoménom. Svedčí o tom, že súkromné športové televízie u nás a v Čechách (na Sport 1 o 00.30 h v pondelok) ponúkajú počas sezóny NFL minimálne tri priame prenosy týždenne.

Spomínaný februárový zápas je porovnateľný s najväčšími vrcholmi športového sveta. Akými je finále majstrovstiev sveta vo futbale či otvárací ceremoniál olympijských hier.

Pre reklamu milujúcich Američanov znamená veľa. Už týždeň sa o ničom inom nehovorí. Všetko sa točí okolo šesťhodinovému maratónu.

Ženy rovnako ako muži

V prirovnaní k našim reáliám to je niečo, ako keď hrajú slovenskí hokejisti vo finále majstrovstiev sveta. ((piano))

Americkí futbal však nezaujíma mužov, ale aj ženy. SuperBowl bude sledovať aj trojica Američaniek hrajúcich za Good Angels Košice.

Rady sa navzájom medzi sebou podpichujú. Pri jednej stávke, kto vyhrá vysokoškolský šampionát musela Alexandria Quigleyová nosiť dva dni na hlave čapicu potom ako prehrala stávku s Natashou Lacyovou.

„Netrafila víťaza, tak musela pred zápasom v Schiu nosiť čiapku celý deň. Či už na raňajkách, do bazéna, na tréningu, dokonca v nej aj spala,“ povedal SME s úsmevom Lacyová, ktorá je obrovským fanúšikom amerického futbalu. „SuperBowl budú pozerať v Amerike všetci. Stretnú sa celé rodiny. Budú pozerať zápas aj reklamy. Polčasová šou bude o to väčšia, že vystúpi Beyoncé.“

Samotný SuperBowl dostal tento rok prezývku HarBowl, keďže v ňom vyzve v New Orelans Jim Harbaugh brata Johna.

Prvý je trénerom San Francisca 49ers a druhý Baltimore Ravens.

„O podobných veciach sme s Johnom ani nesnívali. Bude zaujímavé sledovať, ako bude o rok vyzerať naše spoločné Vďakyvzdanie,“ hovoril so smiechom americkým novinárom Jim Harbaugh.

„Môj tím New York Giants nepostúpil do play off, preto budem fandiť Baltimoru, ale myslím, že vyhrá San Francisco. Určite nepadne veľa bodov, lebo bratia Harbaughovci sa veľmi poznajú a bude to viac šachová partia,“ dodala Lacyová.

SuperBowl opäť ponúkol viac zaujímavých príbehov. Či už cestu quarterbacka 49ers Colina Kaepernicka, ktorý začínal sezónu len ako náhradník. Alebo celého tímu Baltimoru, ktorého Američania pasovali do úlohy outsidera.

Z biedy na vrchol

Skvelá obrana Ravens vyradila Denver s jednou z najväčších legiend NFL Peytonom Manningom a vo finále konferencie aj vlaňajšieho finalistu New England s trojnásobným víťazom prestížnej trofeje Tomom Bradym.

Sezónny príbeh Ravens zosobňuje Michael Oher. Hráč, ktorý má na starosti ochranu quarterbacka, má za sebou silný životný príbeh. Do šestnástich rokov bol bezdomovcom.

Potom sa ho ujala židovská rodina, začal hrať futbal a dotiahol to až medzi elitu. Autobiografický film o ňom sa stal hitom a Sandra Bullock zaň získala Oscara.

„Keď si spomeniem čo bolo, keď som mal šestnásť a kde som teraz, je až neuveriteľné. Prešiel som odvtedy obrovskú cestu a čaká ma posledný krok,“ povedal pre LA Times dvadsaťšesťročný Oher.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»SuperBowl láka všade, aj na Slovensku