Stanleyho pohár priviezol Handzušovi vrtuľník

(Autor: SME - Ján Krošlák)
Tomáš Prokop|8. aug 2013 o 15:57

S Michalom Handzušom oslavovalo zisk Stanleyho pohára na banskobystrickom námestí SNP okolo päťtisíc ľudí.

Agentúrna správa bola nahradený autorským článkom.

BANSKÁ BYSTRICA. „Teraz trochu ustúpte, vytiahneme to, prečo tu všetci sme,“ usmial sa pilot Kamil Kolísek s upreným pohľadom na veľkú čiernu truhlu.

Z nej už po siedmykrát vytiahli na Slovensku Stanleyho pohár. Tentokrát však pristál najštýlovejšie, keď doletel vrtuľníkom na trávnatú pláň parku pod pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

Tam si ho prvýkrát doma prezval Michal Handzuš. „Rozmýšľali sme, že by sme ho dopravili na Slovensko autom, ale ako sa opravuje v Čechách diaľnica, tak by sem mohol prísť až večer a nič by sme nestihli. Preto jasne vyhral vrtuľník, ešteže nám vyšlo počasie,“ povedal Michal Handzuš, ktorý čakal na pohár hodinu a pol, kým mu priletel z golfového ihriska pri Prahe od spoluhráča z Chicaga Michala Rozsívala.

((video2))

Museli meniť vrtuľník

Miesto doletu sa podarilo útočníkovi dokonale utajiť. Spolu s organizátormi sa obával o bezpečnosť, preto boli prítomné len médiá a zopár okoloidúcich. Pohár mal prísť už o pol druhej, ale napokon doletel až o pol tretej, keďže agentúra, ktorá ho prepravovala musela vymeniť vrtuľník. Do pôvodného sa truhla nezmestila.

„Zdvihnúť pohár je maličkosť oproti tomu, aké ťažké je ho získať,“ povedal pred dvoma rokmi Zdeno Chára. Handzuš šestnásťkilový Stanleyho pohár veľmi zdvíhať nemal, keďže má naďalej v dlahe zranené zápästie. Napriek tomu najvzácnejšiu hokejovú trofej ihneď po pristaní vrtuľníka vystrel nad hlavu.

„Inak sa to nedá. Je ako magnet. Vždy, keď ho vidím, tak ho mám chuť zdvihnúť nad hlavu. Spravil som to už mnohokrát,“ dodal s úsmevom skvelý center.

Po prevzatí pohára a krátkom brífingu nasadol do kabrioletu, v ktorom sa v spoločnosti pretekára Mateja Homolu rýchlo odišiel pofotiť s hokejovým grálom na obľúbené bystrické zákutia.

((video))

Nervozita len kvôli ľuďom

„Nervozitu z počtu ľudí nemám, len z toho, aby sa mohlo s pohárom odfotiť čo najviac fanúšikov a aby ho videli z dostatočnej blízkosti,“ hovoril Handzuš tesne pred šiestou večer, kedy dorazil v kabriolete na oslavujúce banskobystrické námestie SNP.

V Chicagu oslavovalo s Blackhawks vyše dva milióny ľudí, ale zahanbiť sa nedalo ani okolo päťtisíc fanúšikov, ktoré dorazili v horúci podvečer do Banskej Bystrice.

„Dúfam, že si to so mnou užijete. Hokej je divadlo a vždy sa snažíme zabaviť všetkých,“ zakričal do mikrofónu tridsaťšesťročný útočník, ktorý s úsmevom pripomenul, že sezónu s radosťou začínal v drese domáceho klubu.

Handzuš nezabudol ani na charitu, ktorá bola pre neho pri celej akcii prioritou. Na rôznych suveníroch a dresoch postupne vyzbieral vyše dvadsaťtisíc eur.

Jeho program so Stanleyho pohárom pokračuje dnes, keď navštívi detský hokejbalový zápas a malých pocientov poteší aj v Roosveltovej nemocnici na onkologickom oddelení. Trofej potom okolo piatej odovzdá Mariánovi Hossovi, ktorý ju ukáže druhýkrát Trenčínu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Stanleyho pohár priviezol Handzušovi vrtuľník