Staňa o Zlatom puku: Konečne to vyšlo aj mne

Rastislav Staňa. Po prvýkrát sa stal najlepším brankárom.
Rastislav Staňa. Po prvýkrát sa stal najlepším brankárom. (Autor: tasr)
Sportnet|2. júl 2013 o 00:00

Anketa o najlepšieho brankára má nového víťaza. Stal sa ním košický odchovanec pôsobiaci v CSKA Moskva Rastislav Staňa.

V bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton vyhlásili výsledky ankety Zlatý puk.Najlepším hokejistom Slovenska v sezóne 2012/2013 sa stal obranca Zdeno Chára. Kapitán tímu Boston Bruins a slovenskej reprezentácie získal svoj štvrtý absolútny Zlatý puk v kariére. Iba o jeden bod predstihol Mariána Hossu.

KOŠICE. V ankete Zlatý puk je na brankárskom poste už osem víťazov. K Miroslavovi Šimonovičovi (1998), Pavlovi Rybárovi (1999, 2000, 2001), Jánovi Lašákovi (2002, 2003, 2004, 2005), Karolovi Križanovi (2006), Petrovi Budajovi (2007, 2008), Jaroslavovi Halákovi (2009, 2010, 2011) a Jánovi Lacovi (2012) sa pridal Rastislav Staňa, získal tak cenu Vladimíra Dzurillu.

Košický rodák chytajúci v KHL v CSKA Moskva bol slovenskou jednotkou na majstrovstvách sveta. Nazbieral o 26 bodov viac ako druhý Jaroslav Janus. Tretí skončil Július Hudáček.

„Posledná sezóna bola mojou najlepšou. Možno keď som bol vo Švédsku dvakrát vo finále, tak to bolo klubovo úspešnejšie, ale tentoraz sa mi darilo v klube, aj v reprezentácii. Ak sa presadíte aj v národnom tíme, tak máte šancu uchádzať sa o post najlepšieho brankára. Nestačilo by len odchytať dobre sezónu v CSKA Moskva,“ zamýšľal sa nahlas brankár Rastislav Staňa, ktorý štartoval už na deviatich majstrovstvách sveta.

„Nominovaný som už bol aj v minulosti. Tuším po prvý raz pred jedenástimi rokmi. Konečne to vyšlo aj mne.“

Základ je klubová sezóna

Tridsaťtriročný Staňa sa po rokoch dočkal individuálneho ocenenia. Teší ho, že sa prepracoval až na vrchol.

„U brankára je veľmi dôležitá hlava, psychika. Z tohto pohľadu je to veľmi náročný post. Brankár rastie skúsenosťami, vekom, postupne dozreje a už ho hocičo nerozhodí. Myslím, že to je aj môj prípad,“ vraví gólman, ktorý by rád prvenstvo v ankete obhájil.

„Základ je mať dobrú klubovú sezónu. V CSKA na to sú predpoklady, pôsobím v dobrom tíme a ten sa ešte posilnil. Musíte byť zdravý, pri zraneniach si ťažko udržiavať výkonnosť. A po dobrej sezóne prichádza reprezentácia, aj v nej sa musíte presadiť. Až potom je šanca uspieť v ankete.“

Termín záležitosť organizátorov

V Bratislave sa odovzdávali ocenenia, no často nie priamo do rúk víťazov. Zdeno Chára či Marián Hossa, ale aj ďalší hráči zo zámoria na galavečere chýbali.

„Termín akcie je záležitosť organizátorov. Uplynulý víkend vyhovoval nám, čo pôsobíme v KHL. Na druhej strane nestihli prísť chalani pôsobiaci v NHL. Ja by som už ďalší víkend prísť nemohol. Odchádzam do Ruska. Začína sa príprava na sezónu,“ podotkol Ratislav Staňa, ktorý oddychoval krátko po svetovom šampionáte a potom sa už vrhol na letnú prípravu.

„Dovolenkoval som s rodinou v Turecku. Teraz som na trojdňovom sústredení v Tatrách, vrátim sa domov do Košíc a hneď letím do Ruska.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Staňa o Zlatom puku: Konečne to vyšlo aj mne