Slováci postúpili do štvrťfinále MS, skvelý brankár neinkasoval ani raz

Slovenský brankár Adam Gajan v zápase s Lotyšskom na MS v hokeji do 20 rokov.
Slovenský brankár Adam Gajan v zápase s Lotyšskom na MS v hokeji do 20 rokov. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Sportnet, TASR|30. dec 2022 o 19:30

Slovensko dnes zdolalo Lotyšsko v zápase skupiny B na MS v hokeji do 20 rokov 2023 (MS U20), pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji do 20 rokov 2023 - skupina B

Slovensko - Lotyšsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Góly: 18. Čiernik (Repčík, Dvorský), 50. Š. Nemec (Mešár, L. Nemec), 58. Mešár

Rozhodovali: Yerkovich (USA), Harnebring - Persson (obaja Švéd.), Wyonzek (Kan.), vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, 3878 divákov.

Slovensko: Gajan - Funtek, Š. Nemec, Nátny, Štrbák, Groch, Kmec, Bečár - L. Nemec, Petrovský, Mešár - Čiernik, Dvorský, Sýkora - Mišiak, Repčík, Žlnka - Šotek, Dej, Štefančík

Lotyšsko: Berzinš - Ozolinš, Hodass, Simanovičs, Fenenko, Mackevičs, Kazaks - Darzinš, Ločmelis, Lavinš - Dukurs, Veinbergs, Purmalis - Veckaktinš, Bukarts, Ravinskis - Cjunskis, Rullers, Vilmanis - Samitis, Silkalns

MONCTON. Slovenskí hokejisti do 20 rokov si už po troch zápasoch v základnej skupine zabezpečili postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta.

V dôležitom piatkovom zápase zdolali Lotyšov 3:0, keď sa postupne gólovo presadili Alex Čiernik, kapitán mužstva Šimon Nemec a útočník Filip Mešár.

Vynikajúci výkon predviedol brankár Adam Gajan, ktorý najmä v druhej tretine zneškodnil viacero šancí súpera a celkovo mal 27 úspešných zákrokov.

Vďaka zisku troch bodov sa zverenci trénera Ivana Feneša posunuli v tabuľke na druhé miesto, pričom majú len o bod menej ako vedúce Fínsko.

Slováci uzavrú súboje v základnej B-skupiny v sobotu, keď o 17:00 SEČ nastúpia proti Švajčiarsku. Pokiaľ by znovu bodovali naplno, mali by reálnu šancu aj na to, že by sa senzačne stali víťazom skupiny.

Tabuľka skupiny B

Priebeh zápasu Slovensko - Lotyšsko

I. tretina:

Slováci narazili od úvodu na dobre brániaci tím, Lotyši prehustili stredné pásmo a cez dôslednú obranu sa zverenci Ivana Feneša dostávali s ťažkosťami. Napriek tomu však mali viac z hry a aj prvú šancu, do ktorej sa dostal Šimon Nemec.

Dopredu sa potom dostali aj Lotyši, konkrétne Dukurs, Gajan jeho pokus vytesnil. V 18. minúte mal šancu Libor Nemec, ale ujala sa až presilovková dorážka Čiernika a Slováci tesne pred koncom 1. tretiny otvorili skóre.

VIDEO: Víťazný gól Alexa Čiernika v zápase proti Lotyšsku

II. tretina:

V prostrednej časti hry mali najskôr šancu Lotyši v presilovke, na opačnej strane zazvonila žŕdka po strele Mešára. V tejto fáze zápasu sa hrala vyrovnaná partia, v polovici stretnutia o tom hovoril aj pomer striel 11:11.

Mešár mal smolu aj pri ďalšej strele v 33. minúte, po jeho pokuse opäť zazvonila žŕdka. Pri tejto početnej výhode po chybe Štrbáka ušiel Ločmelis, ale Gajan ho v nájazde vychytal. Bol to dôležitý moment duelu.

Záver tretiny patril Lotyšom, aj zásluhou Gajana sa stav nezmenil.

III. tretina:

Tretia časť ponúkla najmenej hokejovej krásy. Lotyši sa snažili rôznymi spôsobmi dostávať do ofenzívy, v tomto zápase potrebovali zvíťaziť za tri body, ale chýbala im energia a Slováci disciplinovane bránili.

Súpera napokon zlomili v 50. minúte, keď Mešár zaviezol puk do pásma, počkal si na korčuľujúceho Nemca a slovenský obranca definitívne rozhodol. Mešár potom ešte spečatil triumf gólom do prázdnej bránky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci postúpili do štvrťfinále MS, skvelý brankár neinkasoval ani raz