Slováci proti Fínsku vystrelili len osemkrát. Tréner mužstvo chválil: Dali sme sa dokopy

Zľava Samuel Húževka, Michal Liščinský a Andrej Fabuš v zápase Slovensko - Fínsko na MS do 18 rokov 2024.
Fotogaléria (17)
Zľava Samuel Húževka, Michal Liščinský a Andrej Fabuš v zápase Slovensko - Fínsko na MS do 18 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Šimon Čop|28. apr 2024 o 17:21

Brankár Haronik čelil 41 strelám, pochytal veľa sľubných šancí.

ESPOO. Slovenskí hokejisti putujú majstrovstvami sveta do 18 rokov zatiaľ bez jediného bodu. Nebodovali ani v treťom zápase.

Podľa očakávaní prehrali proti domácemu Fínsku. Favorit suverénne zvládol duel a zvíťazil 4:0. Všetky góly nastrieľal už v prvom dejstve.

Najhorší bol však pohľad na streleckú impotenciu. Slováci nielenže neskórovali už v druhom zápase na turnaji, ale vystrelili na bránku dokopy iba osemkrát, v prepočte raz za sedem a pol minúty.

Ak chcú postúpiť do vyraďovacích bojov, potrebujú vyhrať v utorok nad Nórskom. Zatiaľ sú posledným tímom v skupine A bez bodu a so skóre 3:18.

Obetavý výkon

Podľa trénera aj hráčov rozhodla o osude zápasu nešťastná prvá tretina. Prvý a štvrtý presný zásah Fínov delilo len 13 minút a 5 sekúnd.

"Začiatok sme mali slušný. Potom nás pribrzdilo vylúčenie, kde súper ukázal kvalitu v presilovej hre. Dali ďalšie rýchle góly," opisoval kouč Martin Dendis tieto momenty.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Fínsko (MS v hokeji do 18 rokov)

Vzápätí však vymenoval pozitíva. Napriek tretej prehre svojich zverencov poukázal na psychickú silu mladíkov.

"Musím mužstvo pochváliť, lebo nie je jednoduché sa za stavu 4:0 po prvej tretine dať dokopy tak, ako sme sa dali dokopy my," pokračoval pre Hockey Slovakia.

"Musím tím pochváliť za tímový obetavý výkon. Štyridsať minút sme hrali so súperom 0:0, nútili sme ich aj faulovať, vytvárali sme si presilové hry, na ktorých musíme ešte zapracovať, ale 40-minútový obetavý výkon s Fínskom, za to chalanom musím dať kredit."

Ofenzíva musí vyzerať inak

Slovenskí hokejisti proti Fínsku nezachytili úvod. Potom si držali malú nádej, ale v tretej tretine, keď bolo potrebné zabrať a pokúsiť sa o zázrak, ani raz nevystrelili na Rimpinenovu bránku.

"Musíme byť priamočiari a všetko strieľať na bránku," povedal tréner o jednoduchom recepte, ktorý chce použiť v utorok proti Nórsku.

Podobne sa vyjadril aj forvard Ján Chovan: "Fíni dobre bránili, ale musíme viac chodiť do bránky a viac strieľať."

Pred súbojom s Nórmi, v ktorom pôjde o postup do štvrťfinále či zostup do bojov o záchranu, chcú myslieť na posledných štyridsať minút.

"Ukázalo nám to, že je na čom stavať. Chalani si ukázali, že vieme hrať aj s veľmi dobrým súperom 0:0 dve tretiny vkuse. Určite to je niečo, čo si zoberieme do ďalšieho zápasu," dodal Dendis.

Martin Haronik v zápase Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 18 rokov 2024.
Martin Haronik v zápase Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 18 rokov 2024. (Autor: Andreas Robanser/puckfans.at)

Haronik nič nevymýšľal

Treba však podotknúť, že stav stretnutia mohol vyzerať hrozivejšie nebyť brankára Martina Haronika. Ten zastavil 37 striel.

"Myslím si, že sme predviedli dobrý výkon v posledných dvoch tretinách. Výborne sme bránili. Fíni využili presilové hry na začiatku, ale inak si myslím, že sme predviedli celkom dobrý výkon a budeme sa snažiť vyhrať ďalší zápas," zhodnotil duel.

"Začiatok bol veľmi ťažký. Fíni mali využité presilovky, ale potom to začalo ísť. Stále som si robil svoje veci, ktoré viem a začalo to všetko vychádzať. Už sme potom ďalšie góly nedostali," povedal Haronik o svojom výkone.

Za najlepšieho hráča Slovenska však vyhlásili Luku Radivojeviča. Prvý obranca mužstva strávil na ľade 21 minút a 48 sekúnd ako najvyťažovanejší hráč duelu.

Kupec sa vážne zranil

Duel poznačil aj jeden smutný moment. Nedohral ho obranca Samuel Kupec, ktorého na mantinel narazil útočník Heikki Ruohonen za slovenskou bránkou a dostal trest do konca zápasu.

Po jeho údere zostal Kupec nehybne ležať na ľade. Najprv bol v opatere lekára, potom prišli na rad aj záchranári s nosidlami. Ošetrili ho za privezenými plachtami a odviezli na nosidlách.

Kupca previezli do nemocnice. Tam sa podrobil dodatočným vyšetreniam. O zadákovi extraligovej Dukly Trenčín zatiaľ nemáme ďalšie informácie.

"Bol to veľmi tvrdý súboj, kde sa Samo otáčal a práve v tom momente dostal tvrdý náraz hlavou do mantinelu. Veríme, že bude v poriadku," stroho okomentoval tento okamih Dendis.

Domáci hrajú s prehľadom

Fíni zatiaľ putujú šampionátom bez straty bodu. Podľa očakávaní vyhrali nad Lotyšskom, Nórskom aj Slovenskom a v doterajšom priebehu turnaja inkasovali len jeden gól.

"Odohrali sme slušný zápas. V prvej tretine sme boli efektívni a potom sme si to dobre ubránili," povedal obranca Onni Amhamdi.

Pravá výzva na domácich ešte len čaká. V utorok si to s reprezentáciou Spojených štátov rozdajú v súboji o prvenstvo v skupine.

Práve so Slovákmi odohrali neúspešné štvrťfinále na MS do 18 rokov 2023. Išlo pre nich o príjemný revanš, hoci z vlaňajších mančaftov za Slovensko ani za Fínsko veľa hráčov nehralo.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS do 18 rokov 2024

Všetky góly v prvej tretine

Začiatky zápasov nie sú na tomto turnaji silnou stránkou Slovenska. Ukázalo sa to aj v treťom stretnutí.

Fíni šli do vedenia v 7. minúte. Prvý gól strelil Emil Hemming, ktorý po peknej kombinácii potrestal vylúčenie Tobiasa Tomíka, ktorý sa dopustil faulu pri forčekovaní.

Slováci sa poriadne nestihli spamätať a brankár Haronik už z bránky ťahal druhý puk. Len 43 sekúnd po otvorení skóre pridal ich druhý gól Ruohonen.

Ďalší obraz hry bol jednoliaty. Fíni držali puk a dominovali, Slováci sa nechávali vylučovať. Chovanov faul pri forčekingu ešte domáci nevyužili, ale Ličkovo podrazenie už potrestal strelou z medzikružia Pikkarainen.

Slováci sa k tutovke dostali až 65 sekúnd pred koncom tretiny. Chybu Fínov však Pobežal zoči-voči brankárovi Rimpinenovi nevyužil.

Iste by si prial, aby bol taký efektívny ako Fíni. Pol minúty pred sirénou ich poslal už do štvorgólového vedenia Saarelainen, využil ich šestnástu strelu na bránku.

Po katastrofálnej tretine sa na začiatku druhej udiala veľmi nepríjemná udalosť. Ruohonen narazil na mantinel Samuela Kupca, ktorý zostal na ľade nehybne ležať. Museli ho z neho odviezť na nosidlách a putoval do nemocnice.

Nasledovala päťminútová presilovka Slovákov. Súperovu defenzívu však veľmi nepreťažila a na gól nebola pretavená. Paradoxne mal za ten čas najvážnejšiu šancu fínsky celok.

Ten si poctivo strážil nadobudnuté vedenie. Prostredná dvadsaťminútovka bola omnoho menej bohatá na strely, o góloch nehovoriac. Nepadol v nej ani jeden.

Slováci vstúpili do tretieho dejstva s viditeľnou snahou. Na jej začiatku mali viac z hry a v ofenzíve z toho pramenili viaceré zaujímavé momenty, avšak bez akejkoľvek koncovky.

V 46. minúte dostali hráči v modrom šancu na prvý gól v zápase, keď bol súper vylúčený za vysokú hokejku v tvári Luku Radivojeviča. Slovenskí hokejisti však mali opäť ťažkosti pri usádzaní sa v pásme a ani tentoraz pevnú obranu Fínov neprekvapili.

Slovákom sa zázrak nepodaril. V priebehu tretieho dejstva boli viackrát vylúčení a hoci to fínski hokejisti nepretavili na ďalší gól, nepresadili sa ani Slováci. Fínsko po dominantnom výkone zaslúžene vyhralo pred vypredanou halou 4:0.

Tabuľka skupiny A

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci proti Fínsku vystrelili len osemkrát. Tréner mužstvo chválil: Dali sme sa dokopy