Sagan prekvapil aj Eddyho Merckxa

Peter Sagan pri víťaznej etape na Tirreno – Adriatico.
Peter Sagan pri víťaznej etape na Tirreno – Adriatico.
Miloslav Šebela|3. apr 2012 o 17:49

Sezóna, v ktorej čaká Petra Sagana premiérový štart na Tour de France i olympiáda, mu vychádza nad očakávania.

BRATISLAVA. Mám nového súpera, všimol si Tom Boonen. Najväčšia súčasná hviezda klasík vyhrala v nedeľu Okolo Flámska. Peter Sagan si vybojoval piatu priečku, no dlho bol v hre aj o prvú.

Vstup do sezóny vyšiel 22-ročnému Saganovi nad očakávania. Vyhral etapy na Okolo Ománu, Tirreno - Adriatico, na dvoch slávnych klasikách bol štvrtý a piaty. Vo svetovom rebríčku je na štvrtom mieste.

Tak vysoko ešte žiadny slovenský pretekár nebol. Nielen v rebríčku, ale ani na pretekoch, ako sú Miláno - San Remo či Okolo Flámska.

Drží sa na zemi

„Celkovo som spokojný so sezónou, aj keď som mohol dosiahnuť viac. Mal som formu na to, aby som vyhral aj ďalšie preteky. Vždy sa však niečo nevydarilo. Raz zlyhala technika, inokedy som mal smolu, prípadne sa preteky nevyvíjali pre mňa dobre,“ hovoril Sagan po návrate z Belgicka.

Na Okolo Flámska sa darí starším a skúseným pretekárom. Úspech mladých je ojedinelý. Na 260 km dlhej trase sa každoročne lámu moderné cyklistické rámy i kosti pretekárov.

Najmladším víťazom za posledných dvadsať rokov je práve Boonen. Pri prvom triumfe mal 24 rokov. Aj preto je nedeľňajší výsledok Petra Sagana veľmi cenný. Chválili ho súperi i svetové médiá.

„Som rád, že si ma všimli aj takí veľkí pretekári ako Tom Boonen. Držím sa však na zemi. Viem, že vyhrať preteky nie je vôbec jednoduché a každé víťazstvo si treba zaslúžiť.“

V Liquigase je jednotkou

Jednu z výčitiek však smeroval bývalý majster sveta Boonen aj proti Saganovmu tímu - Liquigas. Slovák nemá v tíme oporu, skúseného pretekára, ktorý by mu vedel pomôcť, vysvetliť podrobnosti o trase, taktike. V iných tímoch by si taký talent vážili možno viac.

„Určite v tíme chýbajú kolegovia, ktorí by boli na klasikách dobrí. V minulosti v Liquigase boli, lenže ja som vtedy dostatočne neovládal taliančinu, a tak mi skúsenosti nemohli odovzdať. Pre mňa je však dôležité, aby som ich mohol sám získať priamo na súťažiach. Snažím sa sledovať tých najlepších, ako jazdia, ako sa pohybujú. Je to lepšie, ako by mi o tom niekto rozprával.“

Sagan však v Liquigase bude na flámskych klasikách jednotkou tímu.

„Inde by som možno musel byť pomocníkom. Všetko má svoje výhody a nevýhody.“

Ronde je v Belgicku veľká sláva. Cyklistický sviatok.

„Neopísateľná atmosféra. obrovské davy ľudí. Možno by som to prirovnal k plnému štadiónu na NHL alebo keď hučí futbalový štadión. Fanúšikovia sú všade. Kričia, povzbudzujú. Na najťažších miestach trate som si ani neuvedomoval, aké náročné to bolo, chcel som sa pred takou kulisou aj ukázať.“

Gratulácia od legendy

Kariéru Petra Sagana sleduje aj cyklistická legenda Eddy Merckx.

„Priamo v Belgicku som sa s ním nestretol, no gratuloval mi v Ománe, kde je jedným z organizátorov. Hovoril, že som ho milo prekvapil a som dosť veľký objav aj preňho. Pozorne sleduje moje výsledky a je rád, že sa mi darí.“

Merckx je stále viceprezidentom tímu OmegaPharma Quick Step. Práve ten sa ako prvý z elitnej kategórie o Sagana zaujímal. Po kondičných testoch však Petra neangažovali, naopak Liquigas prikývol. V talianskom tíme je Sagan spokojný a mal by v ňom jazdiť ďalšie dve sezóny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan prekvapil aj Eddyho Merckxa