Čo priniesol rok 2023? Pozrite si výber významných športových udalostí (1. polrok)

Petra Vlhová sa teší z víťazstva vo finálovom slalome Svetového pohára v andorrskom Soldeu 2023.
Petra Vlhová sa teší z víťazstva vo finálovom slalome Svetového pohára v andorrskom Soldeu 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|31. dec 2023 o 00:00

Petra Vlhová vyhrala slalom vo finále Svetového pohára v Soldeu, Dalibor Dvorský sa stal desiatkou draftu NHL. Pozrite si prehľad udalostí.

BRATISLAVA. Pozrite si výber významných športových udalostí v prvom polroku 2023. Čo sa udialo v športe doma a vo svete?

Január

6. januára - Hokejisti Kanady vyhrali MS hráčov do 20 rokov. Vo finále v Halifaxe zdolali Česko 3:2 po predĺžení. Slovenský tím obsadil 6. miesto po štvrťfinálovej prehre s Kanadou. Za najlepšieho brankára vyhlásili Slováka Adama Gajana.

6. januára - Nórsky skokan na lyžiach Halvor Egner Granerud sa stal celkovým víťazom 71. ročníka Turné štyroch mostíkov. Sošku Zlatého orla si definitívne zabezpečil vďaka triumfu na záverečnom podujatí v rakúskom Bischofshofene.

8. januára - Nór Johannes Hösflot Kläbo a Švédka Frida Karlssonová triumfovali v celkovom hodnotení prestížnej série Tour de Ski bežcov na lyžiach.

9. januára - Waleský futbalista Gareth Bale ukončil vo veku 33 rokov profesionálnu kariéru. Jeho posledný klub bol Los Angeles FC v zámorskej MLS.

10. januára - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vyhrala nočný slalom Svetového pohára vo Flachau s náskokom 43 stotín pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Slávila 27. víťazstvo v seriáli a v historickom poradí žien sa posunula na 13. priečku.

15. januára - Slovenský motocyklista Štefan Svitko obsadil na 45. ročníku Rely Dakar dvanáste miesto. Jeho krajan Juraj Varga sa v kategórii štvorkoliek umiestnil na 4. priečke. Celkovým víťazom medzi motocyklami sa stal druhýkrát v kariére Kevin Benavides.

15. januára - Hokejisti Nitry triumfovali v Kontinentálnom pohári v ročníku 2022/23. Vo finálovej skupine v Angers vyhrali všetky zápasy a nenašli premožiteľa v žiadnom zo šiestich duelov počas dvoch fáz turnaja.

15. januára - Zápas 24. kola Tipos extraligy HC Slovan Bratislava - HC Košice sledovalo 14.244 divákov, čo je rekordný zápis na hokejovom stretnutí v najvyššej slovenskej súťaži. Duel sa hral v rámci akcie Winter Games na futbalovom štadióne na Tehelnom poli.

15. januára - Futbalisti FC Barcelona triumfovali vo finále španielskeho Superpohára nad Realom Madrid 3:1. Hralo sa v Rijáde, Katalánci získali trofej štrnástykrát v klubovej histórii a zlepšili svoj rekord v počte víťazstiev v tejto súťaži.

18. januára - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský z Montrealu nedohral v NHL zápas na ľade New Yorku Rangers a pre zranenie v dolnej časti tela musel potom nútene pauzovať až do konca sezóny.

18. januára - Španielsky tenista Rafael Nadal v pozícii obhajcu titulu a nasadenej jednotky prehral už v 2. kole Australian Open s Američanom Mackenziem McDonaldom 4:6, 4:6, 5:7. Duel dohrával so zraneným bedrom a pre zdravotné problémy potom vynechal celú sezónu.

18. januára - Futbalisti Interu Miláno v zostave so slovenským reprezentantom Milanom Škriniarom obhájili prvenstvo v talianskom Superpohári. Na neutrálnej pôde v Saudskej Arábii zdolali mestského rivala AC Miláno 3:0.

20. januára - Brazílskeho futbalistu Daniho Alvesa zadržala španielska polícia za údajne sexuálne napadnutie ženy v Barcelone. K skutku malo dôjsť 31. decembra v nočnom klube v katalánskej metropole, Alves je odvtedy vo vyšetrovacej väzbe.

25. januára - Slovenský hokejista Miloš Kelemen absolvoval premiéru v NHL. Nastúpil v druhom útoku Arizony v dueli s Anaheimom, v ktorom domáci Coyotes prehrali 2:5.

25. januára - Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) na svojom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone pridelil Slovensku usporiadanie ME hráčov do 21 rokov v roku 2025.

27. januára - Slovák Peter Sagan oznámil, že po prebiehajúcej sezóne ukončí kariéru profesionálneho cestného cyklistu. Trojnásobný majster sveta potvrdil, že na OH 2024 v Paríži chce štartovať v horskej cyklistike.

27. januára - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová s Taliankou Federicou Urgesiovou triumfovali vo štvorhre junioriek na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vo finále vyhrali nad japonskou dvojicou Haju Kinošitová, Sara Saitová 7:6 (5), 1:6 a 10:7.

28. januára - Bieloruská tenistka Aryna Sabalenková vyhrala prvýkrát v kariére dvojhru na grandslamovom turnaji Australian Open. Vo finále v Melbourne zvíťazila v pozícii nasadenej päťky nad Kazaškou Jelenou Rybakinovou 4:6, 6:3 a 6:4.

29. januára - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal desiatykrát víťazom dvojhry na Australian Open a vrátil sa na post svetovej jednotky. V Melbourne získal 22. grandslamový titul a vyrovnal rekord Španiela Rafaela Nadala. Vo finále zdolal Gréka Stefanosa Tsitsipasa 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5).

29. januára - Slovenský futbalový reprezentant Milan Škriniar podpísal zmluvu s francúzskym majstrom Parížom St. Germain. S milánskym Interom sa nedohodol na predĺžení kontraktu, ktorý mal platnosť do júna 2023.

29. januára - Hádzanári Dánska vybojovali tretíkrát za sebou titul majstrov sveta. Vo finále svetového šampionátu v Štokholme zdolali Francúzsko 34:29. Rekordnú šnúru bez prehry na MS natiahli na 28 zápasov.

Február

1. februára - Anglický futbalový klub Chelsea FC získal argentínskeho reprezentanta Enza Fernandeza z Benficy Lisabon. Londýnčana zaplatili za 22-ročného stredopoliara 106,8 milióna libier (v prepočte 121 mil. eur), čo bol vtedajší britský prestupový rekord.

8. februára - Americký basketbalista LeBron James z tímu Los Angeles Lakers sa stal najlepším strelcom histórie NBA. V domácom neúspešnom stretnutí proti Oklahome City (130:133) prekonal o dva body hranicu 38.387 bodov, s ktorou pred 39 rokmi uzavrel kariéru dovtedajší držiteľ rekordu Kareem Abdul-Jabbar.

11. februára - Švajčiarska lyžiarka Jasmine Fluryová sa vo francúzskom dejisku Courchevel/Meribel prekvapujúco stala novou majsterkou sveta v zjazde. Dvadsaťdeväťročná pretekárka zdolala o štyri stotiny sekundy Rakúšanku Ninu Ortliebovú.

11. februára - Futbalisti Realu Madrid vyhrali majstrovstvá sveta klubov v Maroku. Vo finále v Rabate zdolali saudskoarabský Al-Hilal 5:3. Španielsky klub získal trofej rekordný piatykrát v histórii.

12. februára - Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt sa v Courchevel/Meribel stal novým majstrom sveta v zjazde. O takmer pol sekundy Nóra Aleksandra Aamodta Kildeho a získal svoju premiérovú medailu z majstrovstiev sveta.

12. februára - Slovenské basketbalistky si zabezpečili postup na ME v Slovinsku a Izraeli. Zverenky trénera Juraja Suju zvládli záverečný duel kvalifikačnej H-skupiny proti Luxembursku (114:59) a neušla im jedna zo štyroch miesteniek pre družstvá na druhých miestach.

14. februára - Výškar z Nového Zélandu Hamish Kerr triumfoval na 29. ročníku mítingu Banskobystrická latka (BBL). Výkonom 234 cm prekonal národný halový rekord a zaznamenal dovtedajší druhý najlepší svetový výkon sezóny.

16. februára - Nór Johannes Thingnes Bö sa stal prvým biatlonistom v histórii, ktorý získal na jednom svetovom šampionáte päť zlatých medailí. V Oberhofe postupne triumfoval v miešanej štafete, šprinte, stíhačke, vytrvalostných pretekoch i v mixe dvojíc. Medailu napokon bral vo všetkých štartoch na podujatí (5-1-1).

18. februára - Zlato v slalome na MS v alpskom lyžovaní vo francúzskom Courchevel/Méribel získala senzačne Laurence St. Germainová z Kanady. Američanka Mikaela Shiffrinová neudržala vedenie po 1. kole a obsadila druhé miesto, Petra Vlhová skončila na piatej priečke.

18. februára - Hokejisti fínskeho klubu Tappara Tampere sa po prvý raz v histórii stali víťazmi Ligy majstrov. Vo finále vyhrali nad domácim švédskym tímom Lulea Hockey 3:2.

19. februára - Nórsky lyžiar Henrik Kristoffersen sa stal novým majstrom sveta v slalome. Vo francúzskom Courchevel/Méribel triumfoval s náskokom dvoch desatín pred AJ Ginnisom, ktorý sa postaral o historicky prvú medailu pre Grécko v zimnom olympijskom športe na vrcholnom podujatí.

26. februára - Futbalisti Manchestru United vyhrali vo finále anglického Ligového pohára nad Newcastlom 2:0. Získali tak prvú trofej od triumfu vo finále Európskej ligy v roku 2017.

27. februára - Argentínčan Lionel Messi sa stal Hráčom roka 2022 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Útočník Paríža St. Germain zdolal v ankete ďalších finalistov, Francúzov Karima Benzemu z Realu Madrid a svojho spoluhráča Kyliana Mbappeho.

Marec

1. marca - Vo veku 89 rokov zomrel bývalý francúzsky futbalový reprezentant Just Fontaine. Legendárny útočník sa na MS 1958 vo Švédsku blysol 13 gólmi, čo je doteraz strelecký rekord na jednom šampionáte.

4. marca - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová si piatym miestom zjazde v nórskom Kvitfjelli v predstihu zabezpečila veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári 2022/2023. Malý glóbus za zjazd si zabezpečila Talianka Sofia Goggiová.

4. marca - Nórsky reprezentant v severskej kombinácii Jari Magnus Riiber získal na MS v Planici štyri zlaté medaily zo štyroch štartov na podujatí. Víťaznú jazdu zavŕšil triumfom v individuálnej súťaži so skokmi na veľkom mostíku.

4. marca - Slovenský šprintér Ján Volko obsadil vo finále 60 m na atletických halových ME v Istanbule 5. miesto. Zabehol čas 6,57 sekundy a od štvrtého cenného kovu v sérii na podujatí ho delili štyri stotiny . Zlato získal Talian Samuele Ceccarelli za 6,48.

9. marca - Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt obhájil veľký glóbus za triumf v celkovom poradí Svetového pohára. Definitívne si jeho zisk zabezpečil, keď sa jeho jediný prenasledovateľ Aleksander Aamodt Kilde z Nórska odhlásil z podujatia v Kranjskej Gore.

11. marca - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová dosiahla svoje 87. víťazstvo vo Svetovom pohári a prekonala absolútny rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka. Vo švédskom Are triumfovala pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Jej 53. triumf v slalome SP je najviac v akejkoľvek disciplíne medzi mužmi i ženami.

15. marca - Slovenský futbalový reprezentant Stanislav Lobotka predĺžil kontrakt s SSC Neapol do 30. júna 2027. Súčasťou zmluvy je aj ročná opcia.

16. marca - Gianni Infantino zostal na čele Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na ďalšie štyri roky. Na poste prezidenta ho potvrdili delegáti 73. kongresu strešnej organizácie svetového futbalu vo rwandskej metropole Kigali. Vo voľbách nemal protikandidáta.

16. marca - Futbalisti Slovana Bratislava vypadli v osemfinále Európskej konferenčnej ligy. V odvete podľahli na Tehelnom poli FC Bazilej 1:4 po rozstrele z 11 m, zápas sa v riadnom hracom čase i po predĺžení skončil nerozhodne 2:2. Rovnako 2:2 sa skončil aj prvý duel vo Švajčiarsku.

18. marca - Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt vyhral finálový obrovský slalom Svetového pohára v andorrskom Soldeu. V celkovom hodnotení seriálu nazbieral 2042 bodov, čím prekonal mužský rekord Hermanna Maiera (2000 b.) vo formáte založenom v roku 1992.

18. marca - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vyhrala finálový slalom Svetového pohára v andorrskom Soldeu. Dosiahla druhé víťazstvo v sezóne a 28. triumf v kariére. Druhá bola Chorvátka Leona Popovičová, pre ktorú to bolo premiérové pódium v kariére. Tretia skončila Mikaela Shiffrinová z USA.

18. marca - Nórsky bežec na lyžiach Johannes Hösflot Kläbo si triumfom v šprinte voľným spôsobom vo švédskom Falune zabezpečil zisk malého glóbusu za disciplínu i veľkého za celkový triumf vo Svetovom pohári.

18. marca - Francúzska biatlonistka Julia Simonová získala veľký krištáľový glóbus v sezóne 2022/2023. Celkový triumf vo Svetovom pohári jej zabezpečilo piate miesto v šprinte v Osle.

19. marca - Nórsky skokan na lyžiach Halvor Egner Granerud sa stal druhýkrát v kariére celkovým víťazom Svetového pohára. Definitívne si ho zabezpečil na súťaži v letoch vo Vikersunde.

20. marca - Španielsky tenista Carlos Alcaraz sa stal víťazom prestížneho turnaja ATP Masters 1000 v kalifornskom Indian Wells. Vo finále zdolal Daniila Medvedeva 6:3, 6:2 a vrátil sa na post svetovej jednotky, keď na čele rebríčka vystriedal Srba Novaka Djokoviča.

22. marca - Ruský hokejista Alexander Ovečkin dal jeden gól za Washington v dueli NHL proti Columbusu (6:7 pp) a už v 13. sezóne v profilige tak nastrieľal aspoň 40 gólov, čim prekonal rekord Waynea Gretzkého.

22. marca - Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) predĺžila zákaz štartu ruských a bieloruských národných tímov aj ich klubových zástupcov vo svojich súťažiach o ďalšiu sezónu 2023/24. Zákaz nadobudol platnosť od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

23. marca - Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo sa stal celosvetovým rekordérom v počte štartov za národný tím. V domácom súboji kvalifikácie ME 2024 proti Lichtenštajnsku nastúpil na 197. zápas v reprezentácii, čím sa v historickom rebríčku odpútal od Kuvajťana Badera Al-Mutawu.

25. marca - Nórska bežkyňa na lyžiach Tiril Udnes Wengová sa prvýkrát v kariére stala celkovou víťazkou Svetového pohára. V predposledných pretekoch sezóny obsadila v šprinte klasicky vo fínskom Lahti tretiu priečku.

26. marca - Nórsky bežec na lyžiach Johannes Hösflot Kläbo si vo finále Svetového pohára vo fínskom Lahti pripísal v pretekoch na 20 km klasicky s hromadným štartom 20. triumf v jednej sezóne a vyrovnal rekordný zápis krajanky Theresy Johaugovej.

26. marca - Tréner Francesco Calzona sa na šiesty pokus dočkal víťazstva pro kormidle slovenskej futbalovej reprezentácie. Jeho zverenci zvíťazili v Bratislave v zápase J-skupiny kvalifikácie ME 2024 nad Bosnou a Hercegovinou 2:0.

27. marca - Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie sa zhodlo, že hráči z KHL nebudú až do konca sezóny súčasťou národného tímu. K tomuto kroku pristúpilo po dlhodobých rozhovoroch s hráčmi pôsobiacimi v nadnárodnej súťaži.

28. marca - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu.

31. marca - Hokejisti Bostonu si definitívne zabezpečili Prezidentskú trofej pre víťaza základnej časti NHL, keď na domácom ľade zdolali Columbus 2:1 po predĺžení.

Apríl

2. apríla - Slovenský hokejista Miloš Kelemen zaznamenal svoj prvý gól v NHL. Arizona však v súboji tímov, ktoré stratili šancu na postup do play off, podľahla doma San Jose 2:7.

5. apríla - Slovinec Aleksander Čeferin zostal na poste prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA). Vo funkcii ho na ďalšie štyri roky potvrdili delegáti 47. kongresu v Lisabone aklamačným potleskom, keďže vo voľbách nemal protikandidáta.

14. apríla - Slovenský hokejista Samuel Kňažko absolvoval víťazný debut v zámorskej NHL. Dvadsaťročný hráč nastúpil ako siedmy obranca Columbusu, ktorý triumfoval doma nad Pittsburghom 3:2 po predĺžení.

14. apríla - Boston vyhral v dueli zámorskej NHL na ľade Montrealu 5:4 a stanovil nové rekordy v základnej časti profiligy v počte víťazstiev (65) i bodov (135).

16. apríla - Hádzanárky HC DAC Dunajská Streda si prvýkrát v histórii vybojovali prvenstvo v MOL lige. Definitívu získali v predposlednom 21. kole nadnárodnej súťaže po výhre nad Tatranom Stupava.

18. apríla - Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov tretíkrát za sebou triumfoval na majstrovstvách Európy. Na šampionáte v Záhrebe zdolal vo finále voľnoštýliarov v kategórii do 74 kg Taliana Franka Chamiza Marqueza 3:1.

22. apríla - Basketbalistky Piešťanských Čajok vyhrali druhýkrát v histórii klubu Niké extraligu žien. Majstrovský titul obhájili po triumfe 3:0 na zápasy vo finále play off nad Sláviou Banská Bystrica.

23. apríla - Hokejisti HC Košice sa stali majstrami Tipos extraligy. V piatom finálovom stretnutí zdolali HKM Zvolen 3:0 a v sérii triumfovali 4:1 na zápasy. Deviatym slovenským titulom v histórii sa vyrovnali Slovanu Bratislava. Zlatú korčuľu pre MVP play off získal košický brankár Dominik Riečický.

24. apríla - Volejbalisti bratislavského VKP získali dvanásty slovenský titul v klubovej histórii. Vo finále play off zdolali VK Prešov 4:0 na zápasy.

26. apríla - Volejbalistky VK Slávia EU Bratislava získali 21. majstrovský titul. Nad mestským rivalom VKP triumfovali vo finálovej sérii 3:0 na zápasy.

26. apríla - Hokejisti Humenného si vybojovali historický postup do slovenskej extraligy. V rozhodujúcom siedmom zápase finálovej série play off SHL zvíťazili na ľade Žiliny 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

27. apríla - Slovenský tenista Andrej Martin dostal za porušenie antidopingových pravidiel trest zákazu činnosti na 14 mesiacov. Tridsaťtriročnému hráčovi platí dištanc až do 5. júna 2024.

30. apríla - Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Švajčiarsku štvrté miesto. V súboji o bronz podľahli Kanade 3:4 po predĺžení. Titul získali USA po triumfe nad Švédskom 3:2 pp. Slovenský útočník Dalibor Dvorský (8+5) sa dostal do All Star tímu šampionátu.

Máj

1. mája - Futbalisti FC Spartak Trnava obhájili triumf v Slovenskom pohári. Vo finále Slovnaft Cupu zdolali na domácom štadióne ŠK Slovan Bratislava 3:1 po predĺžení.

4. mája - Futbalisti SSC Neapol so slovenským stredopoliarom Stanislavom Lobotkom vybojovali po 33 rokoch opäť majstrovský titul. Zisk svojho prvého titulu od roku 1990 a tretieho v histórii definitívne spečatili päť kôl pred koncom Serie A remízou 1:1 na ihrisku Udinese.

12. mája - Futbalisti FC Košice si vybojovali postup do Fortuna ligy. V predposlednom kole II. ligy ho spečatili triumfom 2:0 nad Myjavou.

13. mája - ŠK Slovan Bratislava získal rekordný trinásty titul v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži. Piatu majstrovskú trofej vo Fortuna lige za sebou si zaistil víťazstvom 2:1 na ihrisku Dukly Banská Bystrica v predposlednom 9. kole nadstavbovej skupiny o titul.

14. mája - Slovenský futbalový reprezentant Dávid Hancko získal s Feyenoordom majstrovský titul v holandskej Eredivisie. Rotterdamský tím spečatil triumf v dlhodobej súťaži víťazstvom 3:0 nad Go Ahead Eagles a vybojoval 16. titul v klubovej histórii a prvý od roku 2017.

14. mája - Futbalisti FC Barcelona sa stali majstrami Španielska. Zisk celkovo 27. titulu v klubovej histórii a prvého od roku 2019 spečatili štyri kola pred koncom La Ligy výhrou na ihrisku mestského protivníka Espanyolu 4:2.

19. mája - Tréner Craig Ramsay stanovil nový rekord v počte zápasov na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie. V piatom stretnutí na MS v Rige proti Kazachstanu (3:4 pp a sn) viedol národný tím v 123. zápase a prekonal tak zápis Júliusa Šuplera.

20. mája - Hádzanári MŠK Považská Bystrica sa stali víťazmi Niké Handball extraligy. Zisk svojho štvrtého majstrovského titulu v histórii klubu spečatili triumfom v rozhodujúcom piatom zápase finále play off nad Tatranom Prešov 26:22. Považania ukončili 15 sezón trvajúcu hegemóniu Prešovčanov.

20. mája - Futbalisti Manchestru City obhájili titul v anglickej Premier League. O ich treťom ligovom prvenstve a sebou a deviatom v histórii rozhodli výsledky zápasov predposledného 37. kola.

21. mája - Hádzanárky HC DAC Dunajská Streda získali premiérový titul majsteriek Slovenska. Vo finále play off zdolali MŠK Iuventa Michalovce 2:1 na zápasy a ukončili 11 sezón trvajúcu hegemóniu Iuventy v lige.

23. mája - Futbalisti Sparty Praha sa po deviatich rokoch stali majstrami Česka. Triumf v najvyššej súťaži spečatili remízou 0:0 na ihrisku Slovácka v zápase 4. kola skupiny o titul. V drese Sparty sa z ligového prvenstva tešila aj dvojica slovenských legionárov Lukáš Haraslín a Adam Goljan.

27. mája - Futbalisti Bayernu Mníchov získali jedenásty bundesligový titul v sérii. V dueli záverečného 38. kola vyhrali na ihrisku 1. FC Kolín 2:1 gólom z 89. minúty a využili zaváhanie rivala v súboji o prvenstvo Borussie Dortmund, ktorá doma remizovala s Mainzom 2:2.

27. mája - Futbalisti Paríža St. Germain získali rekordný jedenásty titul vo francúzskej lige. Obhajobu si definitívne zabezpečili ziskom bodu za remízu 1:1 v zápase predposledného 37. kola na ihrisku Racingu Štrasburg.

28. mája - Slovinský cyklista Primož Roglič sa premiérovo v kariére stal víťazom Giro d'Italia po príchode do cieľa v Ríme. O svojom triumfe rozhodol definitívne deň predtým v časovke.

28. mája - Kanadskí hokejisti získali na 86. majstrovstvách sveta zlaté medaily. Vo finále v Tampere zvíťazili nad Nemeckom 5:2, keď o svojom triumfe rozhodli troma gólmi v tretej tretine. Historický bronz si zo šampionátu odniesli Lotyši, Slováci nepostúpili zo skupiny a obsadili 9. priečku.

29. mája - Patrioti Levice obhájili titul v Niké Slovenskej basketbalovej lige. V rozhodujúcom siedmom dueli finále play off zvíťazili doma nad BC Komárno 78:61 a celkovo získali svoj štvrtý majstrovský titul.

31. mája - Slovenskí futbalisti vypadli v osemfinále MS do 20 rokov v Argentíne. S Kolumbiou prehrali jednoznačne 1:5, keď favorit zaznamenal tri góly krátko po začiatku druhého polčasu.

31. mája - Futbalisti FC Sevilla sa stali siedmykrát v histórii víťazmi Európskej ligy UEFA. Vo finále v Budapešti zdolali AS Rím 4:1 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase i predĺžení sa duel skončil 1:1

Jún

1. júna - Slovenský futbalista Marek Hamšík oznámil, že po sezóne ukončí aktívnu kariéru. Dlhoročný kapitán národného tímu je držiteľ rekordov v počte reprezentačných zápasov (138) i gólov (26).

1. júna - Slovenská hokejistka Nela Lopušanová obsadila tretie miesto v ankete Hráčka sezóny 2022/2023 podľa Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). V hlasovaní získala 13,6 percenta. historicky prvou víťazkou sa stala Američanka Hilary Knightová.

2. júna - Kenská atlétka Faith Kipyegonov sa ako prvá žena dostala v behu na 1500 m pod 3:50 min. Na mítingu Diamantovej ligy vo Florencii vylepšila svetový rekord na 3:49,11 min. Prekonala tak čas Etiópčanky Genzebe Dibabovej z roku 2015.

3. júna - Futbalisti Manchestru City vyhrali vo finále FA Cupu vo Wembley mestského rivala United 2:1 a túto trofej zdvihli nad hlavu siedmykrát v histórii. Hrdinom Citizens bol dvojgólový kapitán Ilkay Gündogan.

5. júna - Švédsky futbalista Zlatan Ibrahimovič oznámil vo veku 41 rokov koniec svojej futbalovej kariéry. Urobil tak po víťazstve svojho klubu AC Miláno nad Hellasom Verona 3:1 v poslednom zápase sezóny v Serii A.

6. júna - Francúzsky futbalista Karim Benzema oznámil odchod z Realu Madrid a podpísal kontrakt s klubom Al Ittihad. Držiteľ Zlatej lopty z roku 2022 sa v Saudskej Arábii dohodol na trojročnej zmluve.

6. júna - Tréner Craig Ramsay si o ďalší rok predĺžil pôsobenie na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) si uplatnil opciu na predĺženie zmluvy s kanadským koučom.

7. júna - Španielsky futbalový klub Real Madrid sa dohodol s Borussiou Dortmund na prestupe anglického stredopoliara Judea Bellinghama. "Biely balet" za neho zaplatil viac ako sto miliónov eur.

7. júna - Argentínsky futbalista Lionel Messi oznámil, že po odchode z Paríža Saint-Germain podpíše zmluvu s tímom zámorskej MLS Inter Miami.

7. júna - Futbalisti West Hamu vyhrali finále Európskej konferenčnej ligy (EKL) a získali prvý európsky titul od roku 1965. Fiorentinu zdolali v pražskom Edene 2:1, víťazný gól strelil v 90. minúte Jarrod Bowen.

9. júna - Etiópsky atlét Lamecha Girma po 19 rokoch vylepšil svetový rekord v behu na 3000 m prek. Na mítingu Diamantovej ligy v Paríži zabehol čas 7:52,11 min. Predchádzajúcim držiteľom historického maxima v stípli bol Katarčan Saif Saíd Šahín z roku 2004.

10. júna - Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala tretíkrát v kariére víťazkou dvojhry na Roland Garros. Najvyššie nasadená obhajkyňa titulu zdolala vo finále Češku Karolínu Muchovú 6:2, 5:7, 6:4 a získala svoju štvrtú grandslamovú trofej.

10. júna - Futbalisti Manchestru City triumfovali v Lige majstrov. Vo finále zdolali v Istanbule Inter Miláno 1:0 a najcennejšiu klubovú trofej získali prvýkrát v histórii. Víťazný gól strelil Rodri v 68. minúte, jeho tím po prvenstve v Premier League a FA Cupe skompletizoval sezónne treble.

11. júna - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal tretíkrát v kariére víťazom Roland Garros a získal rekordný 23. grandslamový titul. Vo finále dvojhry zdolal v pozícii turnajovej trojky Nóra Caspera Ruuda 7:6 (1), 6:3, 7:5 a stal sa opäť svetovou jednotkou.

13. júna - Basketbalisti Denveru Nuggets sa prvýkrát v histórii stali šampiónmi NBA. Finálovú sériu nad Miami Heat vyhrali 4:1 na zápasy. Cenu pre najužitočnejšieho hráča finále dostal srbský pivot Nikola Jokič.

14. júna - Hokejisti Vegas Golden Knights získali prvýkrát v histórii Stanleyho pohár. Vo finálovej sérii play off NHL triumfovali nad Floridou Panthers 4:1 na zápasy. "Zlatí rytieri" sa dočkali majstrovského pohára vo svojej šiestej sezóne v profilige.

14. júna - Jonathan Marchessault získal prestížnu Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off NHL. Útočník Vegas Golden Knights bol s 25 bodmi (13+12) v 22 zápasoch druhý najproduktívnejší vo vyraďovačke a s 13 gólmi najlepší kanonier spoločne s Leonom Draisaitlom z Edmontonu, ktorý však na to potreboval o 10 zápasov menej

16. júna - Švajčiarsky cyklista Gino Mäder podľahol zraneniam, ktoré utrpel počas piatej etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska. Spoločne s Američanom Magnusom Sheffieldom spadli v závere etapy počas zjazdu z Albulapassu a Švajčiar po páde do rokliny zostal ležať v bezvedomí.

18. júna - Futbalisti Španielska triumfovali v treťom ročníku Ligy národov UEFA. Vo finále v Rotterdame zdolali Chorvátov 5:4 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol.

23. júna - Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Kamila Novotná získala na III. európskych hrách v Krakove striebornú medailu v disciplíne vzduchová puška 10 m. Pre Slovensko zariadila prvý cenný kov na podujatí.

24. júna - Slovenská atlétka Gabriela Gajanová získala na III. európskych hrách v Krakove bronzovú medailu. V súboji bežkýň na 800 m v druhej divízii ME zaznamenala tretí najlepší čas 1:59,92 min a žiadna zo súperiek vo vyššej divízii ju už nepredbehla.

25. júna - Matúš Štoček získal svoj premiérový titul majstra Slovenska v cestnej cyklistike v pretekoch jednotlivcov. V Tlmačoch triumfoval v záverečnom špurte pred obhajcom prvenstva z predchádzajúcich dvoch ročníkov Petrom Saganom, ktorý po dojazde do cieľa spadol.

25. júna - Slovenský šprintér Ján Volko získal na III. európskych hrách v Poľsku bronzovú medailu na trati 200 metrov. Jeho čas 20,53 s zo súťaží II. divízie prekonali v elitnej divízii iba dvaja bežci.

25. júna - Belgické basketbalistky sa stali prvýkrát v histórii majsterkami Európy. Vo finálovom stretnutí turnaja v Slovinsku a Izraeli zvíťazili v Ľubľani nad Španielkami 64:58. Slovenky obsadili na podujatí 12. miesto.

27. júna - Hokejový útočník Edmontonu Connor McDavid získal tretíkrát v kariére Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny v zámorskej NHL. V ročníku si zaistil aj Trofej Arta Rossa, Trofej Mauricea Richarda a cenu Teda Lindsaya.

27. júna - Slovenské strelkyne získali striebro v tímovej súťaži v skeete na Európskych hrách v Poľsku. Trojica v zložení Danka Barteková, Vanesa Hocková a Monika Štribravá nestačila vo finále na Taliansko 1:7.

29. júna - Dalibor Dvorský sa stal najvyššie draftovaným slovenským hokejistom v roku 2023. Osemnásťročného útočníka si z 10. miesta vybral klub NHL St. Louis Blues. Draftovou jednotkou sa podľa očakávania stal Connor Bedard, po produktívnom centrovi siahol klub Chicago Blackhawks.

29. júna - Slovenský lukostrelec Jozef Bošanský vyhral finále v kladkovom luku na Európskych hrách v Poľsku. V rozstrele si poradil s Talianom Marcom Brunom 146:144 a získal tak prvú zlatú medailu na podujatí pre Slovensko.

30. júna - Slovenskí kanoisti Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš získali na III. európskych hrách (zároveň ME) strieborné medaily v disciplíne 3xC1. Vo finále v Krakove nestačili iba na víťazných Nemcov.

30. júna - Slovenská strelkyňa Jana Špotáková získala na III. európskych hrách v Poľsku bronzovú medailu v trape. Pre Slovensko vybojovala siedmu medailu na podujatí.


Výber významných športových udalostí v druhom polroku 2023 nájdete na tomto odkaze.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Čo priniesol rok 2023? Pozrite si výber významných športových udalostí (1. polrok)