Tréner im zobral mobily, aby uspeli. Štvorkajak je najlepší

Rýchlostní kanoisti Erik Vlček a Adam Botek počas vyhlásenia výsledkov ankety Športovec roka 2021 na Slovensku.
Rýchlostní kanoisti Erik Vlček a Adam Botek počas vyhlásenia výsledkov ankety Športovec roka 2021 na Slovensku. (Autor: SITA - Branislav Bibel)
Miloslav Šebela|20. dec 2021 o 14:00 (aktualizované 20. dec 2021 o 20:58)

Najúspešnejší kolektív roku 2021 je osádka štvorkajaka.

BRATISLAVA. Samuel Baláž už dvíhal ruky nad hlavu, ale Erik Vlček ešte zneistel. Rýchlo finišujúci ruskí kanoisti boli takmer v jednej rovine so slovenskou loďou. Rozdiel bol minimálny. 

„Zneistel som. Potreboval som, aby mi niekto z brehu potvrdil, že sme tretí,“ vravel skúsený Vlček.

Radosť trénerov ho však nenechala na pochybách a krátko na to sa tešili aj pretekári v lodi.

Štvorkajak rýchlostných kanoistov vybojoval na olympijských hrách v Tokiu bronzovú medailu. Získala ju posádka – Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek. 

Bronz získali s náskok 120 tisícin sekundy pred Rusmi. 

Ako jediní majú medaily z MS, ME aj OH

„Vedeli sme, že Španieli a Nemci budú najsilnejší, ale dúfali sme, že tretie miesto bude naše. Bolo to však neskutočne tesné, také vyrovnané preteky sme nečakali. Aj to ukázalo, že päťstovka je veľmi tvrdá trať v porovnaní s predchádzajúcim olympijským kilometrom.

Rusi nás prekvapili, počas celej olympiády nič neukázali, ale vo finále pádlovali vo vedľajšej dráhe veľmi rýchlo… Boli sme šťastní, že sme prišli do cieľa na treťom mieste,“ vravel ešte v Tokiu Vlček. 

Štvorkajak kanoistov vyhlásili v rámci ankety Športovec roka za najúspešnejší kolektív.

Radosť  slovenských kanoistov K4 spolu s trénermi po zisku bronzu na OH v Tokiu.
Radosť slovenských kanoistov K4 spolu s trénermi po zisku bronzu na OH v Tokiu. (Autor: TASR)

Kanoisti v ankete v tejto kategórii vládnu. Vyhrali ju po ôsmy raz. 

Štvorkajak je slovenskou vlajkovou loďou a nie je to len fráza. Tento rok vybojoval medailu na všetkých vrcholných podujatiach – bronz na olympiáde a na majstrovstvách Európy, striebro na majstrovstvách sveta. Slováci to v tejto sezóne dokázali v K4 ako jediní na svete. 

Prežíval najväčšiu radosť

Tréneri lode hľadali pre posádku optimálne zloženie. Už v minulej sezóne sa kanoisti v lodi menili. O štyri miesta sa uchádzalo päť skvelých pretekárov. 

Nezaobišlo sa to bez napätia. Traja členovia posádky boli istí. O štvrtom musel rozhodnúť rozstrel medzi Csabom Zalkom a Erikom Vlčekom.

Vlček vyhral obe rozstrelové jazdy a stal sa slovenským rekordérom – nikto iný pred ním neštartoval na šiestich olympiádach. V Tokiu si vybojoval už štvrtú olympijskú medailu. 

 „Z tejto bronzovej medaily sa asi teším najviac zo všetkých, ktoré som na olympijských hrách získal. Teraz už cítim veľkú úľavu. Ten tlak a stres boli veľké. Mám za sebou extrémne náročnú olympiádu. Už len dostať sa do Tokia bolo ťažké a dalo mi to dosť zabrať. Možno práve pre tú náročnosť sa človek najviac teší,“ uviedol Komárňan.

Štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek získal bronz na LOH Tokio 2020 / 2021.
Štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek získal bronz na LOH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR)

Náročná príprava

Prvú olympijskú medailu si vybojovali Samuel Baláž a Adam Botek. Denis Myšák má spred piatich rokov striebro z olympiády v Riu. 

Príprava na olympiádu bola poznačená pandémiou či bojom o miestenky v lodi. Z pohľadu trénera Petra Likéra to bola najťažšia sezóna. 

„Aj pre covid a s ním spojené opatrenia. Olympiáda bola posunutá o rok. Vedeli sme, že máme dobrý tím, až príliš dobrý. Mali sme viac dobrých pretekárov, než je miest v lodi. Bolo to ťažké rozhodovanie. Veľa ľudí sa na mňa hnevalo, aj zo strany Erika, aj zo strany Csabu,“ hovoril Likér. 

Pred tokijskými hrami prežíval náročné obdobie. Musel zvládnuť tlak, naplniť medailové očakávania.

Na predolympijskom sústredení zaviedol ešte tvrdší režim – pretekárom zobral smartfóny a rozdal im staré, tlačidlové mobily. Na to, aby si zavolali s blízkymi, podľa neho stačia aj tie a sociálne siete nepotrebujú. Nebol to kľúčový krok, ale je dôležitým dielikom skladačky.

Ukazuje ako Likér smeroval všetko k olympijským pretekom a chcel, aby aj jeho zverenci vytesnili všetko ostatné.

Z finálovej jazdy v Tokiu si vraj Likér detaily nepamätá

„V takom návale emócií už nedokážem rozmýšľať chladnou hlavou, chcem vytesniť všetko ostatné. Keď prišli chalani do cieľa na treťom mieste, z pliec mi spadol balvan ako Petržalka. Takúto úľavu som ešte nikdy necítil. V Riu to bolo iné, tam som vedel, že sme veľmi dobrí a na tisícke vieme skorigovať aj prípadnú chybu,“ vysvetľoval.

Mladá posádka

Štvorkajak popri úspechoch ukázal, že silné roky má pred sebou. V lodi prichádza už dve dekády k pravidelnej generačnej obmene a aktuálna posádka má stále veľkú perspektívu. 

Silnú pozíciu majú 23-ročný Samuel Baláž a o rok starší Adam Botek. V posádke sedel na oboch šampionátoch 22-ročný Csaba Zalka. 

„Hneď, ako chalani prišli do cieľa v Tokiu, sme sa na seba pozreli s Peťom Likérom a hovorili sme si: Ok. Tu sme tretí a za chvíľu je tu Paríž, ale tam chceme byť lepší ako tretí. A nám hrá do karát, že ďalšia olympiáda bude skôr. Tešíme sa na to. Chalani budú mať 25 – 26 rokov, a to bude zrelá posádka,“ hovoril osobný tréner Baláža či Myšáka Andrej Wiebauer.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Tréner im zobral mobily, aby uspeli. Štvorkajak je najlepší