Skryté tromfy na víťazstvo v Melbourne? Ruky masérov a účinky liekov

Horúčavy urobia s tenistami na kurte svoje.
Horúčavy urobia s tenistami na kurte svoje. (Autor: TASR/AP)
Andrej Bučko|15. jan 2016 o 14:57

Suverénne najvyššie teploty panujú v rámci všetkých štyroch Grand Slamov každoročne na Australian Open v Melbourne. Aj tento rok tak tenisti nebudú bojovať len so súperom na druhej strane kurtu, ale miestami aj so zničujúcim teplom.

MELBOURNE. Situačná správa svetového a slovenského tenisu pred prvým grandslamovým turnajom roka – odstúpenia, bolesti, opatrnosť.

Prirodzene, fanúšikovia, hráči, trénerské tímy a všetci zainteresovaní v 104. ročníku majstrovstiev Austrálie v Melbourne sa nevedeli dočkať žrebu 1. kola hlavnej súťaže.

Avšak v mnohých prípadoch viac než meno súpera zaváži zdravotný stav, liečebný postup a fyzická pripravenosť najlepších tenistov na začiatku sezóny.

MUŽI – Djokovič ako Emerson?

Obhajca titulu Novak Djokovič vyzerá najsuverénnejšie, najsviežejšie a po hladkom úspechu vo finale v Dohe nad Rafelom Nadalom aj najhorúcejším favoritom na titul.

Bol by to jeho šiesty a vyrovnal by sa v dejinách Royovi Emersonovi.

Okrem Nadala z jeho súperov hrozí trochu Stan Wawrinka, ktorý tu vyhral roku 2014 a už štvrtý raz v úvode sezóny aj titul v Chennai.

Andy Murray neoslnil v Hopmanovom pohári a priznal, že viac než na tenis teraz myslí na manželkin pôrod v Británii a v prípade potreby je ochotný obetovať turnaj a odletieť okamžite k narodeniu dieťaťa.

Roger Federer bol v Brisbane chorý, vynechal tréningy, narobil dosť chýb bekhendom a starostí novému trénerovi Ivanovi Ljubičičovi.

Vo finálovej prehre s Milošom Raoničom sme ho videli po dlhšom čase tresnúť raketu na zem. Práve Raonič a azda aj domáci rebel Nick Kyrgios sú najnebezpečnejšou hrozbou favoritov.

ŽENY – Ktorá je zdravá, nech sa hlási

Okrem Angeliky Kerberovej (7. vo WTA) sa ani jedna hráčka svetovej desiatky nevyhla v prípravných turnajoch skreču, nenastúpeniu, alebo vypadnutiu v 1. kole!

Serena Williamsová neprišla na úvod Hopmanovho pohára, potom skrečovala proti Wolfeovej-Gajdošovej a odstúpila z podujatia.

Garbine Muguruzová skrečovala v Brisbane, Maria Šarapovová ani Simona Halepová nenastúpili v Brisbane, Petra Kvitová skrečovala v Šenžene, Lucie Šafářová ani vôbec nepricestovala do Austrálie.

Flavia Pennettová skončila aktívnu činnosť, Agnieszka Radwanská nenastúpila v Sydney a Venus Williams sa porúčala po 1. kole v Aucklande.

Kerberová sa síce predriapala do finale v Brisbane, ale v ňom neoslnila a nemožno ju radiť medzi favoritky.

Je zaujímavé, ako všetky hráčky okrem chýbajúcej Šafářovej teraz vyhlasujú, že sú zdravé a pripravené.

Na Serene Williamsovej bolo poznať na piatkovom žrebe nejaké kilá navyše. Takýmto stavom a sústredením výlučne na grandslamové vyvrcholenie pod južným krížom najviac trpia ostatné turnaje a ich diváci.

Veru, ťažko hľadať favoritku, ak ešte neslobodno zabúdať ani na dvojnásobnú víťazku Viku Azarenkovú, ktorá hneď pri návrate po zranení vzala titul v Brisbane.

SLOVÁCI – Tiež dosť otáznikov

Slovenská družina sa bude v horúčave v pondelok a utorok (34 a 37 stupňov) pasovať s kondičkou, ťažkým žrebom a výkyvmi pred turnajom.

Lukáš Lacko prvý raz po 6 ročníkoch nepostúpil , Martin Kližan prehral v katarskej Dohe 1. kolo, skrečoval v Sydney, vymenil trénera i raketu.

Ešte je tu šanca na postup pre Jozefa Kovalíka z kvalifikácie.

Magdaléna Rybáriková v príprave nič v hlavnej súťaži nevyhrala, a otvorene priznala, že Austrália jej nikdy nenosila šťastie.

Ani Daniela Hantuchová v hlavnej súťaži nič nevyhrala, jednotka Karolína Schmiedlová síce v Sydney zdolala Timeu Bacsinszkú, ale dve hladké prehry v Brisbane a Sydney varujú.

Jana Čepelová nepostúpila z kvalifikácie, a tak najviac odohrané má Dominika Cibulková , ktorá ostala v piatok tesne pred bránami finále turnaja v Hobarte.

cincinnati-tennis11478021147824_r2651.jpg

Zažije Dominika Cibulková podobne parádnu jazdu ako pred dvoma rokmi? Foto: TASR/AP

DOMÁCI – V znamení Hewittovho odchodu

Austrálčania pripravili rozlúčku Lleytonovi Hewittovi a spomínajú na jeho vervu, lebo to, čo predvádzajú na dvorci i mimo neho synovia prisťahovalcov z Grécka a Malajzie (Nick Kyrgios) a Chrovátska (Bernard Tomič), provokuje už aj legendy.

Dawn Fraserová v zlosti povedala a potom pod tlakom oľutovala: ,,Vráťte sa, odkiaľ ste prišli!”

Kyrgios sa ani v Perthe nevyhol incidentom a v Kooyongu prišiel po sete skrečovať zápas.

Tomič vyháňal v Queenslande členov tenisového klubu, lebo chcel trénovať bez platenia (šlo pritom len o 20 dolárov) a dnes v Sydney pred plným hľadiskom odsabotoval zápas s Gabašvilim.

Priznal to pritom aj rozhodcovi hneď vo chvíli, keď si na lavičke v 1. sete za stavu 2:3 prečítal v mobile na internete svoj úžasný žreb Australian Open.

John Fitzgerald nazval jeho odstúpenie v 2. sete hroznou sabotážou, akú ešte nevidel.

"That looked horrendous."Commentators ripped into Bernard Tomic after he withdrew from his Sydney International clash injured.WATCH the spray:

Posted by 7Sport on Thursday, January 14, 2016

V ženskom tenise pri zranení Casey Dellacquovej a poklese výkonnosti Samanthy Stosurovej ťažia Austrálčania z udeľovania pasov slovanským talentom (Jarmila Gajdošová – Slovensko, Ajla Tomljanovičová – Chorvátsko, Anastasia Rodionovová i Daria Gavrilovová - Rusko).

Na pozývací Hopmanov pohár pod záštitou ITF si dovolili postaviť dva austrálske tímy a ostatnému svetu nechali 6 miest.

Melbourne kraľuje, turnaje zaostali

Mesto Melbourne si zabezpečilo zmluvu na Australian Open na ďalších 20 rokov až do januára 2036.

A hoci Sydney poškuľuje, špekuluje, podpichuje, zatiaľ iba zbiera zdrvujúce údery, lebo metropola Viktórie žije tenisom, sprievodné akcie sa konajú po celom meste a podľa rozlohy ide o územne najväčší grandslamový turnaj s celkovou návštevnosťou cez 700 000 ľudí.

Žiaľ, ostatné turnaje pred Open utrpeli opatrnosťou a nepripravenosťou hráčov.

Navyše, slávny Kooyong sa trápi aj finančne, chátra a ktovie, či pretrvá.

21544_328343693713_6880544_n.jpg

Turnaj v Kooyongu v posledných rokoch príliš neprekvitá. Foto: facebook (Kooyong Classic)

To Australian Open zvýšil finančné odmeny už na 44 miliónov austrálskych dolárov, z ktorých víťazi dvojhry, mužskej či ženskej, dostanú po 3,8 milióna a ešte aj za prehraté 1. kolo sa vypláca po 34 500 AUD.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Skryté tromfy na víťazstvo v Melbourne? Ruky masérov a účinky liekov