Slováci po Česku: Zlyhali sme, ale na Švédov vybehneme

Marko Daňo verí, že so spoluhráčmi štvrťfinále zvládnu a cez Švédsko postúpia do bojov o medaily.
Marko Daňo verí, že so spoluhráčmi štvrťfinále zvládnu a cez Švédsko postúpia do bojov o medaily. (Autor: TASR / AP)
Michal Trško|1. jan 2014 o 08:31

Po iné roky stačí Slovákom na MS do 20 rokov záchrana v A-kategórii. Dnes chcú nielen fanúšikovia, ale aj tréneri a hráči viac.

BRATISLAVA. Hoci slovenské trio Réway, Kolena, Gríger sa po základnej časti stalo suverénne najproduktívnejším útokom MS do 20 rokov, na viac ako jednu výhru v základnej skupine to našim nestačilo.

V poslednom zápase prehrali aj s Českom 1:4. Tréner Ivan Dornič označil v štúdiu RTVS výkon našich mladých hokejistov za najhorší na šampionáte.

"Bolo na nás vidieť, že máme v nohách zápas s Kanadou, ktorý bol mimoriadne náročný. Od úvodu sme ťahali nohy,“ povedal pre server ošporte.sk kapitán našich Milan Kolena.

„Chceli sme začať aktívne, čo sa nám nepodarilo, inkasovali sme dva góly. Potom to bolo z našej strany už len také naháňanie,“ dodal Kolena. Mužstvo podľa neho zlyhalo vo všetkých herných činnostiach.

Mali sa baviť hokejom

Slováci dostali v zápase gól už po pár sekundách prakticky z prvej akcie súpera.

„Česi boli pod tlakom. Neviem, prečo sme nehrali uvoľnene svoju hru. Mohli sme hrať v pokojne a baviť sa hokejom,“ povedal pre ošporte.sk útočník Marko Daňo. Mužstvo malo podľa neho k zápasu pristúpiť zodpovednejšie.

„Po prvom inkasovanom góle sme išli veľmi psychicky dole, potom nasledoval aj druhý,“ dodal Daňo.

Hráči v zápase podľa Kolenu padli, nedarili sa im akcie, nevychádzali žiadne signály.

Slovenským fanúšikom tak zostal po zápase len príjemný pohľad na štatistiky. Martin Réway (4+6) sa stále s Kanaďanom Manthom delí o prvú priečku, Gríger (3+7) a Kolena (4+4) sú na treťom a štvrtom mieste.

Nijaké body zo základnej skupiny im však v štvrťfinále nepomôžu, nastúpi proti nim silné družstvo Švédska.

Jediný gól našich v zápase s Českom strelil Kolena

kolena_cz.gif

Po Nemecku opäť najdôležitejší zápas

"Bude to najdôležitejší zápas, na ktorý sa musíme sústrediť. Na začiatku bol takým úvodný s Nemeckom, ktorý sme zvládli a ja verím, že sa to bude opäť opakovať," burcuje pred štvrťfinále Marko Daňo

"V priebehu dvoch dní sa dáme dokopy a na Švédov vybehneme. Bude plná hala, o to to bude vyhecovanejšie," rovnako povzbudzuje mužstvo kapitán Kolena, autor jediného gólu v zápase Českom.

Napriek sklamaniu sa po zápase hráči už pozerali dopredu. „Verím, že sa po tejto prehre dáme opäť dokopy a v ďalšom zápase zabojujeme a ukážeme, že sme fakt dobrá partia a že máme na to, aby sme na tomto turnaji išli ďaleko,“ dodáva Daňo.

Marcel dostal trest

Disciplinárna komisia IIHF potrestala Čecha Patrika Marcela jednozápasovým dištancom za zákrok na slovenského útočníka Dávida Minárika počas zápasu A-skupiny na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov. Devätnásťročný obranca si tak nezahrá vo štvrťfinále proti Fínsku.

Marcel zrazil svojho rovesníka Minárika na ľad v 32. minúte utorňajšieho stretnutia za stavu 4:0 pre Čechov. Hlavný rozhodca duelu Fín Antti Boman vylúčil Marcela za faul kolenom na 5+DKZ, Minárik sa už do hry nevrátil.

Ako informuje oficiálna stránka IIHF, disciplinárka vo svojom rozhodnutí uviedla, že Marcel sa v danom momente nesnažil ísť za pukom a ako atakujúci hráč bol povinný zmeniť polohu tela tak, aby zabránil kontaktu kolena s kolenom. Keďže to nespravil, išlo o nebezpečný hit, ktorý spôsobil súperovi zranenie.

Štvrťfinále so Švédskom hrajú Slováci vo štvrtok 2. januára o 19:30. SME.sk bude zápas sledovať online.


Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov

Slovensko - Česko 1:4

Góly: 40. Kolena (Gríger, Réway) - 1. Pastrňák (Procházka), 4. Kaše (Košťálek), 23. Procházka (Simon), 27. Šidlík (Procházka, Pastrňák)

Vylúčení: 4:5 navyše Marcel (ČR) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, zmeny: od 23. min Sabol za Baroša (SR), rozhodovali: Boman (Fín.), Linde Pihlbad (obaja Švéd.), Saha (Fín.)

Slovensko: Baroš (23. Sabol) Luža, Predajniansky, Rusina, Gachulinec, Valjent, Černák, Kečkeš, Dinda Kolena, Réway, Gríger Lunter, Daňo, Cehlárik Minárik, Horanský, Mlynčár Šimun, Tibenský, Skalický

Česko: Langhammer Knot, Šidlík, Marcel, Plutnar, Košťálek, Šulík, Němeček Pastrňák, Simon, M. Procházka Kämpf, Vrána, Kaše Faksa, Tomeček, Volek Sedláček, Macháč, Zdráhal - Zácha

Konečná tabuľka našej A-skupiny

Z V Vp Pp P Skóre B
1. Kanada 4 3 1 19:12 10
2. USA 4 3 1 21:7 9
3. Česko 4 1 1 2 10:13 5
4. Slovensko 4 1 3 16:17 3
5. Nemecko 4 1 3 7:24 3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci po Česku: Zlyhali sme, ale na Švédov vybehneme