Skvelý Halák pomohol Montrealu vyradiť Washington

Jaroslav Halák opäť dominoval proti strelcom Washingtonu.
Jaroslav Halák opäť dominoval proti strelcom Washingtonu. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|29. apr 2010 o 03:40

Vynikajúci výkon Jaroslava Haláka posunul Montreal do druhého kola play off.

BRATISLAVA. Hviezdami nabitý Washington porazili hráči Canadiens v rozhodujúcom siedmom zápase na jeho ľade 2:1 a sériu vyhrali 4:3.

Slovenský brankár predvádzal skvelé zákroky a Capitals ho zo 42 striel prekonali len raz. Stalo sa tak prvýkrát v histórii NHL, že ôsmy nasadený tím vyradil v play off prvý, keď prehrával v sérii už 1:3.

"Našou výhodou bolo, že ani za stavu 1:3 sme sa nevzdávali a povedali sme si, že nemáme čo stratiť," bola jedna z prvých reakcií nášho gólmana pre nhl.com.

Víťaz Prezidentskej trofeje z hlavného mesta USA znova pohorel v play off. V základnej časti síce dominoval, ale tretí rok po sebe nespravil výraznejší posun vo vyraďovacej časti. Minulý rok stroskotal v druhom kole na Pittsburghu a v tomto ročníku mu nestačili na Montreal ani dva mečbaly na domácom ľade.

Pozápasový rozhovor s Jaroslavom halákom priamo na ľade (po anglicky).

Výborná bola aj obrana Canadiens

Halák vstúpil do zápasu koncentrovaný a nenechal sa vyviesť z miery tlakom domácich. Tých hnala najmä dvojica Alex Ovečkin - Nicklas Backstrom. Výbornú prácu ale odviedla aj obrana Habs, ktorá zblokovala okolo 40 striel Washingtonu. Ruský superstrelec Slováka opäť neprekonal, pri pondelkovom zápase mu na to nestačilo osem striel, dnes dokonca desať. Tréner Capitals Bruce Boudreau na konci zápasu posielal Ovečkina už skoro do všetkých striedaní, Rus dokonca párkrát naskočil ako obranca, k výhre to však nepomohlo.

halak_2.jpg

"Hokejisti Washingtonu majú obrovskú útočnú silu. Bolo ju ohromne ťažké zastaviť, ale dokázali sme to," povedal pre zámorské médiá obranca Hal Gill, ktorý v zápase zblokoval šesť striel.

Odchovanec ružinovského hokeja pochytal celkovo v troch posledných zápasoch 131 zo 134 striel. Gólovo sa za Montreal presadili obranca Marc-Andre Bergeron pri presilovej hre štyroch na troch v prvej tretine a center Dominic Moore, ktorý v tretej tretine potrestal hrubú chybu kandidáta na najlepšieho obrancu profiligy Mika Greena. Domácim sa už podarilo len dve a štvrť minúty pred koncom tretej tretiny znížiť na 1:2. Pred Halákom úspešne dorážal akciu Ovečkina so Siominom Brooks Laich. Kanadskému klubu stačilo na dva góly do siete Semyona Varlamova len 16 striel.

Capitals mali na konci zápasu ešte šancu v presilovej hre po tom, ako rozhodca vylúčil Ryana O´Byrneho za hru s vysokou hokejkou. Po následnom oddychovom čase odvolal Boudreau brankára Varlamova, ale domácim hokejistom sa už ani v šiestich nepodarilo vyrovnať stav zápasu.

montreal_radost.jpg

"Jaro bol na konci zápasu neuveriteľný, práve on bol kľúčovým mužom našej zostavy, chcem sa mu za to poďakovať," skonštatoval spokojný tréner Montrealu Jacques Martin.

Treba pripomenúť, že Washington dokázal v základnej časti streliť najviac gólov spomedzi všetkých tímov profiligy. Priemerne dával 3.82 gólu na zápas a s 25 % mal najúspešnejšie využitie presiloviek. V sérii s Canadiens ale dokázal využiť len jednu z 33 hraných.

Na Jaroslava Haláka čaká výzva aj v druhom kole play off. Jeho tím sa stretne s obhajcom Stanleyho pohára Pittsburghom, ktorý vyradil v prvom kole Ottawu.

Výsledok:

Washington - Montreal 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

góly: 58. Laich - 20. Bergeron, 57. Moore

Bola to nádherná séria, tvrdí Halák

JAROSLAV HALÁK drží Montreal aj v play off a pomohol mu dostať sa do druhého kola play off. V posledných zápasoch inkasoval z 134 striel iba tri góly. Krátko po zápase, v ktorom Canadiens vyradili Washington, poskytol rozhovor pre nhl.com priamo na ľade.

Aký to bol pocit byť pod takou paľbou striel?

„Bola to nádherná séria. Prehrávali sme síce 1:3 na zápasy, ale šli sme od zápasu k zápasu a hovorili sme si, že nemáme čo stratiť. Mohli sme iba získať."

V posledných zápasoch sa vám snažili spoluhráči pomáhať, hádzali sa do striel. Aký je to pocit, keď za vami stojí celé mužstvo?

„Úžasný. Je výborné vedieť, že každý zo spoluhráčov je ochotný hodiť sa do strely. Aj dnes večer sme to pred zápasom chalanom prízvukovali a splnili si svoje úlohy, čo je výborné."

Pomohli vám pred play off aj skúsenosti z olympiády, keď ste chytali za národný tím proti Švédom a Rusom, z ktorých mnohí hrajú za Washington?

„Olympiáda bola výborná skúsenosť, hrali sme proti najlepším hráčom sveta. Po olympiáde sa začalo dariť mne aj celému tímu. Pred sériou nám prognózy veľké šance nedávali, teraz sme v druhom kole."

Ohlasy médií na výkon slovenského brankára Jaroslava Haláka

NHL.com: "Halák pokazil hráčom Capitals rozhodujúci zápas i celú sezónu."

TSN.ca: "Obrat je dokonaný. Halák opäť zavrel ústa pochybovačom."

Montreal Gazette: "Capitals v posledných troch vystúpeniach jasne prestrieľali a prevýšili súpera, no Halák a jeho priatelia im otrávili hru a slávili postup."

Toronto Sun: "Halák a Habs eliminovali Capitals. Jedna superstar spadla z výšin, druhá začína žiariť. Montreal a Jaroslav Halák prepísali históriu a rozčarovali Ovečkina."

CBC: "Jaroslav Halák v posledných troch zápasoch kryl 131 zo 134 striel. Bol úžasný."

Washington Post: "Halák sa postaral o šokujúce víťazstvo. Canadiens dokonali obrat. Na Haláka sa valila jedna útočná vlna za druhou, no on bol brilantný."

idnes.cz: "Famózny Halák vychytal Montrealu postup, Ovečkinov tím dohral."

Jozef Kotris

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Skvelý Halák pomohol Montrealu vyradiť Washington