Slováci skončili v Hochfilzene na skvelom siedmom mieste

Víťazný nórsky tím
Víťazný nórsky tím (Autor: SITA/AP)
TASR|9. dec 2012 o 12:42

Suverénne si v prvých štafetových pretekoch dobehli za víťazstvom Nóri.

HOCHFILZEN. Štafeta mužov Norska v zložení Lars Helge Birkeland, Ole Einar Björndalen, Vetle Sjastad Christiansen a Henrik LďAbee-Lund triumfovala v 2. kole Svetového pohára biatlonistov. V rakúskom Hochfilzene na 4x7,5 km trati ju od Francúzov delilo 34,5 sekundy a od Rusov 46,6 s.

Výborný výkon sprevádzal aj kvarteto Slovenska s Pavlom Hurajtom, Matejom Kazárom, Tomášom Hasillom a Miroslavom Matiaškom na 7. mieste, so stratou na víťaza 2:26,8 min.

V Hochfilzene prituhlo, mráz dosiahol až -15, na trati to však medzi 25 tímami doslova vrelo. Spočiatku sa neudialo nič mimoriadne, no na druhom úseku po streľbe stojmo sa miešalo poradím ako vo veľkom hrnci.

Najviac na streľbu doplatil Slovinec Bauer, keď až trikrát musel krúžiť na trestnom okruhu.

Po polovici pretekov si udržiavali nádejnú pozíciu aj Slováci. Na prvom úseku Pavol Hurajt (0+1, 0+2) bol ešte 14-ty, no Matej Kazár (0+0, 0+0) podal obdivuhodný výkon, po stojke dokonca figuroval šiesty (+38,8), ani raz na strelnici nedobíjal a posunul štafetu na 7. miesto, so stratou 50,8 za Nórmi.

Matiaško udržal siedme miesto

Na treťom úseku pretekal mladý Tomáš Hasilla (0+0, 0+3) na ležke s obdivuhodnou istotou a so 6. priebežným miesto. V stojke nastali komplikácie, no Hasilla zvládol psychickú ťažobu s hrozbou trestného okruhu a po troch dobíjaniach na štvrtý a piaty terč sa rozbehol na trať ako siedmy.

Záverečný úsek ponúkol Nórovi LďAbee-Lundovi značný náskok 47 sekúnd pred Francúzom M. Fourcadem, 50,6 pred Rusom Malyškom a dodal Slovákom nádej, že Miroslav Matiaško (0+0, 0+1) ustráži siedmu pozíciu (strata +2:00,6). Terče na ležke vyčistil bezchybne, v stojke raz dobíjal a dovŕšil pozoruhodný výkon celého kvarteta.

Suverénne si v prvých štafetových pretekoch mužov v sezóne dobehli za víťazstvom Nóri, ktorým finišujúci nováčik LďAbee-Lund zabral naplno a Martinovi Fourcademu nedal šancu na útok.

Gašperčík: Bojovali na hranici možností

„Je to super,“ neskrýval radosť vedúci slovenského reprezentačného družstva Milan Gašperčík. „Sľúbil som chlapcom, že ak obstoja, pôjdu na Vianoce domov,“ so smiechom narážal na skutočnosť, že reprezentačný tím je už druhý mesiac nepretržite na cestách.

Základ svojho úspechu položili na strelnici. „Paľo Hurajt to výborne rozbehol, skvelý výkon potom podal Maťo Kazár na druhom úseku, keď nepotreboval vôbec dobíjať. Tomáš Hasilla sa síce trochu pohral s našimi nervami na stojke, kde spotreboval všetky tri rezervné náboje, ale dôležité bolo, že sa vyhol trestnému okruhu. Miroslav Matiaško potvrdil, že strieľať aj behať vie, s jedným dobíjaním to už úspešne dotiahol do konca,“ skomentoval preteky šéf slovenského tímu.

Preteky biatlonových štafiet sú vždy dramatické až do konca. Kto chce byť úspešný, musí zvládnuť nielen beh, ale aj streľbu a taktiku. „Štafety nie sú o jednotlivcoch, ale o kolektíve, pochvalu si dnes zaslúžia všetci štyria. Každý zabojoval na hranici svojich schopností. Sme veľmi spokojní a šťastní,“ uzavrel Milan Gašperčík.

Výsledky:

Štafety na 4x7,5 km: 1. Nórsko (Lars Helge Birkeland, Ole Einar Björndalen, Vetle Sjastad Christiansen, Henrik LďAbee-Lund) 1:17:55,2 (0 tr. okr.+1 dobíjanie)), 2. Francúzsko +34,5 (0+6), 3. Rusko 46,6 (0+9), 4. Rakúsko 1:29,6 (1+10), 5. Česko 1:46,5 (0+9), 6. Nemecko 2:02,7 (1+9), 7. Slovensko (Pavol Hurajt, Matej Kazár, Tomáš Hasilla, Miroslav Matiaško) 2:26,8 (0+7)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slováci skončili v Hochfilzene na skvelom siedmom mieste