Slovenskí vodní slalomári poznajú nominačný kľúč na OH 2016

O kvalifikovanie sa na olympijské hry bude bojovať aj dvojnásobný zlatý medailista Michal Martikán.
O kvalifikovanie sa na olympijské hry bude bojovať aj dvojnásobný zlatý medailista Michal Martikán. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. mar 2015 o 13:30

Lode v jednotlivých kategóriách budú získavať body do hodnotenia internej kvalifikácie za umiestnenia v jednotlivých pretekoch. Do konečného poradia sa započítajú štyri najlepšie výsledky.

BRATISLAVA. Na vodných slalomárov čaká poriadne dlhá predolympijská sezóna. Slovenský interný súboj o miestenky do Ria de Janeiro v kajaku žien, singlkanoe i deblkanoe mužov sa začne 7. augusta.

Trvať bude až do záveru novembra. A na budúci rok sú v pláne ešte nominačné preteky počas majstrovstiev Európy v máji v Liptovskom Mikuláši.

Kajakári majú osobitný nominačný kľúč už od tohtoročných ME v Nemecku.

O miestenky budú Slováci bojovať v tvrdej medzinárodnej konkurencii. Najskôr si však musia vybojovať právo účasti lode z krajiny na septembrových majstrovstvách sveta v Londýne (16. - 20. septembra).

Aj v Riu de Janeiro

Už pred týmto termínom sa začne interná domáca kvalifikácia. Najprv sa bude súťažiť od 7. do 9. augusta 2015 v španielskom Seu d'Urgell počas pretekov 4. kola Svetového pohára.

O týždeň neskôr sa uskutoční ďalší nominačný duel na vode v Pau. A do hodnotenia internej kvalifikácie sa počítajú aj majstrovstvá sveta na olympijskom kanáli v Londýne. Tam pôjde predovšetkým o miesto pre krajinu.

Záverečné tohtoročné nominačné preteky budú 26. až 29. novembra v novopostavenom kanáli v Riu de Janeiro, kde sa o rok uskutočnia aj olympijské súťaže.

Posledným podujatím nominačného seriálu sú majstrovstvá Európy od 13. do 15. mája 2016 v Liptovskom Mikuláši.

germany_canoe_slalom__world_cup260852176_r8038.jpg

Elena Kaliská má už 43 rokov. Napriek tomu bude bojovať o účasť na olympiáde v Riu de Janeiro. FOTO - TASR/AP.

Umiestnenia sa budú bodovať

Lode v jednotlivých kategóriách budú získavať body do hodnotenia internej kvalifikácie za umiestnenia v jednotlivých pretekoch. Do konečného poradia sa započítajú štyri najlepšie výsledky.

Loď s najvyšším počtom bodov pôjde na olympijské hry. V prípade rovnosti bodov rozhodne väčší počet prvých miest, prípadne ďalšie pomocné kritériá.

Na časť adeptov reprezentácie čakajú ešte v máji nominačné preteky o miesto v národnom tíme. Istotu už pred podujatiami v Liptovskom Mikuláši a Bratislave majú Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš v C1, Martin Halčin v K1 mužov, Jana Dukátová a Elena Kaliská v K1 žien, Peter a Pavol Hochschornerovci a Ladislav a Peter Škantárovci v C2.

Informácie zverejnil web Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slovenskí vodní slalomári poznajú nominačný kľúč na OH 2016