Slováci vyhrali nad Francúzmi 6:2

(Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič|3. máj 2013 o 11:50

Minuloročné trápenie s Francúzmi sa nezopakovalo, Slováci získali prvé tri body po výhre 6:2.

HELSINKI. Hokejisti napriek obavám a spomienkam na tŕnistú vlaňajšiu cestu nedali svojmu prvému súperovi na šampionáte žiadnu šancu na zápletku.

Kapitán Miroslav Šatan ešte pred mesiacom nevedel, či bude môcť hrať hokej. Po vyše polročnom liečení zo zranenia chrbtice však včera na jeho hre zranenie nebolo badať a dočkal sa aj gólu.

"Už som myslel, že mi nebude súdený. Mal som predtým štyri sľubné šance a nič. Súper veľmi dobre korčuľoval, ale naši strelci boli neustále aktívni,“ vravel Šatan.

Na ľade pôsobil sviežo a dravo. Hneď skraja prvej tretiny mal stopercentnú šancu. Brankára Hueta si chcel položiť. Ten sa nenechal oklamať.

Šatan napokon skóroval v tretej tretine. Včera navyše vyrovnal rekord v počte štartov v národnom tíme – 162 zápasov. Dnes by mal v zápase proti Fínom Martina Štrbáka predstihnúť.

„Užijeme si päť minút slávy, ani o minútu viac, a už sa pripravujeme na sobotňajší zápas s Fínmi. Ja sa po prílete z Ameriky ešte stále hľadám. Nezvykol som si na časový posun ani na široké ľadové letisko,“ povedal Tomáš Kopecký. 

((galeria))

Slovensko - Francúzsko 6:2

Góly: 9. Miklík (Záborský), 26. Ölvecký (Ďaloga), 29. Záborský (Kukumberg), 44. Radivojevič (Kopecký, Bližňák), 45. Šatan (Hudáček, Jurčina), 58. Hudáček (Sekera, Kukumberg) - 46. Raux (Bozon, Bertrand), 52. Fleury

Rozhodcovia: Kaval (USA), Piechaczek (Nem.) - Schrader (Nem.), Woodworth (USA), vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 6966 divákov.

Momenty zápasu:

  • Záborského výkon: nahral na náš prvý gól a sám strelil tretí, bol vyhlásený za nášho najlepšieho hráča
  • Šatan hrá aj po zranení výborne, v prvej tretine nepremenil dve čisté šance, v tretej tretine mu to konečne vyšlo
  • slovenský útok je na tom podľa očakávaní lepšie ako obrana
  • výborný výkon brankára Staňu
  • uspokojenie sa so stavom 5:0, od tohto momentu sa naši hráči súperovi akoby odovzdali

Zostavy:

Slovensko: Staňa (Janus) - Sekera, Mezei, Sersen, Ďaloga, Jurčina, Vydarený, Mihálik - Radivojevič, Bližňák, Kopecký - Šatan, Stümpel, L. Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový

Francúzsko: Huet (46. Lhenry) - Auvitu, Manavian, Hecquefeuille, Bachet, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - Henderson, Roussel, Bertrand - Da Costa, Guttig, Bozon

Hlasy:

Vladimír Vůjtek: "Nebol to ľahký zápas, lebo Francúzi hrali nepríjemne, robili našim obrancom problémy a o to je dôležitejšie, že tohto súpera máme za sebou. Myslím, že na začiatok to nebolo zlé, vyťažili sme rovnomerne všetky formácie a spoľahlivo chytal Rasťo Staňa."

Branko Radivojevič: "Sme veľmi radi, že sme vstúpili do šampionátu takto úspešne. Možno to vyzeralo, že to bol ľahký zápas, ale aj súper mal veľké šance a máme sa čím zaoberať Dali sme veľa gólov, ale dúfam, že sme si nechali nejaké aj na Fínov. Ale v prvom rade proti nim nesmieme urobiť toľko chýb."

Tomáš Kopecký: "Aj keď som mal ťažkú aklimatizáciu, cítil som sa dobre, lebo mužstvo hralo výborne, všetky štyri lajny a všetky sa aj presadili. Hrali sme jednoducho, nehrali sme na krásu, ale padalo nám to tam a Rasťo Staňa chytal výborne."

Miroslav Šatan: "Prvý zápas býva nervózny. Mali sme veľmi dobrý nástup aj šance. Ak by sme ich premenili, bolo by to ešte lepšie. Po prvom góle sa to upokojilo a pridali sme ďalšie. Od 3:0 sme duel vcelku kontrolovali. V poslednej tretine sme trochu šetrili sily na sobotu. Francúzi veľmi dobre korčuľovali a vypracovali si aj šance. Za posledné roky urobili veľký pokrok, majú veľa hráčov v európskych ligách. Podarilo sa nám získavať puky a utvárať si príležitosti, ktoré pramenili z našej aktivity. "

Tomáš Záborský: "Som rád, že sme to dokázali dotiahnuť do víťazného konca. Dúfam, že aj zajtra budeme hrať s takou ľahkosťou. Dobre sme založili útok, Michel Miklík mi to v strede plochy priťukol, ja som to dal Kukovi (Kukumberg, pozn. red.) na stranu a 'šliapal' som k bránke, že buď mi to Kuko hodí alebo sa otvorí priestor pre Michela. Kuko mi to pekne dal a som rád, že mi to tam padlo. Zajtra budú fanúšikovia hnať Fínov dopredu. Dúfam, že ich dnes Nemci trochu unavia."

Milan Jurčina: "Pred turnajom nikto nevie, ako to dopadne, aj preto to bolo v úvode trochu nervózne. Potom sa to rozbehlo. V sobotu bude pekný hokej pre fanúšikov, Fíni sú dobrí korčuliari a budú sa tlačiť do bránky."

Libor Hudáček: "V úvode to nebolo jednoduché, ale dali sme rýchle góly. Škoda tretej tretiny a dvoch inkasovaných, Rasťo bude smutný. Francúzi hrali dobre, nedalo sa šetriť, museli sme ísť naplno. Hneď sa cítime lepšie a verím, že to takto pôjde ďalej."

Andrej Sekera: "Do turnaja sme chceli vstúpiť správnou nohou. Vedeli sme, že Francúzi budú hrať dobrý hokej. Súper kvalitne korčuľoval, mal šance, no Rasťo Staňa nás podržal. V tretej časti sme trochu poľavili a Francúzi to využili. Musíme sa z toho poučiť a nabudúce hrať celých 60 minút. Chceli sme zvíťaziť, to bolo najdôležitejšie."

Online prenos:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci vyhrali nad Francúzmi 6:2