Šesták sa v Turecku rýchle presadil

V nasadení. S. Šesták (vľavo) vie, že byť úspešným obnáša ísť na doraz.
V nasadení. S. Šesták (vľavo) vie, že byť úspešným obnáša ísť na doraz. (Autor: ap)
Sportnet|24. aug 2010 o 00:00

Tak ako predtým v Bochume, aj po príchode do nového prostredia v Turecku sa dokázal Stanislav Šesták okamžite zorientovať v tunajšom futbale.

Tak ako predtým v Bochume, aj po príchode do nového prostredia sa dokázal Stanislav Šesták okamžite zorientovať v tunajšom futbale. Svoju pohotovosť dokázal zúročiť už v druhom svojom vstúpení vo farbách MKE Ankaragücü, keď prispel svojím úvodným gólom v 20. minúte k víťazstvu 3:0 na ihrisku Manisasporu. Bolo to iné ako počas debutu s Trabzonsporom (0:2). Vtedy východniar zvládol iba 55 minút. Teraz už celý zápas.

ANKARA. Turecký klub, v ktorom sú štyria Slováci, pričom naposledy hrali iba dvaja - Šesták so Saparom, odčinil domáce sklamanie.

Rátajú s ním do zálohy

"Ešte sa len zohrávame, do tímu pribudol i nový útočník, a tak v premiére súhra viazla a nevypracovali sme si šance. Druhé vystúpenie už bolo o inom," poznamenal slovenský reprezentant. Po debute si poťažkal, že na vlastnom ihrisku to bolo veľmi zvláštne, lebo klub má ešte stále trest z minulého ročníka za neprístojnosti a musí teda odohrať tri zápasy bez divákov.

"Atmosféra mi pripomínala prípravný súboj a nám podpora hľadiska chýbala. Po tisíckach fanúšikov v nemeckej bundeslige som bol z toho celý nesvoj. Pravé divácke peklo som si teda užil až teraz a verím, že akonáhle sa do hľadiska vrátia aj naši priaznivci, bude sa nám lepšie hrať," konštatoval borec, ktorý sa objavuje na poste pravého záložníka.

Tím MKE forsíruje hru na jedného hrotového hráča, navyše náš legionár Vittek je zranený. "Rozprával som sa s trénerom. Povedal mi toľko, že zatiaľ by som sa mal objavovať na kraji stredovej formácie, ale keby to bolo potrebné, tak by som sa presunul viac dopredu."

Druhá bundesliga ho neťahala

Po tom, čo Bochum opustil elitnú súťaž, bolo zrejmé, že náš futbalista asi v druholigovom tíme nezostane a počká na vhodnú príležitosť zahrať si medzi elitou. Hoci proklamoval, že tento klub mu prirástol k srdcu a nerád by opustil jeho rady, medzi riadkami sa dalo vyčítať aj niečo iné. "Vážil som slová, ale, pravdaže, každý chce účinkovať skôr v špičke než v druhej najvyššej súťaži. Niektorí spoluhráči sa vyjadrili, že bochumský dres neoblečú. Buď sa pobrali inde, alebo skončili v béčku."

Z možností, ktoré prišli do cesty, si vybral krajinu polmesiaca. Radšej predĺžil v Nemecku zmluvu o rok, aby sa upísal na ročné hosťovanie Ankaragücü s tým, že Turci majú opciu na jeho prestup. "Klíma i prostredie mi veľmi vyhovujú. Teším sa, že okúsim dosiaľ nepoznané zápolenia."

Hráč s nosom na góly si pochvaľuje už po krátkom pobyte, že futbal je takou modlou ako v Nemecku. Hoci priznáva, že v tureckom dianí je to viac živelné, emotívnejšie, nie také pretaktizované, prešpekulované. Slovenskí legionári už predtým urobili dobré meno slovenskému futbalu a v tejto sezóne je enormným príklonom zaujať ešte viac. Stana mali dobre zmapovaného, a vedeli, v čom je jeho kvalita. Ľudia milujú góly a útočné výpady, on je na tento spôsob ako stvorený. "Každý má svoje predstavy, klub i ja. Bol by som rád, keby sa nám to podarilo zosúladiť a spokojnosť by bola na oboch stranách."

Zvykol si na partiu

Čoraz viac do minulosti sa dostáva štart národiaku na majstrovstvách sveta. V JAR chcel aj náš zástupca dokázať ešte viac. Dostal sa i do menšej prestrelky po tom, čo vyčítal chybu kapitánovi Hamšíkovi, po ktorej sme inkasovali vyrovnávajúci gól proti Novému Zélandu. Tréner Weiss ho za to zotrel, v našich záverečných dvoch meraniach síl si už ledva škrtol. V nominácii na prípravný zápas proti Chorvátom ale nechýbal a už môže pomýšľať na ďalšiu kvalifikáciu EURO 2012.

"Partia je trochu iná, ale možno sa do nej vrátia i tí, ktorí sa zaslúžili o účasť na svete. Zvykli sme si na seba a bolo nám spolu fajn. Pokiaľ ide o nastávajúci cyklus, treba zachytiť vstup a nadviazať na to, čo sme predviedli v Južnej Afrike. Potom by nám mohla vyjsť ďalšia méta," dodal S. Šesták.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Šesták sa v Turecku rýchle presadil