Severania s bronzom

Kapitán. Kenny Jonsson dvíhapohár za tretie miesto.
Kapitán. Kenny Jonsson dvíhapohár za tretie miesto. (Autor: sita)
Sportnet|11. máj 2009 o 00:00

Švédski hokejoví reprezentanti získali na 73. majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku bronzové medaily, keď v stretnutí o tretie miesto zdolali Američanov 4:2.

BERN.

Švédsko - USA 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)

V 7. minúte sa rútil na švédsku bránku Ballard, ale Liv si s jeho pokusom bez väčších problémov poradil. Američania mali miernu prevahu aj naďalej a vo vlastnom pásme nenechali Švédom ani trochu voľného priestoru. Skóre sa prvýkrát menilo až v 26. minúte. Američania využili presilovku, keď obranca Johnson tvrdou strelou od modrej čiary prekonal Liva. Vzápätí mohol pridať ďalší gól Stafford, no na dvakrát nepretlačil puk do siete. Severania odpovedali v 34. minúte pri presilovke, keď sa po prihrávke Martenssona presadil Eriksson. Švédi boli aktívni aj po vyrovnaní, čo vyústilo do ďalších faulov súpera. V 36. minúte sedeli na trestnej lavici až dvaja Američania a početnú výhodu využil bleskovo Martensson. V závere druhého dejstva trafil Backes žŕdku. Krátko po začiatku tretej časti predviedol nádherné sólo cez celé klzisko Pavleski, ktorý vyštartoval spoza vlastnej bránky, prekľučkoval okolo troch Švédov a švihom zavesil do šibenice - 2:2. V ďalších minútach prebrali Američania taktovku, boli aktívnejší, no nedokázali prekonať Liva a práve vtedy udreli tretíkrát Švédi. Severania hrali opäť presilovku a po tretej asistencii Weinhandla sa trafil Gunnarsson. Švédi v závere ešte využili vabank Američanov, ktorí napriek oslabeniu o dvoch hráčov odvolali brankára a snažili sa vyrovnať. Na konečných 4:2 upravil Oduya a odštartoval švédsku medailovú radosť.

Bengt-Ake Gustafsson (tréner Švédska): "Teším sa zo zisku bronzu. Americký tím má zaujímavý herný štýl, no naša hokejová sila sa prejavila, a to bol rozhodujúci faktor."

Ron Wilson (tréner USA): "Nehrali sme tak dobre ako v piatok proti Rusku. Na turnaji sme previedli už aj lepšie výkony. Napriek tomu som na môj mladý tím veľmi hrdý. Do hry dokázali dať srdce, škoda, že posledné dva zápasy na turnaji nám príliš nevyšli."

Štatistika

Góly: 34. Eriksson (Martensson, Weinhandl), 36. Martensson (Weinhandl, Eriksson), 50. Gunnarsson (Weinhandl), 60. Oduya (Jönsson) - 26. Johnson (Liles), 42. Pavelski. Rozhodovali: Kadyrov (Rus.), Reiber (Švaj.) - Kiča (Ukr.), Orelma (Fín.), vylúčení: 8:11, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, 11 249 divákov. Švédsko: Liv - Tärnström, Oduya, Gunnarsson, Johansson, Stralman, Jönsson, Akerman, Grossman - Huselius, Nilson, Wallin - Weinhandl, Eriksson, Martensson - Harju, Omark, Thörnberg - Persson, Andersson, Berglund. USA: Esche - Suter, Hainsey, Liles, Johnson, Niskanen, Ballard, Bogosian - O'Shie, Backes, Okposo - Shannon, Higgins, Pavelski - Blake, Brown, O'Sullivan - Wilson, Stafford, Stempniak - Foligno.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Severania s bronzom