Slovenskí hokejisti už nemôžu žiť z minulosti

Lídrom reprezentácie by mal byť Zdeno Chára.
Lídrom reprezentácie by mal byť Zdeno Chára. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. nov 2009 o 13:07

Slovenský hokej nesmie žiť z minulosti, keď má charizmatického lídra.

NEW YORK. Toto sú hlavné poznatky z tvoriacej sa olympijskej nominácie trénera Jána Filca podľa analýzy na nhl.com.

V publicistickej sekcii sa vytvorila téma možností celkovo deviatich tímov vancouverského turnaja, ktoré budú mať na ZOH aj hráčov z NHL.

Články sú akousi hrou na generálnych manažérov. Fiktívnu tvorbu slovenského kádra si vzal pod drobnohľad Rocky Bonanno, ktorý pod titulkom "Slováci nemôžu žiť z úspechov minulosti," zdôrazňuje na začiatku sympatické vystúpenie spred štyroch rokov.

V Turíne očarili útočnou hrou v skupine

Na hrách v Turíne Slováci očarili hrou v základnej skupine, strelili 18 gólov, pričom viac dali iba Rusi a Fíni: "Vo štvrťfinále Slováci podľahli českému rivalovi 1:3 v zápase, ktorý bol mimoriadne vyrovnaný a tretí český gól padol do prázdnej bránky tri sekundy pred koncom. Po emóciami nabitom dueli český útočník Martin Ručinský povedal, že jeho tím jednoducho chcel vyhrať viac. Ako generálny manažér Slovákov toto vyjadrenie neberiem a malo by byť výzvou pre Vancouver."

Autor analýzy s potešením vyjadruje fakt, že oproti Turínu narástla slovenská sila na modrej čiare. To by malo byť podľa neho výhodou, keďže sa olympijský turnaj prvýkrát odohrá na menších plochách NHL.

Užšie klziská by tak mali vyhovovať "defenzíve mamutích tiel". Je zaujímavé, že okrem Zdena Cháru, Milana Jurčinu a Borisa Valábika Bonanno neuvádza vo svojej zostave Vladimíra Mihálika. V jeho obranných radoch by však figurovali ofenzívnejšie etablované esá - Ľubomír Višňovský, Andrej Meszároš, Andrej Sekera a ako bývalý hráč NHL Ivan Baranka.

Dva útoky s elitnými hráčmi

Podľa "generálneho manažéra" z nhl.com má Slovensko svoju silu aj v útočných radoch a mohlo by postaviť aspoň dve lajny konkurujúce súperom. Mužstvo by sa mohlo oprieť aj o skúsených veteránov a viacerých univerzálov.

"Keď ma generálny manažér Peter Bondra a šéftréner Ján Filc so svojimi asistentmi oslovia, ponúknem im nasledujúce poznatky vedúce k prvému zlatu Slovenska na jeho piatej zimnej olympiáde," s nadhľadom píše autor článku a okrem brankárov Jaroslava Haláka, Petra Budaja a Jaroslava Janusa ponúka do pozornosti týchto trinásť útočníkov - Marián Hossa, Marián Gáborík, Tomáš Kopecký, Michal Handzuš, Žigmund Pálffy, Marcel Hossa, Miroslav Šatan, Marek Svatoš, Tomáš Tatar, Branko Radivojevič, Štefan Ružička, Peter Ölvecký a Ľuboš Bartečko. Až v zátvorke sú brankári Ján Lašák a Rastislav Staňa, spolu s nimi obrancovia Vladimír Mihálik, Peter Podhradský a Martin Štrbák.

Autor analýzy prekvapujúco na náhradnú koľaj okrem kanoniera Juraja Kolníka odstavil aj ďalších dvoch bývalých hráčov NHL - Jozefa Stümpela a Richarda Zedníka. Analýza pripomína, že najväčšou absenciou bude pravdepodobne Pavol Demitra, ktorého zranené rameno mu neumožňuje momentálne hrať ani v NHL.

Niektoré zaujímavé charakteristiky hráčov

ZDENO CHÁRA - úradujúci držiteľ Norrisovej trofeje je komplexným stelesnením vodcovstva a zručností. Hovorí siedmimi jazykmi (angličtina, slovenčina, čeština, nemčina, švédčina, ruština, poľština). Musí byť kapitánom tohto výberu vo Vancouveri.

ĽUBOMÍR VIŠŇOVSKÝ - prvotriedny presilovkový bek môže byť kľúčovým faktorom tohto krátkeho turnaja.

MARIÁN HOSSA - ako skutočný nositeľ výkonnosti bude mať na turnaji bezpochyby ohromnú vyťaženosť. Keď sa vráti po operácii ramena, mal by sa rozohrať v 35 zápasoch NHL v drese Chicaga.

MARIÁN GÁBORÍK - niet pochýb o jeho streleckých schopnostiach. Otázne je, či bude mať šťastie a či sa zimných hier dočká bez zranení.

ŽIGMUND PÁLFFY - Už tridsaťsedemročný veterán je stále elitným hráčom vo svojej vlasti.

MIROSLAV ŠATAN - hoci je stále bez klubovej príslušnosti, nie je mimo zorného poľa. V 123 zápasoch v drese národného tímu dal 70 gólov, hral na ZOH 1994, 2002 a 2006, na dvoch Svetových pohároch a na 7 MS. Ako kapitán doviedol tím v roku 2002 k zlatým, v roku 2000 k strieborným a v roku 2004 k bronzovým medailám.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slovenskí hokejisti už nemôžu žiť z minulosti