Shaqiri strelil 50. hetrik histórie MS. Hitzfeld: Nemáme čo stratiť

Xherdan Shaqiri strelil hetrik v zápase s Hondurasom.
Xherdan Shaqiri strelil hetrik v zápase s Hondurasom. (Autor: SITA/AP)
TASR|26. jún 2014 o 10:44

Futbalisti Švajčiarska si v osemfinále majstrovstiev sveta zahrajú proti Argentíne. Ich výhodou bude, že nemajú čo stratiť, myslí si tréner Ottmar Hitzfeld.

MANAUS. Jubilejný 50. hetrik v histórii svetových šampionátov rozhodol o triumfe futbalistov Švajčiarska nad Hondurasom v stredajšom stretnutí na MS v Brazílii.

Jeho autorom bol stredopoliar Xherdan Shaqiri, ktorý mal najväčšiu zásluhu na víťazstve 3:0 a následnom postupe krajiny helvétskeho kríža do osemfinále turnaja.

Shaqiri skóroval v 6., 31. a 71. minúte a napodobnil tak svojho klubového spoluhráča z Bayernu Mníchov Thomasa Müllera, ktorý strelil tri góly v zápase Nemecko - Portugalsko (4:0).

Švajčiari vďaka víťazstvu obsadili v základnej E-skupine druhé miesto a v boji o účasť vo štvrťfinále si zmerajú sily so silnou Argentínou.

Nebudú mať čo stratiť

Tréner Švajčiarov Ottmar Hitzfeld mal pred súbojom s Hondurasom neľahkú úlohu, keď musel mužstvo psychicky pozdvihnúť po vysokej prehre s Francúzskom (2:5).

"Najdôležitejšie bolo správne motivovať hráčov na ďalší zápas. Po zápase s Francúzskom sme si v šatni povedali, že ani tento výsledok nenaruší vieru v naše schopnosti. Vedeli sme, že je v našich silách brániť oveľa lepšie či udržať si čisté konto, čo sa nám dnes aj podarilo."

"Proti Argentíne určite nenastúpime v úlohe favoritov. Našou výhodou však bude, že nebudeme mať čo stratiť. Sme odhodlaní ísť tu na šampionáte čo najďalej," povedal Hitzfeld.

S jeho hodnotením zápasu súhlasil aj brankár Diego Benaglio. "Pomohol nám rýchly gól, potom to už bolo jednoduchšie najmä po psychickej stránke. Rýchlo sme zabudli na duel s Francúzskom a sústredili sme sa na postup."

"Myslím, že sme si ho za dnešný výkon zaslúžili. Argentína bude veľmi ťažký súper, ale my si veríme. Vo futbale je všetko možné," dodal Benaglio.

V budúcnosti dosiahnu dobré výsledky

Honduras strelil v troch zápasoch na MS jediný gól a po troch prehrách sa so šampionátom rozlúčil na konečnej 4. priečke v E-skupine. Tréner Luis Fernando Suarez bol z vystúpenia tímu na brazílskom turnaji sklamaný.

"Nie som spokojný s tým, čo sme ukázali na šampionáte. Myslím si však, že v budúcnosti dosiahne tím dobré výsledky. Skončil mi kontrakt a vo funkcii hlavného trénera nebudem ďalej pokračovať. Chcem robiť niečo iné," vyhlásil Suarez.

Honduras si tak bude musieť na svoje prvé víťazstvo na MS počkať najmenej ďalšie štyri roky. Stredoamerická krajina doteraz odohrala v histórii šampionátov deväť stretnutí s bilanciou tri remízy a šesť prehier.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Shaqiri strelil 50. hetrik histórie MS. Hitzfeld: Nemáme čo stratiť