Slávia TU bude pokračovať, aj keď len v prvej lige

Musia začať odznovu. Slávia TU chce dať šancu mladíkom a vybudovať nový tím, až potom ašpirovať znovu na extraligu.
Musia začať odznovu. Slávia TU chce dať šancu mladíkom a vybudovať nový tím, až potom ašpirovať znovu na extraligu. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|13. máj 2009 o 00:00

Basketbalisti Slávie TU Košice vypadli z extraligy. Zánik klubu by to však znamenať nemalo, funkcionári sľubujú, že káru budú ťahať ďalej, i keď už len prvoligovú.



KOŠICE. Uplynulo už niekoľko týždňov od hektického záveru najvyššej súťaže, keď si Košičania domácou prehrou v poslednom kole s Dolným Kubínom podpílili pod sebou extraligový konár. Celosezónne trápenie sa skončilo tak, ako sa asi aj malo. S odstupom viacerých dní, keď emócie už opadli, sme nazreli do tábora žlto-modrých, aby sme prebúrali posezónne ticho ohľadom najbližšej budúcnosti.

Administratívne späť už nechcú

"Chceme ísť ďalej, aj keď už v prvoligovej spoločnosti. Sú tu síce náznaky, že sa niekto znovu do extraligy neprihlási, alebo nesplní finančné nároky, ale to je zatiaľ len v rovine 'jedna pani povedala'. Mohla by to byť zase šanca pre nás, ale asi by to už nebolo dobré opäť sa vrátiť administratívnym spôsobom," naznačuje prezident Slávie TU Jaromil Čop, že za každú cenu už po uchovaní najvyššej súťaže nepôjdu. Vlani sa na to dali, keď využili krach Lučenca a napokon sa iba takto medzi elitou udržali, ale veľa osohu to neprinieslo. Sezóna bola znovu iba obrovským trápením a žiadna iná perspektíva by sa nerysovala ani teraz. "Veru, zase by to bolo len trápenie. Ak by teda aj prišla znovu nejaká príležitosť ostať v extralige, zrejme by sme ju ani nevyužili. Nemáme na to finančne a radšej teda budeme pracovať s mladými odchovancami a budovať nový tím."

Košičania nezvládli boj o záchranu druhý rok po sebe. Tentoraz skutočne trestuhodne, veď v ich prospech v poslednom zápase s priamym konkurentom Dolným Kubínom hovorilo domáce prostredie. "Hneď, ako začal zápas, som vedel, že je zle. Videl som totiž, že chlapci majú roztrasené ruky i nohy. Dúfal som, že to opadne a začneme hrať svoju hru, ale nestalo sa. Chýbalo viac srdca, bojovnosti."

Zachovať značku

Každopádne, najdôležitejšou informáciou nateraz je, že pád do prvej ligy by nemal znamenať koniec existencie Slávie TU. "To v žiadnom prípade nechceme dopustiť. Slávia, to je značka a chceme ju zachovať. Máme nádejných chlapcov a bola by škoda nechať ich tak. Spomedzi juniorov síce budeme mať problémy doplniť mužstvo na pozícii pivota, ale medzi kadetmi sa nejakí do budúcna ukazujú."
Venovať sa mladým

Aj keď to môže znieť ako kacírska myšlienka, paradoxne, vypadnutie z extraligy bude pre klub možno aj vykúpením. V ostatných dvoch rokoch totiž basketbal v Slávii TU nebavil nikoho, hoci šlo o extraligu. Vzhľadom na neradostné finančné podmienky môže práve pád do prvej ligy znamenať nový začiatok serióznej práce smerom k budúcnosti. Radšej dôstojne budovať v nižšej súťaži, než visieť za steblo medzi najlepšími. "Hneď po vypadnutí som presne to povedal, že všetko zlé je na niečo dobré a poďme sa venovať odchovancom spomedzi juniorov a kadetov."

V horizonte 3 - 4 rokov

V prvoligovom tíme Slávia TU sa to teda v najbližšom ročníku bude akiste hemžiť mladíkmi, ťažko povedať, či sa podarí udržať aj niektorých skúsenejších. "Predbežne tu je nádej, že niektorí ostanú, ale konkretizovať nebudem. Určite odíde Baťka, nevieme, ako sa rozhodne Probala, ktorý má aj civilné zamestnanie. Čo sa týka chlapcov, ktorí nám pomáhali zo Spišskej Novej Vsi, tiež neviem povedať zatiaľ nič bližšie. So Spišiakmi sme mali korektné vzťahy, budeme s nimi zase debatovať, ale až po skončení ich boja o bronz. Ak sa podarí okolo nejakých skúsenejších hráčov doplniť talentovaných mladíkov, o 3 - 4 roky môžeme byť späť v extralige," mieni J. Čop. V najbližšej sezóne si teda technici za cieľ okamžitý návrat do extraligy reálne ešte nebudú môcť dať. "Stojme nohami na zemi. To by museli prísť veľké peniaze a v takom prípade by sme sa nebránili myšlienke opätovného dotiahnutia Košičanov typu Nubera či Bučáka späť do klubu. Takto by sa horizont nášho návratu dal urýchliť. V dnešnej situácii, keď aj ostatné kluby budú mať problémy so sponzormi, by to však musel byť zázrak, aby sme hneď v prvý rok postúpili späť do extraligy."

Budú iniciovať rokovania

Zaujímavé je, že v prvej lige jeden košický klub v uplynulej sezóne pôsobil - BK Kapybary, ktorý však skončil posledný. "Moja myšlienka je taká, že by sme mali spolupracovať so všetkými klubmi, ktoré pracujú s chlapcami. Sú tu totiž aj subjekty, ktoré sa venujú iba detským kategóriám. Neviem, aké majú ostatné kluby plány, ale bolo by treba záujmy skĺbiť, lebo si myslím, že až toľko talentov na všetky kluby tu nebude." Bude samotná Slávia TU takéto rokovania iniciovať? "Určite. Teraz sme sa ešte venovali našim juniorom a kadetom, ktorým vrcholila liga, ale v priebehu najbližšieho obdobia chceme vyvolať rokovania. Ako budú reagovať ostatní, však teraz povedať neviem."

Na lavičku by mal prísť Košičan

V Slávii TU je momentálne otvorená aj trénerská otázka, miesto kormidelníka je uvoľnené. "Chceli by sme ho určite zaplniť Košičanom," načrtol prezident klubu. V tejto súvislosti neľutujú funkcionári svoj krok, keď len sedem kôl pred koncom sezóny odvolali trénera Jozefa Rešetára a nahradili ho Ivanom Kurillom? Efekt v podobe záchrany to totiž neprinieslo. "Určite to neľutujeme. Tréningy sa spestrili, aj hra sa zlepšila, aj keď práve v zápase s Kubínom sa to neprejavilo. Skôr sa zamýšľame, či sme k tomu kroku nemali pristúpiť už skôr. Je to však teraz už zbytočné rozpitvávať," dodal J. Čop.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slávia TU bude pokračovať, aj keď len v prvej lige