Najrýchlejší Slovák má krátke nohy. Ten druhý mnohých prekvapí, vzbudzuje strach

Hráči Slovenska pred zápasom Slovensko - Ukrajina v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale).
Hráči Slovenska pred zápasom Slovensko - Ukrajina v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale). (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|22. jún 2024 o 12:30

Ktorému futbalistovi Slovenska namerali najviac?

BRATISLAVA, MAINZ. Rýchlosť síce automaticky nevyhráva zápasy, ale zohráva čoraz podstatnejšiu rolu.

Trend súčasného futbalu je jasný. Každú sezónu sú hráči rýchlejší, viac šprintujú a viac času absolvujú vo vyššej rýchlosti.

„Kto trend nezachytil má smolu. V posledných štyroch či piatich rokoch bol vývoj dosť hektický. Mnohých hráčov dobehol a predbehol,“ vravel pred časom v rozhovore pre Sportnet Václav Uzlík.

Dátový analytik pracuje v spoločnosti Catapult Sports, ktorá pomocou GPS systému meria výkonnostné parametre u športovcov vo viac ako stovke krajín sveta.

„Mnohí hráči, ktorí boli konkurencieschopní v rámci európskeho futbalu pred troma rokmi, už nestíhajú. Síce sa nezhoršili, ale prešiel okolo nich rýchlik. Už nie sú schopní sa individuálne presadiť, dostávať sa do prečíslenia či šancí,“ dodal vtedy Uzlík.

Kto je najrýchlejší Slovák?

Pred troma rokmi Slováci na šampionáte rýchlostne výrazne zaostávali za konkurenciou, to bol jeden z dôvodov, prečo neuspeli. 

Najvyššiu rýchlosť na odložených ME 2020 vyvinula dvojica Loic Négo (Maďarsko) a Leonardo Spinazzola (Taliansko) s hodnotou 33,8 kilometra za hodinu.

Zo Slovákom sa dostal do prvej stovky iba jediný. Krajný obranca Tomáš Hubočan skončil na 94. mieste s rýchlosťou 30,8 kilometra za hodinu. Alarmujúce bolo, že šlo o najstaršieho hráča, ktorý mal tridsaťpäť rokov.

Stredopoliar Lukáš Haraslín bol na 108. mieste s rýchlosťou 30,6 km/h. Iba títo dvaja pred troma rokmi pokorili hranici 30 km/h.

UEFA opäť vedie rebríček najrýchlejších hráčov na EURO 2024 (ME vo futbale).

Ako sú na tom Slováci na práve prebiehajúcom šampionáte? Meno Slováka, ktorý zatiaľ dosiahol najvyššiu rýchlosť vás možno prekvapí.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Najrýchlejší Slovák má krátke nohy. Ten druhý mnohých prekvapí, vzbudzuje strach