Silní nechcú fiasko

Sportnet|24. mar 2011 o 00:00

Na rozdiel od lanského roka začína národiak s prípravou na MS skôr. Tréner Glen Hanlon počas ôsmich duelov poriadne prelustruje všetkých adeptov. Je dobré, že Slováci si zmerajú sily i s celkami zo špičky, čo je výsledkom projektu Eurohockey Challenge.

Jeho leitmotívom je, aby súperili celky, ktoré sú v rebríčku nižšie, s tímami, čo sú na popredných priečkach. Generálny sekretár SZĽH Ján Taraba sa pre agentúry vyjadril, že prvý ročník podujatia naznačuje síce nekonvenčnú podobu ladenia formy, ale určite je to osožné pre všetkých dvanásť krajín, ktoré sa zapoja do zápolení. Dvojzápasy sú nevšedné, rovnako tak to, že v tomto roku privítame napríklad u nás Švédov, kým o rok bude garde hostiteľa obrátené. Núka sa ojedinelá možnosť na konfrontáciu s takými celkami, ktoré sú počas sezóny obvykle nedostupné. Týka sa to aj našich, ktorí v asociačných termínoch nenarazia na Škandinávcov, Čechov či Rusov vzhľadom na ich nabitý kalendár. Na druhej strane aj silní sú obozretní a vítajú túto možnosť, lebo vedia, že práve na MS ich niekedy outsideri vedia potrápiť. Takto sa favoriti môžu pripraviť na každú alternatívu vrátane predchádzania fiaska.

V tieni play-off bojov v extralige sa objavili zvesti, že vraj do KHL by sa mal dostať nielen HC Lev, ale aj ďalšie európske tímy z Fínska či Talianska. Neskôr sa dokonca ráta so Slovanom. Môže to mať zaujímavé pozadie. Ktovie, možno belasí po márnych pokusoch zhodiť Košičanov z trónu rozhodili siete radšej iným smerom. Ktovie, či nesledujú tak prekrytie vlastných problémov a zároveň mienia cez veľkolepú súťaž nachytať solventných sponzorov i hráčov. Rozhodne im prišla vhod aj nová hala dobudovaná k MS. Z tábora belasých však také smelé vyhlásenia ešte nepočuť, lebo činovníci vedia, že vstúpiť do východnej jamy levovej je skôr otázka financií. Hoci Slovan patrí svojím rozpočtom medzi dvoch najbohatších na Slovensku, v KHL by bol široko-ďaleko najchudobnejší. A pokiaľ sa nezbaví tohto hendikepu, na prestížnu ligu môže zabudnúť.

Mnohí hokejoví nadšenci sa, žiaľ, šampionátu nedožili. Dianie na ľade iba z nebíčka už bude sledovať aj prvý šéf SZĽH Ján Mitošinka, ktorý sa pobral na druhý svet v týchto dňoch. Patril k tým, ktorí razili cestu slovenskej reprezentácii na vrchol. Ľudí ako on bolo v uplynulých desaťročiach niekoľko. Preto aj nastávajúci sviatok by mal byť príležitosťou na to, aby sme na priekopníkov - žijúcich či mŕtvych - nezabudli a aspoň symbolicky si na nich spomenuli. Lebo aj oni majú zásluhu na tom, že Slováci sú tam, kde sú a že môžeme po prvý raz samostatne privítať svetovú elitu. Lebo súčasnosť nevznikla bez minulosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Silní nechcú fiasko