Od Petrohradu po Peking. O slovenskom hokeji znovu hovorí svet

Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu.

Od Petrohradu po Peking. O slovenskom hokeji znovu hovorí svet

Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR - Martin Baumann)

Ako sa rodili medailové úspechy slovenského hokeja.

BRATISLAVA. Slovenskóóó, Slovenskóóó, héja, héja, heja Slovenskóóó.

Dvadsaťpäť chlapcov a chlapov v modrých dresoch s medailami na krku dokola hlasno opakovalo známu fanúšikovskú odrhovačku. Skákali a tancovali okolo veľkého stola v hokejovej kabíne ako partia nadšených pubertiakov na školskom výlete.

Sedemdesiatročný Craig Ramsay pri nich pôsobil ako pedagogický dozor. Stál a utieral si hlavu poliatu šampanským.

Slovenskí hokejisti oslavovali jeden z najväčších úspechov v histórii. Na olympijskom turnaji v Pekingu vybojovali bronz, keď v zápase o 3. miesto zdolali Švédsko 4:0.

Bývalý skvelý útočník Marián Gáborík ho v televíznom štúdiu dokonca povýšil nad zlato z Göteborgu. "Je to najväčší úspech v histórii," povedal. 

Slovensko získalo v histórii päť hokejových medailí. Štyri na majstrovstvách sveta a jednu na zimnej olympiáde.

Ako sa rodili najväčšie úspechy slovenského hokeja?

Petrohrad 2000: striebro na MS

Trénerom hokejovej reprezentácie sa stal v roku 1999 Ján Filc, ktorý získal s výberom do 20 rokov historicky prvú slovenskú hokejovú medailu - bronz na juniorských MS.

Filc zavolal na seniorské MS do Ruska aj mladého brankára Jána Lašáka - jedného zo strojcov juniorského úspechu.

"Už pred play off som vedel, že keď vypadneme, tak idem na šampionát. Takže keď sme dohrali, zbalil som sa a ponáhľal sa na lietadlo. Bolo to pre mňa zvláštne. Nikdy predtým som nechytal vo veľkom hokeji, ale už pred majstrovstvami sa pošuškávalo, že by som mal ísť do Petrohradu ako tretí brankár, aby som zbieral skúsenosti. Bol som šťastný, hoci moja mladá hlava si ani poriadne neuvedomovala, čo sa deje," spomínal Lašák.

Ocitol sa prvý raz vo veľkom hokeji a v hotelovej izbe s Miroslavom Šatanom, v tom čase už skúseným útočníkom z NHL a kapitánom slovenského mužstva.

"Miro Šatan mi dával lekcie do života a veľmi mi pomohol najmä vtedy, keď sa dozvedel, že budem chytať. Pripravil ma na to a aj vďaka tomu som šiel do bránky sebavedomý a neroztrasený," dodal Lašák. 

Cesta za striebrom sa začala štvrťfinálovou výhrou nad USA, pokračovala triumfom nad Fínskom a skončila sa prehrou 3:5 vo finále s Českom.

"Proti Američanom podalo celé mužstvo skvelý výkon. Chalani mi buď neverili, alebo sa báli a takmer nič nepustili na bránku (smiech). S Fínmi to už bolo ťažšie. Mali veľa šancí. Spomínam si na jednu, tuším za stavu 1:0. Chytil som tutovku. Potom sme dali na 3:1, čo rozhodlo. A finále? Mladý chalan, premotivovaný. Dostal som gól hneď v úvode a aj Vlasák si ma potom vychutnal…" vysvetlil Lašák, v súčasnosti tréner brankárov v slovenskej reprezentácii.

Peter Bartoš a Zdeno Chára v lietadle počas návratu z Petrohradu.
Peter Bartoš a Zdeno Chára v lietadle počas návratu z Petrohradu. (Autor: TASR)

Göteborg 2002: Zlato na MS

Majstrovstvá sveta sa konali tri mesiace po slovenskom prepadáku na ZOH 2002 v Salt Lake City. Reprezentácia tam nepostúpila do hlavného turnaja z kvalifikácie, kde mali tréneri k dispozícii na každý zápas len zopár hráčov z NHL (súťaž prerušili až počas hlavného turnaja). Slovensko obsadilo až 13. miesto.

Aj pocit krivdy viedol k tomu, že na svetový šampionát pricestoval takmer každý, pre koho sa skončila sezóna v NHL - Šatan, Bondra, Stümper, Bartečko, Handzuš, Országh, Nagy, neskôr aj Pálffy a Višňovský... Tréner Ján Filc mal v tíme dovedna 11 hráčov z NHL.

Vo vyraďovacej fáze Slováci najskôr zdolali po obrate Kanadu 3:2, keď prehrávali už 0:2. Aj v semifinále museli doťahovať stav 0:2, tentoraz proti domácim Švédom. V druhej tretine znížil po nájazde Vladimír Országh, ktorý naskočil na ľad po uplynutí trestu z trestnej lavice a necelé dve minúty pred koncom kapitán Miroslav Šatan vyrovnal.

V obrovskej dráme Slováci vybojovali postup v nájazdoch. Brankár Lašák chytil všetky, na druhej strane premenil svoj Žigmund Pálffy a Richard Lintner. Vo finále nastúpil slovenský tím proti Rusom. Viedol už 2:0 aj 3:1, ale súper vyrovanal. V závere tretej tretiny prišiel jeden z najpamätnejších okamihov slovenského športu.

Žigmund Pálffy potiahol puk cez stredné pásmo, pri útoku dvoch proti dvom brániacim Rusom ho za modrou čiarou posunul Petrovi Bondrovi, ktorý z ľavého kruhu polovysokou strelou zamieril k žrdi brankára Maxima Sokolova.

Dodnes je to najslávnejší gól v histórii slovenského hokeja. Do konca zápasu zostávalo presne sto sekúnd. Slováci zvíťazili 4:3 a stali sa svetovými šampiónmi.

„Je to okamih, ktorý budem mať pred očami do konca života. O takom góle som sníval už ako malý chlapec. Že príde raz veľký zápas a ja ho rozhodnem,“ vravel strelec víťazného gólu Peter Bondra. „Ak slávny Stanleyho pohár oslavuje jedno mesto, triumf na šampionáte celá krajina. Titul patrí celému národu, všetkým doma,“ dodal.

Mužstvo pod vedením kapitána Miroslava Šatana pobláznilo národ. Ľudia oslavovali v krčmách i na uliciach. Na Námestí SNP v Bratislave vítalo zlatých hokejistov asi 50-tisíc priaznivcov.

Helsinki 2003: bronz na MS

Rok po göteborskom zlate sa v Helsinkách zišiel azda ešte silnejší slovenský tím. Tréner František Hossa mal k dispozícii úžasnú ofenzívnu silu: Bondra, Šatan, Pálffy, Stümpel, Demitra, Zedník, Cíger, Kapuš, Nagy, Radivojevič...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Od Petrohradu po Peking. O slovenskom hokeji znovu hovorí svet