SFZ v teste transparentnosti zlyhal iba v jednej zo štyroch položiek

Slovenský futbalový zväz pod vedením prezidenta Jána Kováčika patrí podľa Transparency International medzi disciplinovanejších členov.
Slovenský futbalový zväz pod vedením prezidenta Jána Kováčika patrí podľa Transparency International medzi disciplinovanejších členov. (Autor: TASR)
SITA|19. nov 2015 o 12:40

Vyhovel v oblasti finančnej správy, organizačného poriadku a etického kódexu. Jediným problémom Slovenského futbalového zväzu je podľa Transparency International skutočnosť, že nezverejňuje výročnú správu o svojej činnosti.

ZÜRICH. Podľa štúdie organizácie Transparency International, ktorá skúmala predpoklady pre korupčné správanie v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), priveľa členských asociácií robí tajnosti o svojich aktivitách a nakladaní s finančnými prostriedkami.

Až 168 z 209 federácií nezverejňuje svoje finančné správy.

Nezverejňuje výročnú správu o svojej činnosti

Slovenský futbalový zväz (SFZ) patrí medzi disciplinovanejších členov. Zo štyroch skúmaných položiek zlyhal iba v jednej. Podľa TI nezverejňuje výročnú správu o svojej činnosti.

Tá robí najväčšie problémy - vykazuje ju iba tridsaťjeden zväzov.

SFZ vyhovel v oblasti finančnej správy, organizačného poriadku (stanov) a etického kódexu.

Mnohí nemajú ani webovú stránku

Stopercentnú bilanciu malo iba štrnásť federácií (vrátane anglickej či talianskej). Z nich sú však iba tri mimoeurópske - kanadská, japonská a novozélandská.

Až štyridsaťjeden členov FIFA nemá ani vlastnú webovú stránku.

V teste transparentnosti úplne pohorelo osemdesiatsedem krajín. Nebodovali v žiadnom zo štyroch sledovaných kritérií.

Problém prehlbuje nedostatok informácií

"Riziko korupcie je v mnohých futbalových asociáciách vysoké. Problém sa ešte prehlbuje nedostatkom informácií, aké obsahuje napríklad správa o finančnej kontrole," konštatuje sa v štúdii.

"Samotná FIFA, žiaľ, nestanovila žiadne limity pre nedostatok transparentnosti a zodpovednosti. Každá reforma FIFA by mala venovať tejto problematike prvoradú pozornosť."

Štúdia odhalila nedostatky aj v práci kontinentálnych konfederácií. Iba európska UEFA a africká CAF poskytujú prístup k svojim výročným správam o financiách.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»SFZ v teste transparentnosti zlyhal iba v jednej zo štyroch položiek