Slovenskí ragbisti získali vo svojej kategórii európske striebro

Slovenská mužská reprezentácia v sedmičkovom rugby.
Slovenská mužská reprezentácia v sedmičkovom rugby. (Autor: SRU)
Sportnet|16. jún 2024 o 23:39

Na turnaji prehrali iba s Cyprom.

BAR, BRATISLAVA. Slovenskí reprezentanti v sedmičkovom ragby sú vicemajstrami Conference 2 majstrovstiev Európy. V repríze skupinového zápasu ani vo finále nestačili na svojich premožiteľov z Cypru, keď prehrali 12:19.

„Herné vystúpenie nášho tímu bolo na veľmi vysokej úrovni. Bohužiaľ, vo finále sa ukázal rozdiel v drobnej zohranosti a kompaktnosti oboch tímov,“ zhodnotil výkon slovenskej reprezentácie tréner Pavel Lištvan.

„Prejavilo sa, že hráči Cypru pôsobia v rámci Európy vo vyšších súťažiach. Vzhľadom na možnosti nášho tímu sme však podali výborný výkon. Ako tréner som hráčov pochválil a nemám im čo vytknúť, drobné chyby, vyplývajúce z psychického tlaku sa stávajú.“

Slováci do šampionátu v Čiernej Hore vstúpili úvodnou prehrou práve s Cyprom 22:24. Potom však už nezaváhali. V skupine porazili Kosovo 36:0 a poradili si aj s domácou Čiernou Horou 28:7. V semifinále prešli cez dovtedy suverénne Estónsko, ktoré zdolali 10:0.

„Hoci sme prvý zápas prehrali, stále som veril v úspech,“ hovorí kapitán slovenskej reprezentácie Daniel Puha.

„Veľa hráčov Cypru hráva poloprofesionálne v Británii, takže som bol presvedčený, že proti ďalším súperom už uspejeme. Potvrdilo sa, že zápasy s nimi boli najťažšie, ale náročné bolo aj semifinále s Estónskom. Estónci prišli výborne pripravení a navyše išlo o prvý zápas druhého dňa turnaja, čo je vždy náročné vzhľadom na regeneráciu. Verili sme si aj vo finále, no Cyprus bol lepší.“

Conference 2 je štvrtou najvyššou kategóriou európskeho sedmičkového ragby. V tejto divácky atraktívnej verzii ragby proti sebe namiesto bežných 15-členných družstiev nastupujú dva tímy po sedem hráčov. Rýchle zápasy prinášajú vysoké nasadenie a väčší počet príležitostí na skórovanie. Tento variant ragby sa hrá aj na olympijských hrách.

Pred týždňom vo svojej kategórii majstrovstiev Európy Conference 1 získali strieborné medaily aj slovenské ragbistky.

Fakty z turnaja

Zostava Slovenska: Peter Malovec, Aleš Badura, Sebastian Nase, Michal Malý, Petr Kratochvíl, Daniel Puha, Daniel Nemec, Matthew Cingel, Timotej Pochlopeň, Léon de Borggraef, Tomáš Černohorský, Michal Havránek. Tréner: Pavel Lištvan, asistent Eduard Krützner ml., fyzio Jan Čermák, manažérka Simona Jexová.

  • Konečné poradie ME Rugby Sevens Conference 2:
  • 1. Cyprus
  • 2. Slovensko
  • 3. Slovinsko
  • 4. Estónsko
  • 5. Čierna Hora
  • 6. Bosna a Hercegovina
  • 7. Čierna Hora „B“
  • 8. Kosovo
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slovenskí ragbisti získali vo svojej kategórii európske striebro