Slovinec Furlan sa k Tatranu pripojil v Chorvátsku

Vasja Furlan. S kľúčmi od prešovského bydliska ho v Prešove čakal manažér Tatrana M. Huňady, na snímke vľavo.
Vasja Furlan. S kľúčmi od prešovského bydliska ho v Prešove čakal manažér Tatrana M. Huňady, na snímke vľavo. (Autor: Ján Leško)
Sportnet|22. júl 2014 o 00:00

Jedným z trojice nových hráčov, ktorých si Tatran Prešov upísal na nasledujúcu sezónu, je Slovinec Vasja Furlan.

Začiatkom mája bol v Prešove na krátkej skúške, po ktorej nasledoval podpis trojročného kontraktu s klubom desaťnásobného slovenského hádzanárskeho majstra.

PREŠOV. Tatran Prešov pod vedením nového trénera Petra Dávida začal s prípravou na sezónu 2014/2015 začiatkom tohto mesiaca.

Kým navrátilci Michal Kopčo a Radovan Pekár absolvovali s mužstvom už domáci prípravný blok, Vasja Furlan sa k prešovskému tímu pripojil až na kondičnom sústredení v prímorskom letovisku Baško Polje na Makarskej riviére.

Obavy z manka rýchlo pominuli

Obavy, ako po dvojtýždňovom „manku“ v porovnaní s novými spoluhráčmi naskočenie do vrcholu kondičného bloku V. Furlan zvládne, rýchlo pominuli.

„Vasja sa ukázal ako profesionál v pravom zmysle slova,“ už po prvých tréningových dávkach pri Jadrane konštatoval majiteľ Tatrana Prešov Miloslav Chmeliar.

O týždeň dvadsaťosemročná stredná spojka (185 cm, 88 kg), hráč slovinských klubov RK Gold Klub Kozina, RK Celje Pivovarna Laško a RK Branik Maribor, ostatné tri roky pôsobiaci v nórskom Follo HK, kde ho už po roku vyhodnotili za najlepšiu strednú spojku tamojšej najvyššej súťaže, pricestoval na tretí deň pobytu v Chorvátsku veľmi dobre pripravený.

V podstate vo všetkých činnostiach sa pohyboval medzi najlepšími. Ako sme mali možnosť vidieť na vlastné oči, aj vo vytrvalostnom plávaní pred odchodom od mora skončil v pätici najlepších.

Najrýchlejší bol Tomáš Urban, ktorý pre achilovku nemohol na suchu naplno, zato vo vode vynikol.

Druhý skončil Dominik Krok, stíhaný Dajnisom Kristopansom, štvrtý bol Saša Radčenko a za ním už spomenutý Vasja Furlan.

Nezvyčajný model sa mu pozdával

Slovinský legionár zažil v doterajšej kariére viacero podobných kondičných sústredení.

„Rovnaké to určite nebolo. Či už v slovinských kluboch alebo v Nórsku si každý tréner robil prípravu podľa vlastných predstáv. Musím ale priznať, že takýto model, aký sme absolvovali teraz pri mori, mám za sebou prvý raz. Kombinácia behov, kruhových cvičení, posilňovania s plávaním v mori sa mi veľmi pozdávala,“ povedal Furlan.

„To, že som prišiel neskôr, bolo na základe mojej požiadavky dojednané pred podpisom zmluvy s Prešovom. S mužstvom Tatrana som síce nebol, doma som však iba neoddychoval, ale individuálne naplno trénoval. Behy, fitnes, tenis, plávanie. Aj preto som nemal žiadny problém naskočiť do prípravy s mojimi novými spoluhráčmi.“

Cíti, že sa tu rysuje silný tím

Vasja Furlan ukázal nielen dobrú fyzickú stránku, zdalo sa nám, že je aj komunikatívny typ. Ovláda viacero jazykov.

Všimli sme si, že v chorvátskom jazyku plynulo debatoval s Kopčom či Petrom. Rozumel si aj s trénerom Dávidom i ostatnými členmi prešovskej výpravy.

„S mužstvom Tatrana som krátko, ťažko preto môžem zachádzať do detailov. Určite ale môžem povedať, že sa tu rysuje dobrá partia a silný hádzanársky tím. Zatiaľ sme naberali kondíciu. Odo dneška už začíname pracovať na herných veciach. Osobne sa na túto fázu i na prvé prípravné zápasy teším. Verím, že sa postupne zohráme, na ihrisku nájdeme spoločnú reč a všetci budeme nachystaní na splnenie prvého klubového cieľa, ktorým bude úspech v kvalifikácii o postup do skupinovej fázy Ligy majstrov v bieloruskom Breste začiatkom septembra. Pokiaľ ide o moje rozhovory s trénerom Dávidom, tie sa týkali aj herných činností, ktoré prídu na rad. Stredná spojka musí pri spolupráci s krídlami, pivotom i krajnými spojkami vhodne komunikovať. To je jeden z predpokladov kvalitnej súhry. Takže i o tom sme si mali s trénerom na sústredení čo povedať.“

Prvé prípravné zápasy odohrá Tatran Prešov s celkami najvyššej poľskej súťaže.

V piatok vycestuje na dve stretnutia do Zabrze, budúci týždeň zavíta do Prešova na dva zápasy tradičný súper slovenského majstra Stal Mielec.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovinec Furlan sa k Tatranu pripojil v Chorvátsku