Slovák s ukrajinskými koreňmi hrá proti Ukrajine

Sportnet|29. apr 2002 o 09:42

Hokejista Peter Bondra má premiéru na majstrovstvách sveta v 34 rokoch a v sobotu sa uviedol na ľade v göteborskej hale Scandinavium tak, ako sa na strelca jeho formátu patrí. Dal prvý gól do poľskej bránky. „Nepýtajte sa ma, ako som dostal puk do siete.

Neviem. Miro Šatan vystrelil a ja som sa v klbku hráčov snažil zasiahnuť vyrazenú strelu. Aký bol, taký bol. Hlavne, že platil,“ komentoval svoj zápis do šampionátu.

Útočník Washingtonu sa so Šatanom menil aj vo formácii Rasťa Pavlikovského, ktorému prihral na šiesty gól. Korčuľoval s veľkou chuťou, útočil a nezabúdal brániť. „Dávali sme si pozor, aby sme pomáhali bekom - Poliaci nemali veľa gólových šancí,“ poznamenal.

Bondra doplnil našu výpravu vo štvrtok, rýchlo si zvyká na „európske“ klzisko. „Po dvanástich rokoch v NHL mi ľadová plocha v hale Scandinavium pripadá veľká, párkrát sa mi v zápase stalo, že som sa nevedel zorientovať. Chce to ešte pár tréningov a dostanem sa do toho,“ povedal. Po zápase ho vyhlásili za najlepšieho hráča Slovenska, ako odmenu dostal hodinky Tissot. „Tie moje meniť nebudem, a tak cenu podarujem jednému z bratov - Vladovi alebo Jurovi.“

Traja chlapci Bondrovci sa narodili v ukrajinskom Lucku, Peter je najmladší. „Otec pochádzal z Jakubian pri Starej Ľubovni, za východné hranice sa vybral za prácou. Oženil sa - mama je poľskej národnosti - a keď som mal čosi vyše troch rokov, rodina sa presťahovala na Slovensko. V Lucku som bol asi desaťročný na návšteve, ale veľa si nepamätám. Vyrastal som na Slovensku, cítim sa byť Slovákom,“ spomínal na detstvo a zároveň zamieril pozornosť na dnešný duel Slovenska s Ukrajinou.

Peter získal slovenské občianstvo až v roku 1993, aby mohol reprezentovať v olympijskej kvalifikácii v Sheffielde. Mužstvo trénera Šuplera s kapitánom P. Šťastným si vtedy vybojovalo účasť medzi svetovou elitou v Lillehammeri.

Bondrovým spoluhráčom vo Washingtone je Ukrajinec Dmitrij Christič, niekoľko sezón hrali v jednom útoku, dnes budú korčuľovať v rozdielnych dresoch. „Dima hral ešte v zbornej bývalého ZSSR, je to správny chlapík. Majstrovstvá sme rozoberali aj počas spoločného letu z Washingtonu do Göteborgu,“ uviedol rýchlik na korčuliach a dodal: „Narodil som sa na Ukrajine, ale v hokeji je to dnes pre mňa súper ako každý iný. Vždy chcem vyhrať!“

ONDREJ GAJDOŠ, Göteborg

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovák s ukrajinskými koreňmi hrá proti Ukrajine