Slovákom držali v Soči palce aj Rusi

Výraznú prevahu majú v Soči domáci ruskí fanúšikovia.
Výraznú prevahu majú v Soči domáci ruskí fanúšikovia. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|18. feb 2014 o 23:32

Českých a slovenských fanúšikov bolo pred hokejovou arénou Šajba iba málo. Pred zápasom bol pokoj.


sebela_avizo.jpg
Zo Soči od nášho redaktora MILOSLAVA ŠEBELU

„Každý držíme palce svojim, ale pred zápasom sa pozdravíme. Patrí to k tomu. Stále sme si blízki. Teším sa na zápas,“ hovorí český fanúšik v drese Jágra. „Rozhodne Jarda. Uvidíte.“

Pred zápasom o postup do štvrťfinále bolo v Olympijskom parku Slovákov i Čechov poskromne. Bufety a okolie štadiónov zaplavili Daciukovia, Kovaľčukovia a Ovečkinovia, ktorí sa tešili zo svojho postupu. Atmosféra na štadiónoch i v okolí je však pokojná. Nepripomína, že by sa malo hrať derby dvoch tímov, ktoré pred 21 rokmi hrali spolu.

Olympijský turnaj prežívajú iba domáci, aj tí sa tešia potichu. Nespievajú chorály, nekričia.

Niektorí Rusi behali pred večernými zápasmi s lístkami v ruke. Skúpili ich viac, aby trafili zápasy zbornej. Lístky na štvrťfinále Slovincov ponúkali aj Slovákom. „A nie je to jedno?“ snaží sa nás presvedčiť. „No nič. Ale máte môj rešpekt, budem vám držať palce proti Čechom. Proti nám ste hrali výborne,“ vraví a ide ďalej.

Zahraničných fanúšikov je na olympiáde pomenej. Bude mať problém. Na olympiáde vo Vancouvri by svoj lístok predal raz­dva. Takmer každý tím mal početný fanklub.

Slovenských fanúšikov v predchádzajúcich zápasoch nebolo v hľadisku veľmi počuť.

„Sme tu väčšia partia, verím, že nás teraz bude počuť. Aj v prechádzajúcich zápasoch sme povzbudzovali, ale doteraz boli Slováci roztrúsení po celom štadióne. Cez prestávku sme sa potom hľadali. Teraz budeme sedieť všetci pohromade,“ vravela milá blondínka so slovenskou vlajkou v ruke.

Na olympiádu sa dostala vďaka výhre v súťaži. S partiou bola povzbudiť aj Nasťu Kuzminovú na biatlone. Ruská olympiáda ju milo prekvapila.

Po osemfinále však letí aj s kamarátmi na Slovensko. „Prídu povzbudzovať ďalší. My budeme držať palce doma. Verím, že postúpime.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovákom držali v Soči palce aj Rusi