Šoféroval opitý, dostal dištanc. Phelps je späť a vyhral

SITA|17. apr 2015 o 07:45

Na plaveckom mítingu v Mese, jeho prvom po ôsmich mesiacoch, vyhral osemnásťnásobný olympijský víťaz preteky na 100 m motýlik za 52,38.

MESA. Najúspešnejší olympionik histórie Michael Phelps má za sebou úspešný návrat do bazénov po treste za šoférovanie pod vplyvom alkoholu.

Na plaveckom mítingu v Mese, jeho prvom po ôsmich mesiacoch, vyhral osemnásťnásobný olympijský víťaz vo štvrtok preteky na 100 m motýlik za 52,38 a začal svoje snaženie o piaty štart pod piatimi kruhmi na budúci rok v Riu de Janeiro.

"Myslím si, že to bolo v poriadku. Nie je veľa vecí, ktoré by musel zlepšiť," tvrdil tréner Bob Bowman. Vlani vyhral Phelps v Mese za 52,13, tento rok sa o vyše dve desatiny zhoršil.

Aj tentoraz bojoval s dlhoročným rivalom Ryanom Lochtem, ktorý dohmatol druhý za 53,11. Phelps naposledy plával vlani v auguste na Panpacifickom šampionáte. V hľadisku ho vo štvrtok podporovali jeho matka i snúbenica Nicole Johnsonová.

"Dostal som sa do dobrého bodu. Som však na seba vždy tvrdý a viem, že sa musím ešte zlepšovať. Sústredím sa na drobné detaily, ktoré môžu pomôcť," povedal Phelps, ktorý počas high-tech éry plával v roku 2009 stovku motýlik za 49,82.

Dvadsaťdeväťročný Baltimorčan minulý rok šoféroval s 1,4 promile alkoholu v krvi, za čo dostal od americkej federácie USA Swimmings polročný zákaz štartovať na domácich mítingoch a dištanc pre majstrovstvá sveta pre porušenie štatútu reprezentanta USA. Súd mu vymeral ročné väzenie s osemnásťmesačnou podmienkou.

V ďalších pretekoch v Mese vyhrala osemnásťročná hviezda Katie Ledecká 200 m voľný spôsob za 1:56,79 min. Už v stredu triumfovala na 1500 m. V polohových pretekoch na 400 m dohmatla Ledecká piata, vyhrala Maďarka Katinka Hosszúová za 4:36,77.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šoféroval opitý, dostal dištanc. Phelps je späť a vyhral