Štvorkajak pôjde do finále na 1000 m s cieľom získať olympijské zlato

TASR|26. aug 2004 o 10:52

Schinias 26. augusta (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Bača nastúpi v piatkovom olympijskom ...

Schinias 26. augusta (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Bača nastúpi v piatkovom olympijskom finále na 1000 m na kanáli Schinias s cieľom potvrdiť dominantné postavenie v tejto disciplíne z uplynulých sezón a zabojovať o olympijské zlato. Zverenci trénera Tibora Soósa vyše dva a pol roka nenašli premožiteľa na žiadnom vrcholnom podujatí či medzinárodnej súťaži a zdobia ich štyri tituly majstrov sveta a tri tituly európskych šampiónov.

Bratia Riszdorferovci, Vlček a Bača postúpili priamo do olympijského finále vďaka víťazstvu v pondelňajšej rozjazde a mali tak o dva dni viac na prípravu, keďže nemuseli absolvovať stredajšie semifinále. "Voľný čas sme využili na tréning a robili sme všetko pre to, aby si chlapci čo najlepšie zvykli na olympijský kanál. V stredu absolvovali kontrolný test na 750 metrov a ukazovatele boli sľubné. Išli v dobrom tempe a bolo to lepšie, ako v pondelňajšej rozjazde. Vo finále sa predstavia vo výhodnej piatej dráhe, hneď vedľa seba budú mať loď Maďarska, ktorá bude patriť k najvážnejším konkurentom v boji o zlato. Silné sú však aj posádky Bieloruska, Nórska a Nemecka a očakávam veľmi náročné preteky, ktoré môže navyše ovplyvniť aj silný vietor. Chlapci sú však dostatočne skúsení na to, aby sa s tým vyrovnali. V príprave sme urobili maximum pre úspešný výsledok a verím, že sa dočkáme medailového zásahu. Ak by im nášmu štvorkajaku podarilo získať zlato, bol by to historický úspech slovenskej rýchlostnej kanoistiky," povedal reprezentačný tréner Pavol Blaho.

Slovensko bude mať v piatkovom finále na 1000 m trati dvojnásobné zastúpenie, okrem komárňanského kvarteta sa v Schinias predstaví aj Marián Ostrčil v C1. "U Mariána Ostrčila je už samotný postup medzi elitnú deviatku veľkým úspechom. Ak by mu vo finále vyšiel štart i úvodná päťstovka, nie je bez šancí zaobojovať o olympijský bod," povedal Blaho. Rýchlostní kanoisti vybojovali od vzniku samostatnej Slovenskej republiky zatiaľ jednu olympijskú medailu. Na OH 1996 v Atlante sa o ňu postaral singlakanoista Slavomír Kňazovický, ktorý finišoval vo finále C1 na 500 m na striebornej pozícii. Na predchádzajúcej olympiáde v Sydney 2000 siahal po cennom kove štvorkajak v zložení Richard Riszdorfer, Juraj Tarr, Róbert Erban, Erik Vlček, ktorý napokon skončil na štvrtej priečke tesne za bronzovou poľskou posádkou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijsk黊tvorkajak pôjde do finále na 1000 m s cieľom získať olympijské zlato