Šatan ide na 14. MS: Majstrovstvá neboli môj primárny cieľ, teším sa

Miroslav Šatan takto v stredu doobeda odchádzal na MS.
Miroslav Šatan takto v stredu doobeda odchádzal na MS. (Autor: SITA)
TASR|7. máj 2014 o 12:29

Čakajú ho 14. majstrovstvá sveta, dvanáste v elitnej kategórii a z toho štyri s medailami.

BRATISLAVA. Miroslava Šatana čaká v Minsku ďalší svetový šampionát a ako tvrdí, pravdepodobne už naozaj posledný v kariére.

Tridsaťdeväťročný veterán sa na turnaj teší, chce si ho užiť a odovzdať čo najviac skúseností mladším spoluhráčom.

Legendárny útočník národného výberu bude opäť kapitánom, ako tomu bolo aj na vlaňajšom šampionáte a pri troch získaných medailách (na MS 2012 bol asistentom kapitánovi Zdenovi Chárovi).

Vekom sa k nemu najbližšie približuje jeho asistent, o päť rokov mladší, 34-ročný Ladislav Nagy.

"Tento rok vnímam tak, že to bude hlavne o mladých hráčoch. My starší sa im budeme snažiť odovzdať skúsenosti a poskytnúť ´know-how´. Veľa chalanov bude prvýkrát na majstrovstvách, alebo bude mať v mužstve väčšiu rolu, ako mali v minulosti," uviedol Šatan.

Generačná výmena práve prichádza

"Už roky rozprávame o nejakej generačnej obmene v reprezentácii. Istý pokus už prebehol v roku 2010 na MS v Nemecku. Jednoducho, teraz je čas to urobiť. Tento rok, keď bolo veľmi veľa ospravedlneniek, je asi ten správny, aby si to vyskúšali chlapci, ktorí ešte na MS neboli a ktorí možno budú v budúcich rokoch ťahúňmi reprezentácie. Je načase, aby sa to trochu obmenilo," povedal Šatan.

Vekový priemer Vůjtekovho výberu tak je iba 26 rokov, čím sa zaradí medzi najmladšie na turnaji. Do Minsku cestuje až 12 nováčikov, ktorí sa nikdy na šampionáte najvyššej kategórie nepredstavili. "Každý deň s nimi o niečo omladnem," usmial sa Šatan.

Šatan verí, že pri nedostatku skúseností by mohla byť hlavnou devízou tímu práve mladícka dravosť, čomu sa na druhej strane prispôsobí aj herný prejav.

((f))

Mladé mužstvo a štvrťfinále

"Máme mladé mužstvo, motiváciu, dravosť. Snažíme sa viac korčuľovať a hrať v rýchlosti. Možno budeme hrať trochu iným štýlom ako v minulosti, viac bojovať, ale to sú atribúty moderného hokeja, v ktorých sa dá nájsť kľúč k úspechu," povedal 39-ročný kapitán.

Reprezentačný rekordér v počte strelených gólov (85) verí, že mužstvo má na postup do štvrťfinále, čo považuje aj za základný cieľ.

Kapitán majstrov sveta z Göteborgu pritom ani poriadne nevedel, či ešte bude s reprezentačným hokejom pokračovať.

"Majstrovstvá neboli môj primárny cieľ. Nevedel som, ako to po tej dlhej dobe pôjde a ako sa budem cítiť. Sezóna bolo zaujímavá, aj keď len polovičná, ale som rád, že som sa rozhodol hrať. Na MS sa teším, mohli by sme dosiahnuť dobrý výsledok."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Šatan ide na 14. MS: Majstrovstvá neboli môj primárny cieľ, teším sa