Slovenskému vodnému zjazdu vážne hrozí zánik

Vladimír Vala - Jaroslav Slučik.
Vladimír Vala - Jaroslav Slučik. (Autor: archív TASR)
TASR|16. jún 2014 o 13:08

Unikátna séria trvala 19 rokov a teraz vzniká ďalšia, bezmedailová, smerujúca do úplného zániku.

VALTELLINA. Slovenský zjazd na divokej vode balancuje nad priepasťou zániku. Majstrovstvá sveta v talianskej Valtelline zvládol s citeľným kolapsom, ba dokonca s infarktom. V histórii MS ešte nikdy nevyznel tak úboho, a pritom sa nedávno chválil prívlastkom jedného z najúspešnejších slovenských športových odvetví.

Od vzniku samostatného Slovenska nosil nepretržite vzácne kovy, nezlyhával a s konkurenciou sa pohrával. Vsadil na deblistov, na jednotlivcov i preteky tímov a bolo mu úplne jedno, či sa bojovalo v dlhej klasike, alebo v mladšej disciplíne šprinte.

Neolympijský šport

Vlastnil 11-násobných majstrov sveta Vladimíra Valu s Jaroslavom Slučikom, s rovnakým počtom titulov úspešných aj na ME. V pretekoch tímov a občas aj v jednotlivcoch im intenzívne pomáhali Ján Šutek - Štefan Grega a v novšej ére Matúš Kunhart - Peter Šoška, predtým Ľuboš a Peter Šoškovci.

Roky však pribúdali, a tak ako sa z Valu so Slučikom stali vlani päťdesiatnici, tak zostarol celý slovenský zjazd. Bez mladšej generácie, náhradníkov a čo je podstatné, bez akejkoľvek perspektívy.

Tak zanedbať elitný šport, aj keď nie olympijský, by sa mohlo považovať za barbarstvo. Prísun medailí sa zastavil nedávno, ešte vlani na ME v slovinskom Bovci vystúpili v dlhej klasike Šutek s Gregom na bronzový stupienok, no na MS sa nepretržitý stroj na výrobu vzácnych kovov zadrel prvýkrát v histórii vo francúzskom Bourg St. Maurice pred dvoma rokmi.

Unikátna séria trvala presne 19 rokov a teraz akoby vznikala ďalšia, bezmedailová, smerujúca do stratena a úplného zániku.

Bez finále

Slovenská výprava mala vo Valtelline päť lodí a všetky skončili v úzadí. V šprinte nezaznamenala ani jeden finálový štart, v deblových hliadkach vyznel symbolicky, trojica lodí odštartovala, no vzápätí dve zamierili odovzdane na breh, akoby chceli pripomenúť známy film o konci básnikov v Čechách, len trochu v pozmenenom názve, o konci vodného zjazdu na Slovensku.

Vo Valtelline mal čo-to zachrániť Vala so Slučikom. Aj im sa ťažko skloňoval neúspech, pred MS podľahli sebaklamu, po nich rezolútne skonštatovali - na mladých nemáme, končíme.

Tentoraz sa zdá, že to myslia smrteľne vážne a že sa už na nejaký reštart známy z minulosti neodhodlajú. Opäť sa zvažovali podmienky, nekoncepčnosť a z toho vyplývajúci chaos.

Šutek: Sme na odstrel

Šutek s Gregom na MS ani nevycestovali, v armádnej Dukle skončili s profesionalizmom už na jeseň, v pozícii zmluvných športovcov stratili akúkoľvek podporu a zostali na dlažbe.

"Obaja sme nezamestnaní, peniaze nemáme, sme na odstrel," konštatoval Ján Šutek, odpovedajúc na zdroj živobytia.

Nastal čas, aby sa zapamätali štatistické čísla, ktoré budú asi dlho nemenné, alebo večné. Na MS získali od roku 1993 Slováci 27 medailí (12-8-7), na ME 29 (14-10-5).

Za všetkými sa ukrýva sedem mien, Vala - Slučik, Šutek - Grega, Kunhart - Peter Šoška, predtým v s bratom Ľuboš Šoška.

Počas 21 rokov, od roku 1993 a MS v Mezzane, dozreli, aj zostarli, zostali osamotení a dnes už aj bezmocní niečo v slovenskom vodnom zjazde zmeniť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slovenskému vodnému zjazdu vážne hrozí zánik