Stanislav Varga je v jedenástke dvadsaťročia slovenskej ligy

Dvaja Vargovia. Licenčný manažér FIFA Vladimír Varga (vľavo) odovzdáva ocenenia Stanislavovi Vargovi.
Dvaja Vargovia. Licenčný manažér FIFA Vladimír Varga (vľavo) odovzdáva ocenenia Stanislavovi Vargovi. (Autor: jac)
Sportnet|14. júl 2014 o 00:00

V Bratislave bola vyhlásená Jedenástka dvadsaťročia prvej slovenskej futbalovej ligy.

V Bratislave bola vyhlásená Jedenástka dvadsaťročia prvej slovenskej futbalovej ligy (1993 - 2013). V ankete Únie ligových klubov vybrala odborná komisia najprv kandidátov na jednotlivé posty a najlepších potom v internetovom hlasovaní vybrali fanúšikovia. Hlasovalo ich vyše štyritisíc. Do jedenástky dvadsaťročia sa dostal jediný bývalý hráč FC Tatran Prešov a v súčasnosti tréner zeleno-bielych Stanislav Varga.

PREŠOV. Rodák z Lipian Stanislav Varga (1972) sa hráčom Tatrana Prešov stal v žiackom veku. Tatranu robil cenné služby.

V roku 1994 sa s Tatranom prebojoval do finále Slovenského pohára, táto finálová účasť znamenala štart Prešova v Pohári víťazov pohárov.

Po zisku majstrovského titulu v drese Slovana Bratislava (1999) prestúpil v lete 2000 do Sunderlandu. Potom hral za West Bromwich Albion, Celtic Glasgow (majster Škótska 2004, 2006, v sezóne 2003/2004 sa pričinil o double) a opäť za Sunderland (víťaz 2. anglickej ligy 2007).

Hral v Lige majstrov, v reprezentačnom drese Slovenska odohral 54 zápasov a dal v nich 2 góly.

Ako hráč vynikal nielen v defenzíve, ale aj pred bránkou súpera, kde dokázal nebezpečne zakončovať hlavou. V úspešnej kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta vo futbale 2010 v Južnej Afrike pôsobil v konzultačnom tíme reprezentačného trénera Vladimíra Weissa.

Na bratislavskej slávnosti oceňovania najlepších futbalistov nechýbal ani licenčný manažér FIFA, bývalý dlhoročný funkcionár a prezident FC Tatran Prešov Vladimír Varga. Keďže Stanislav Varga pre povinnosti v klube na slávnosti nebol, ocenenie zaň prevzal práve Vladimír Varga.

V piatok mu v Prešove pohár i obraz jedenástky dvadsaťročia odovzdal. „Veľmi ma potešilo, že v jedenástke dvadsaťročia prvej slovenskej futbalovej ligy sa umiestnil prešovský hráč na poste stopéra Stanislav Varga,“ zvýraznil pri našom piatkovom stretnutí Vladimír Varga.

„Je to predovšetkým jeho ocenenie, ale tiež aj futbalového Prešova. Pohladilo to i moju dušu, lebo Stano počas môjho prezidentovania v Tatrane exceloval. Únia ligových klubov každému laureátovi jedenástky venovala pamätný pohár a obraz celej jedenástky. Som rád, že Stano Varga je v súčasnosti trénerom Tatrana, ktorý nastupuje novú éru - znovu sa bude spoliehať na svojich odchovancov. V Tatrane už nie je človek, ktorý ho zahlcoval hráčmi bez patričnej kvality a ktorí neboli prínosom pre prešovský futbal. Tomu projektu fandím. A je veľmi dobre, že chlapcov bude viesť tréner, ktorý tu vyrastal, pozná toto prostredie a je mu blízke. Bol reprezentantom a hral v jednej z najlepších futbalových líg na svete. V slovenskom futbale by som zmenil aj to, aby takí hráči ako Stano získavali najvyššiu trénerskú licenciu v skrátených lehotách. Už len preto, že pre slovenský futbal urobili veľa a presadili sa v ťažkých súťažiach.“

„Potešilo ma, že som sa ocitol v jedenástke dvadsaťročia slovenskej ligy a veľmi si to vážim,“ podčiarkol Stanislav Varga.

„Som rád, že fanúšikovia na mňa nezabudli a ocenili moju futbalovú prácu. Ďakujem im za podporu. Budem rád, keď aj súčasní prešovskí hráči si uvedomia, že i z Prešova sa dá dostať do špičkového futbalu a možno ich to posunie ďalej.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Stanislav Varga je v jedenástke dvadsaťročia slovenskej ligy