Štefan Ružička zostrelil Rakúšanov

Štefan Ružička (druhý zľava) prijíma gratuláciu za strelený gól od spoluhráčov Dominika Graňáka (vľavo) a Miroslava Šatana (vpravo)
Štefan Ružička (druhý zľava) prijíma gratuláciu za strelený gól od spoluhráčov Dominika Graňáka (vľavo) a Miroslava Šatana (vpravo) (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|10. apr 2011 o 18:59

Hokejisti sa konečne dostávajú dokopy aj herne. Po dvoch prehrách vo Fínsku si v piatok proti Rakúsku konečne vychutnali jasnú výhru 4:0, v sobotu zas vybojovali víťazný obrat z 0:2 na 5:3.

TRENČÍN. Brankár Ján Lašák nastúpil v sobotu do reprezentačnej bránky po dvoch nulách. Vychytal ich v piatok v Trenčíne proti Rakúsku a proti Švajčiarsku vo februárovom finále Slovakia cupu v Bratislave. Napriek tomu, že sa bezgólového hetriku nedočkal, žiaril spokojnosťou.

„Najviac naštvaný som bol, že za stavu 0:2 sme začali hrať naplno, no pred koncom druhej tretiny som zas dostal gól. V tretej som sa prakticky nedotkol puku, čo pre gólmana nie je dobré. Zápas sa ukázal ako dobrý test, museli sme otvoriť hru. Všetci máme dobrý pocit, že sme to zvládli."

Namiesto Lašákovho brankárskeho hetriku s nulami sa blysol streleckým hetrikom útočník moskovského Spartaka Štefan Ružička. Všetky tri puky poslal presne k žrdi z presiloviek.

Tréner hostí soptil

Rakúšania hrali oproti piatku oveľa ofenzívnejšie. Slováci v prvej tretine nedokázali vyťažiť z odľahčeného obranného pásma hostí nič, naopak, v druhej tretine nechali rozbehnúť súpera, ktorý vyhrával osobné súboje a dostal sa do dvojgólového vedenie. Ich energický tréner Bill Gilligan povedal, že Rakúšania podali najlepší výkon v rámci Eurohockey Challenge. Neodpustil si ani kritiku rozhodcov. „Žiaľ o lepší výsledok nás pripravili údajne najlepší slovenskí rozhodcovia."

Jeho kolega na slovenskej striedačke Glen Hanlon uznal zlepšený výkon súpera.

„Naša druhá tretina bola slabšia, no celých 60 minút sa nedá hrať naplno. Som rád, že sme sa zlepšeným výkonom dokázali vrátiť do ťažkého zápasu."

Čakajú nás Švédi

V slovenskom tíme vynikali prvé dva útoky: Šatan – Juraj Mikúš – Marcel Hossa a Surový – Radivojevič – Ružička. Vydarené bolo zloženie presilovkovej formácie, v ktorej boli na ľade vedľa seba Šatana s Hossom aj Ružička.

Marcel Hossa sa bodovo vyrovnal Ružičkovi, okrem prvého gólu pri ďalších dvoch asistoval. Šatan zase okrem dvoch asistencií napálil žrď.

V slovenskom tíme skončili pred MS obranca Banskej Bystrice Juraj Cebák a útočník Karlových Varov Rastislav Dej.

Do prípravy sa, naopak, najbližšie zapojí čerstvý košický majster Vladimír Dravecký. V zápasoch proti Švédsku by už mali byť k dispozícii v kempe aj Zedník, Stumpel, Demitra. Zatiaľ nie je presný termín, kedy príde dvojica útočníkov zo Švédska Ladislav Nagy a Ľuboš Bartečko.

Zabaliť hokejku do deky

Šesť gólov v posledných štyroch zápasoch. Taká je strelecká bilancia ŠTEFANA RUŽIČKU (26). V priebehu týždňa vytvoril impozantnú postupku – jeden gól Fínom, potom dva a tri Rakúšanom.

Spomínate si, kedy ste sa naposledy tešili z hetriku?

„Ani za pána. V posledných troch rokoch v Rusku to nebolo ani vo Philadelphii v NHL. Možno niekedy v juniorskom tíme?

Na ľad v Trenčíne dopadla aj jedna šiltovka, čo vám povedali po hetriku spoluhráči v kabíne?

„Najprv Jano Lašák a potom sa ostatní pridali, že by som si mal horúcu streleckú hokejku zabaliť do deky a vytiahnuť ju až na šampionáte.“

Urobíte to?

„Nemôžem si to dovoliť. Nielen, že je to nepraktické, ale nomináciu zatiaľ istú ešte necítim.“

Váš strelecký cieľ je zrejmý. Posielate puky tesne k žŕdkam. Máte obľúbenú parketu ako pravák?

„Nemám. Rozhodujúce je mieriť skôr presne ako silno.“

Nemátala vás za stavu 0:2 nervozita?

„To sme si nepripúšťali. Len sme si vraveli, že musíme viac korčuľovať a hrať dôraznejšie.“

Po kom nosíte číslo 14 na drese?

„Pridelili mi ju kedysi vo Philadelphii a nosím ju stále. Vzorom bol vždy pre mňa Žigmund Pálffy."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Štefan Ružička zostrelil Rakúšanov