Pod stromček si priala samopal, nie bábiky. Účasť na OH si vystrieľala skôr ako Barteková

Vanesa Hocková na majstrovstvách Európy 2024.

Pod stromček si priala samopal, nie bábiky. Účasť na OH si vystrieľala skôr ako Barteková

Vanesa Hocková na majstrovstvách Európy 2024. (Autor: Instagram/Vanesa Hocková)
Vanesa Hocková na majstrovstvách Európy 2024.
Vanesa Hocková na majstrovstvách Európy 2024. (Autor: Instagram/Vanesa Hocková)
Nikola Baďová|13. jún 2024 o 09:30

Často pripomína, že športová streľba bol jej osud.

BRATISLAVA. Dvadsaťštyriročná strelkyňa Vanesa Hocková si vybojovala olympijskú miestenku takmer pred dvoma rokmi. 

Vo finále skeetu na majstrovstvách sveta 2022 obsadila štvrté miesto, ktoré jej zabezpečilo účasť na olympijských hrách v Paríži.

Účasť na OH si vystrieľala skôr ako jej skúsená kolegyňa Danka Barteková. 

„Bol to skvelý pocit, hlavne to bolo nečakané. Bol to iba prvý rok v seniorskej kategórii. Výsledky som nemala tak dobré, aby som sa prebojovala do finále. Mesiac predtým sme mali majstrovstvá Európy, z ktorých som odchádzala sklamaná. 

Aj to bol dôvod, prečo som sa na svetový šampionát inak pripravila a nastavila. Všetko do seba zapadlo, skončila som na štvrtom mieste a zobrala som so sebou aj miestenku,“ povedala pre Sportnet rodáčka z Trnavy. 

Všetko zlé je na niečo dobré

Hocková mala k zbraniam blízko už od útleho detstva. Pod vianočným stromčekom si radšej našla samopal ako bábiky. Rodičia ju však dali na iný šport. 

„Od šiestich rokov som plávala a preto som šla neskôr na športové gymnázium. Ochorela som však na obličky a musela som prestať. Keďže som bola na športovom gymnáziu, musela som si vybrať iný šport. 

Z menej fyzických aktivít bolo k dispozícii jazdectvo a streľba. Mala som asi dvanásť rokov. Rada tomu hovorím, že to bol osud. Ak by som neochorela, tak by som sa k streľbe nedostala. Všetko zle je na niečo dobré,“ vrátila sa s úsmevom k momentu, ktorý nasmeroval jej športovú kariéru. 

V tínedžerovom veku nebolo všetko ideálne a strelkyňa rozmýšľala, či sa po škole bude športu aj naďalej venovať. 

„Mala som aj momenty na strednej škole, že po maturite by som so športom skončila. Nie vždy ma to bavilo. Potom ma však zobrali na majstrovstvá Európy, kde som skončila iba jeden terč od postupu do finále. Na majstrovstvách sveta som skončila vo finále piata. 

Vďaka umiestneniu som si zabezpečila účasť v TOP tíme, ktorý mi financoval prípravu na ďalšie dva roky. Myslím, že svetový šampionát bol pre mňa zlomový moment. Nakoplo ma to. Som rada, že som neskončila, pretože sa to vyvíja celkom dobre. Dúfam, že mi to vydrží.“

Sestra jej šliape na päty

K nádejnej reprezentantke sa neskôr pridala o štyri roky mladšia sestra Miroslava. 

„Nechcela som, aby robila to isté čo ja. Na začiatku to bolo tŕnisté. Teraz si už neviem predstaviť, že by tu so mnou nebola a nemali by sme spoločné tréningy. Dúfam, že to tak bude ešte dlho,“ pousmiala sa. 

„Bála som sa so streľbou začať, pretože som mala zo zbrane strach. Sestra je môj vzor. Vzájomne sa doťahujeme. Zo začiatku ju hnevalo, že robím to isté, ale zvykla si na to,“ pridala sa Miroslava. 

Miroslava Hocková.
Miroslava Hocková. (Autor: olympic.sk)

Aj mladšia sestra má za sebou významné úspechy. 

„Som úradujúca juniorská majsterka sveta a vicemajsterka Európy z minulého roka. Môžem povedať, že v juniorských kategóriách som na tom lepšie ako sestra. Pomaly ju dobieham a dúfam, že na ďalšiu olympiádu pôjdeme spolu,“ prezradila mladá športovkyňa. 

Rodičov na OH nechce

Sestry majú silné puto a preto sa olympionička rozhodla, že do Paríža pocestuje s Miroslavou. 

„Viem, že veľa ľudí si so sebou berie svoje rodiny a najbližších. Ja nemôžem, pretože by som nevedela strieľať tak, ako strieľam. Viem podať dobrý výkon v okruhu ľudí, pri ktorých bežne trénujem. 

S Mirkou spolu trénujeme a som na ňu zvyknutá. Ak by tam bol niekto navyše, tak mi to nerobí dobre,“ priznala Vanesa Hocková. 

Rodičia však pred rokom mali myšlienku, že dcéru v Paríži podporia, ale slovenská reprezentantka tento návrh zmietla zo stola. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Pod stromček si priala samopal, nie bábiky. Účasť na OH si vystrieľala skôr ako Barteková