Slovenská lyžiarska asociácia kontrolu z ministerstva víta

Prezident SLA František Repka verí, že kontrola z ministerstva pomôže ukončiť všetky špekulácie.
Prezident SLA František Repka verí, že kontrola z ministerstva pomôže ukončiť všetky špekulácie. (Autor: TASR)
SITA|25. mar 2015 o 17:22

Po zverejnení výsledkov očakávam, že sa o asociácii prestane hovoriť ako o netransparentnej organizácii, hovorí prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie.

BRATISLAVA. Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) víta kontrolu, ktorú do organizácie poslal Minister školstva Juraj Draxler v súvislosti s poslednými udalosťami.

Kontrolóri z ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu by mali do sídla SLA doraziť už v najbližších dňoch. Zamerajú sa najmä na nakladanie s finančnými prostriedkami, ktoré lyžiarskej asociácii posiela rezort školstva.

Je to jedna z reakcií na medializované vyjadrenie Adama Žampu a jeho realizačného tímu o financovaní prípravy a následnú snahu odísť reprezentovať Rusko.

"Dňa 24. 3. 2015 som sa dozvedel, že v najbližších dňoch by mala do Slovenskej lyžiarskej asociácie prísť kontrola z ministerstva školstva. Kontrolu, ktorú nariadil minister Juraj Draxler, vítam, pretože okrem nakladania s finančnými prostriedkami pomôže aj verejnosti zorientovať sa vo financovaní lyžiarskej asociácie ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu," povedal prezident SLA František Repka.

Kontrola dokáže nedostatok financií

"Po zverejnení výsledkov očakávam, že sa o asociácii prestane hovoriť ako o netransparentnej organizácii. Predpokladám, že rovnako skončíme aj s rôznymi zavádzajúcimi informáciami ohľadom financovania jednotlivých úsekov a lyžiarov," dodal.

Kontrola podľa Repku môže len potvrdiť súčasný stav - že v asociácii je nedostatok finančných prostriedkov a od toho sa odvíjajú všetky spory.

Predsedníctvo SLA na svojom 18. zasadnutí minulý týždeň v utorok prijalo rozhodnutie o konaní mimoriadnej členskej schôdze na úseku alpských disciplín (ÚAD). Tá sa uskutoční 18. apríla 2015.

Členská základňa tohto úseku, kde je situácia neprehľadná, si zvolí zástupcov, ktorých bude rešpektovať v nasledujúcom olympijskom období.

Potrebuje plnohodnotného partnera z ÚAD

"Očakávam, že pre mňa, ako prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie vzíde z mimoriadnej členskej schôdze vedenie, ktoré mi bude partnerom pri rokovaniach v predsedníctve. Máme mnoho podnetných návrhov do budúcnosti," uviedol Repka.

"Zlepšenie finančnej situácie oproti minulosti, ale aj celkové fungovanie asociácie chceme riešiť systémovými opatreniami. Na to ale potrebujeme plnohodnotného partnera aj z tohto úseku, rovnako ako zo všetkých ostatných v rámci asociácie."

V utorok 24. marca poslal prezident SLA list ministrovi Jurajovi Draxlerovi a požiadal ho o osobné stretnutie. Na ňom by prediskutovali situáciu a vysvetlili si postoje vo vzťahu k slovenskej lyžiarskej asociácii, ale aj k prípadu Adama a Andreasa Žampovcov.

Prezident verí, že kontrola z ministerstva bude do termínu mimoriadnej schôdze ukončená a jej výsledky prispejú k objektívnemu rozhodnutiu členskej základne, čo určite pomôže k upokojeniu situácie na úseku alpských disciplín.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slovenská lyžiarska asociácia kontrolu z ministerstva víta