Sagan napodobnil Merckxa: Získal, čo mu medzi úspechmi chýbalo

Monumentálnu klasiku vyhral v roku 2016 úradujúci majster sveta zo Slovenska.
Monumentálnu klasiku vyhral v roku 2016 úradujúci majster sveta zo Slovenska. (Autor: Twitter (cyclingweekly))
Miloslav Šebela|3. apr 2016 o 10:10

Jubilejný stý ročník slávnej klasiky Okolo Flámska vyhral slovenský cyklista Peter Sagan.

Okolo Flámska 2016

ŠTART: Bruggy

CIEĽ: Oudenaarde

DĹŽKA PRETEKOV: 255 km

POČET STÚPANÍ: 18

VÝSLEDKY:

1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) 6:10:42 h

2. Fabian Cancellara (Švajč./Trek-Segafredo) +25 s

3. Sep Vanmarcke (Bel./Lotto Soudal) + 27

4. Alexander Kristoff (Nór./Kaľuša)

5. Luke Rowe (V. Brit./Team Sky)

6.Dylan van Baarle (Hol./Cannondale Pro Cycling)

7. Imanol Erviti Ollo (Šp./Movistar)

8. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx-quickStep)

9. Dimitri Claeys (Bel./Wanty-Groupe Gobert)

10. Niki Terpstra (Hol./Etixx-QuickStep) všetci +45

...............................................................

45. Juraj SAGAN (SR/Tinkoff) +7:19

Michal KOLÁŘ (SR/Tinkoff)) preteky nedokončil

BRATISLAVA. Vždy o tom sníval. Klasika Okolo Flámska mu učarovala.

„Neopísateľná atmosféra, obrovské davy ľudí. Možno by som to prirovnal k plnému štadiónu na NHL alebo keď hučí futbalový štadión. Fanúšikovia sú všade. Kričia, povzbudzujú. Na najťažších miestach trate som si ani neuvedomoval, aké náročné to bolo,“ hovoril o nej v roku 2012.

„Veľmi rád by som tu niekedy vyhral.“

O štyri roky neskôr si všetko vychutnal. Vyhral jedny z najťažších pretekov sveta po úniku, v ktorom šliapal sám.

Väčšinu víťazstiev získal v priamom súboji so súpermi v šprinte. V tomto roku ho však súperi na cieľovej páske predbiehali. Až šesťkrát skončil druhý.

Recept na frustrujúcu bilanciu je len jeden – ujsť všetkým súperom.

V nedeľu Sagan zariskoval. Na konci pretekov mal veľmi náročnú úlohu. Osemnásť kilometrov pred cieľov sa odpútal z vedúcej skupiny spolu s Begičanom Vanmarckom.

Tomu ušiel o päť kilometrov neskôr.

Do cieľa to však bol ešte riadny kus cesty a sám musel odolávať stíhacej jazde, ktorá sa rozpútala za ním. Najviac sa snažil štvornásobný majster sveta v časovke Fabian Cancellara, ktorý rovnako sníval o tom, že v nedeľu vyhrá.

Cieľom však prešiel so zdvihnutými rukami Slovák. A čo urobí Sagan po tom, keď prejde náročných 255 kilometrov naplný plyn? Poteší fanúšikov jazdou na zadnom kolese.

Pred Saganom vyhrali Ronde len štyria cyklisti v drese majstra sveta: Louison Bobet, Rick van Looy, Eddy Merckx a Tom Boonen.

„Mám obrovskú radosť. Boli to veľmi ťažké preteky. Išiel som úplne nadoraz. Toto vitazstvo by som chcel venovať dvoch cyklistom, ktorí minulý týždeň zahynuli,“ hovoril pre Eurosport Sagan.

„V pretekoch bolo veľa pádov a mal som asi po sto kilometroch menší problém, keď som musel meniť obe kolesá, ale všetko dobre dopadlo.“

Vedel, že ak chce mať väčšiu šancu uspieť, musí sa pokúsiť o podobný záver ako na majstrovstvách sveta.

„Je ťažké s niekým spolupracovať, nik zo súperov to nechce. Tak som im radšej ušiel.“

Sagan bol doteraz často pod paľbou. Aj od cyklistických osobností. Napriek titulu majstra sveta, mu vraj niečo chýba. Na klasikách nedokázal naplniť svoj potenciál a keď vyhral išlo iba o menšie.

To už neplatí. Vyhral jednu z najťažších a na posledných kilometroch jasne ukázal, že v týchto pretekoch bol jednoznačne najlepším. Posledných osemnásť kilometrov ťahal prakticky sám. Belgičan Vanmarcke sa za Saganom dokázal pár kilometrov iba viezť, k udávaniu tempa neprispel.

Rozdiel vo výkonnosti bol najlepšie vidieť na poslednom stúpaní – Paterbergu. Sagan sa postupne a plynule vzďaľoval, napriek tomu, že Vanmarcke vstal zo sedla a snažil sa za ním udržať. V prudkom kopci stačilo Saganovi pár metrov a bol fuč.

Okolo Flámska sú preteky, ktoré z priemerných cyklistov robia legendy. V roku 1969 si tu urobil meno Eddy Merckx. Nedbal na zlé počasie ani na príkazy svojho tímového šéfa. Vydal sa do úniku 70 kilometrov pred cieľom.

Z auta mu športový riaditeľ kričal, aby nebláznil. Nemá šancu udržať sa vpredu.

Za Merckxom bola silná skupina favoritov. Všetci makali. Belgičana však videli až v cieli. Vyhral s osemminútovým náskokom. V Belgicku sa stal hrdinom.

Samozrejme, vyhrával aj skôr, ale na Okolo Flámska súperov totálne zničil. Znemožnil ich. To dnes už nie je celkom možné, no Sagan i tak dlhým únikom potvrdil, že tento rok bol na klasikách najsilnejším.

Sto kilometrov pred cieľom sa preteky skončili pre jedného zo spolufavoritov Belgičana Grega van Avermaeta, ktorý si po páde zlomil kľúčnu kosť.

Po páde 143 km pred cieľom odstúpil aj víťaz pretekov Miláno - San Remo Francúz Arnaud Démare (FDJ).

Tím Tinkoff s lídrom Petrom Saganom postihla galiba ešte pred štartom pretekov, keď sa počas tréningu nepríjemne zranil Poliak Maciej Bodnar a s dvojnásobnou zlomeninou čeľuste nielenže nemohol nastúpiť na veľkú flámsku klasiku, ale musel na operáciu. V pelotóne ho nahradil Michael Kolář.

Znamená to, že v osemčlennom tíme Tinkoff boli až traja slovenskí cyklisti - okrem Kolářa aj obaja bratia Saganovci.

"Taktika bola jasná - chcel som prísť do cieľa sám a som rád, že sa mi to podarilo. S takými jazdcami, ako sú Cancellara a Vanmarcke, sa ťažko spolupracuje," priznal 26-ročný Sagan, ktorý je historicky prvým slovenským víťazom Okolo Flámska.

Záverečný finiš s víťaznou bodkou P. Sagana

V rozhovore pre belgickú televíziu, ktorý sprostredkovala stránka cycling-info.sk, na margo priebehu pretekov uviedol: "Pred poslednou sériou kopcov bola situácia veľmi zaujímavá. Každý sa snažil atakovať, až sme sa ocitli v neveľkej skupine, v ktorej to ťahali iba Gatto s Devolderom. Boli tam štyria ľudia zo Sky, to nebolo dobré. Potom som mal šťastie, že atakoval Michal Kwiatkowski, a to sa mi hodilo, bol to rozumný počin. Bol som práve za ním, tak som sa chytil a chcel ho v tom aj podporiť. Stavil som všetko na útok už viac ako 30 km pred cieľom. Poznám veľmi dobre Paterberg a Fabian mi pred dvomi rokmi nastúpil rovnako ako ja dnes Sepovi, takže za to som veľmi rád. Vyhral som stý ročník a snáď je to špeciálne aj tým, že aj v ženskej časti vyhrala majsterka sveta, takže celkom špeciálny deň."

Slovenský líder tímu Tinkoff sa po prvý raz v kariére teší z víťazstva na veľkej cyklistickej klasike, tzv. monumente, a po triumfe na Gent-Wevelgem spred 7 dní pridal druhé víťazstvo v tomto roku.

Priebeh:

Úvodnú hodinu na trati pelotón prešiel priemernou rýchlosťou 46 km/h.

Na prvý únik bolo treba čakať ešte o hodinku dlhšie, keď krátko po poludní sa odtrhla šesťčlenná skupina v zložení Lukas Postlberger (Bora-Argon 18), Imanol Erviti (Movistar), Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen Baloise), Hugo Houle (Ag2r-La Mondiale), Wesley Kreder (Roompot-Oranje Peloton) a Federico Zurlo (Lampre-Merida).

Málo známa zostava si vypracovala náskok vyše 5 minút. Postupne začal klesať, po polovici pretekov to bolo už len 3:40 min.

Zo skupiny prvý odpadol Postlberger, necelých 100 km pred páskou zostali vpredu už len Erviti, Houle a Van Hoecke.

Z pelotónu sa dotiahli známy nemecký šprintér André Greipel (Lotto Soudal), jeho krajan Nils Politt z Kaťuše ako aj Dimitri Claeys (Wanty – Groupe Gobert) a Dmitrij Gruzdev (Astana).

Pri druhom stúpaní na Oude Kwaremont 54,6 km pred cieľom mali pred hlavnou skupinou k dobru niečo niečo vyše 2 minút.

Nasledoval prvý výstup na Peterberg a brutálne 22-percentné stúpanie na Koppenberg 44,5 km pred cieľom s útokom Greipela. Sagan sa v tých chvíľach držal bezpečne vpredu za Cancellarom a Boomom. A neskôr zaútočil.

Spoločne s Poliakom Kwiatkowským a Belgičanom Vanmarckem 32 km pred métou ušli zo skupiny viacerých favoritov a 22 km pred cieľom už boli na špici pretekov.

Skupina ďalších favoritov na čele s Cancellarom vtedy zaostávala o 28 sekúnd. Blížil sa vrchol pretekov - dve náročné stúpania na Oude Kwaremont a Paterberg v rozpätí iba 4 km 16,7 resp. 13.2 km pred cieľom.

Po kockách Kwaremontu ťahali špicu Sagan a Vanmarcke, ale Cancellara sa skvelým spôsobom priblížil na rozdiel 10 sekúnd.

Nie je zrejme náhoda, že Sagan a Vanmarcke boli prví dvaja v cieli presne pred týždňom na pretekoch Gent-Wevelgem a podobný husársky kúsok si chceli zopakovať.

V nájazde na Paterberg (360 m, priemer 12,9%) bol prvý Sagan, po pár metroch mu Vanmarcke ešte raz vystriedal, ale viac už nevládal.

Na vrchole Paterbergu bol Sagan jasne na čele a 12 km pred cieľom si urobil zo záveru pretekov akoby vlastnú časovku.

Bola pre neho víťazná. Keď v cieli dvíhal ruky, nebol za ním žiadny súper. Poradilo sa mu niečo podobné ako vlani na majstrovstvách sveta v Richmonde.

Preteky Okolo Flámska odštartovali o 10.10 h tradične v Bruggách.

Trasa 100. ročníka druhého z piatich cyklistických monumentov ponúkla 18 stúpaní, pričom tie legendárne Oude Kwaremont a Paterberg absolvoval pelotón trikrát, resp. dvakrát.

Na siedmich úsekoch od 82. do 215. km cyklistom znepríjemnili život aj dlažobné kocky, tzv. pavé.

Chlieb sa lámal na záverečných troch kopčekoch v posledných 40 km v poradí Kruisberg (229. km), Oude Kwaremont (238. km) a Paterberg (242. km).

Online prenos

CIEĽ: Fantázia! Peter Sagan v čase 6 hodín 10 minút a 42 sekúnd ovládol jubilejný 100. ročník monumentálneho závodu Okolo Flámska. Druhý prišiel do cieľa Švajčiar Cancellara, tretí bol domáci Sep Vanmarcke.

1,5 km do cieľa - Do cieľa zostávajú posledné stovky metrov. Peter Sagan má náskok 25 sekúnd!

3 km do cieľa - Sagan vyzerá byť plný energie, ako keby mu v porovnaní s konkurentmi nedochádzali sily. Má náskok už 21 sekúnd.

5,5 km do cieľa - Úradujúci majster sveta Peter Sagan jazdí na čele osamotený, na Cancellaru a Vanmarckeho má aktuálne náskok 13 sekúnd.

13 km do cieľa - Stúpanie na posledný "kockový" kopec Paterberg zvládol najlepšie Peter Sagan. Druhý Fabian Cancellara stráca na Slováka 15 sekúnd. Dráma to bude pravdepodobne až do posledných sekúnd!

15 km do cieľa - Peter Sagan je v týchto chvíľach spolu s domácim Sepom Vanmarckem na čele závodu. Náskok však majú len 12 sekúnd.

17,5 km do cieľa - Osmička vedúcich jazdcoch začína krátke stúpanie na kopec Oude Kwaremont. Výborný výkon podáva aj naďalej Peter Sagan.

23,5 km do cieľa - Na čele máme už 8-člennú skupinu jazdcov. Nechýba v nej ani Peter Sagan.

32 km do cieľa - Peter Sagan sa spolu s Poliakom Kwiatkowskim pokúsili o menší únik. Čelná skupina s ďalšími favoritmi (Štybar, Cancellara) je však "na dostrel".

37 km do cieľa - V rýchlom slede nasleduje ďalšie stúpanie, pretekárov teraz čaká prudký kopec Taaienberg, ktorý v maxime dosahuje 16%.

45 km do cieľa - Jazdci museli po pár kilometroch zdolať aj nepríjemné stúpanie cez dlažobné kocky na kopec Koppenberg (600 m). Na čele pretekov je zatiaľ André Greipel. Skupina ďalších favoritov je však na dohľad.

49 km do cieľa - Vzápätí museli jazdci zdolať krátky, ale prudký Paterberg. Táto kombinácia ich dnes čaká ešte raz. V záverečných dvadsiatich kilometroch. A práve to bude už kľúčová fáza pretekov a tam sa môže rozhodovať.

"Vtedy už máte dvestopäťdesiat kilometrov v nohách, ste doslova mŕtvi. Je to extrémne ťažké," povedal o náročnosti stúpania Tom Boonen.

52 km do cieľa - Na Kwaremonte sa pelotón opäť výrazne natiahol, veľmi dobre nastúpil Vandenbergh a vytvoril si solídny náskok. Peter Sagan stále jazdí v popredí, ale neplytvá silami, zatiaľ neútočí, drží si pozíciu.

56 km do cieľa - Cyklisti sa dnes druhýkrát blížia k stúpaniu Oude Kwaremont. Pelotón zrýchlil, naozaj tvrdo sa bojuje o pozície. Skupina jazdcov na čele má náskok pred hlavným balíkom dve minúty a deväť sekúnd.

63 km do cieľa - Okolo Flámska v minulosti ovládol aj slávny Eddy Merckx. Práve po triumfe v roku 1969 sa stal skutočnou cyklistickou hviezdou.

70 km do cieľa - Dnes sa ide jubilejný 100. ročník Okolo Flámska. Zaujímavosťou je, že ako jedny z mála pretekov sa jazdili aj počas II. svetovej vojny.

73 km do cieľa - Vpredu sa nám teraz vytvorila sedemčlenná skupina. Sú v nej Erviti, Van Hoecke, Greipel, Pollit, Houle, Gruzdev a Claeys.

Pelotón momentálne stráca dve minúty.

78 km do cieľa - Nepríjemná informácia: Greg van Avermaet má zlomenú kľúčnu kosť a klasikárska sezóna sa preňho skončila.

80 km do cieľa - Ak by sa dnes Petrovi Saganovi podarilo vyhrať Okolo Flámska, stal by sa iba piatym majstrom sveta, ktorý to dokázal. V dúhovom drese triumfovali Louison Bobet, Rick van Looy, Eddy Merckx a Tom Boonen.

83 km do cieľa - Štartové pole sa nám trhá, z pelotónu sa pokúšajú odchádzať ďalší jazdci. V tejto chvíli je podstatná asi len strata hlavného balíka na dvojicu vpredu, ktorá je o niečo vyššia než jedna minúta. Peter Sagan jazdí veľmi dobre, neplytvá silami, kontroluje pozíciu.

92 km do cieľa - Úvodná skupina sa poriadne rozbila, na čele ostala už len dvojica Erviti a Van Hoecke. Z pelotónu sa ich naopak vybral stíhať André Greipel, ku ktorému sa pridal Nils Pollit z tímu Kaťuša.

102 km do cieľa - Preteky prichádzajú o jedného z najväčších favoritov. Po páde ostáva na zemi Greg van Avermaet. Je vidieť jeho veľké rozčarovanie, hnevá sa, gestikuluje. Na bicykel však nesadá a dnes skončil.

Belgičan bol pritom vo fantastickej forme. "Je to vrchol mojej sezóny, spomedzi klasík mi Okolo Flámska sedia najviac," vyhlasoval.

V tejto sezóne napríklad celkovo vyhral etapové preteky Tirreno - Adriatico, kde o jednu sekundu porazil Petra Sagana.

105 km do cieľa - Pelotón sa opäť spája, ale rozhodne to dnes bude zaujímavé. Takéto delenia nie sú pre jazdcov pozitívne, tých, ktorí musia dobiehať, stoja veľké množstvo síl. Medzitým z pretekov už odstúpil Arnaud Démare.

110 km do cieľa - Ak sa už teraz pelotón naťahuje, čo uvidíme v záverečných štyridsiatich kilometroch? Na cyklistov čaká aj táto kombinácia.

112 km do cieľa - Hlavný balík ide momentálne pekelné tempo, náskok úniku sa znížil na jednu minútu. Navyše v úsekoch s dlažobnými kockami a v kopcoch sa pelotón naťahuje. Na čele je asi dvadsaťpäť jazdcov, ostatní sa urputne snažia zmazať medzeru, ktorá vzniká. Pozitívne je, že pretekári tímu Tinkoff aj s Petrom Saganom sa držia vpredu.

125 km do cieľa - Sme za polovicou pretekov a vpredu máme už len päticu jazdcov: Van Hoecke, Kreder, Houle, Zurlo a Erviti. Pred pelotónom majú náskok necelé štyri minúty, presne 3:40 min podľa twitterového konta Ronde.

Zaostal len Lukas Pöstlberger, ktorý mal technický problém. Odtrhol sa mu pedál a musel si počkať na rezervný bicykel.

130 km do cieľa - Démare mal po páde zničenú veľkú časť dresu, to určite bolo bolestivé. Dnes Francúz asi nedosiahne taký úspech ako pred dvomi týždňami.

135 km do cieľa - Peter Sagan jazdí opäť pozične veľmi dobre. Jazdci tímu Tinkoff sa držia v popredí hlavnej skupiny, Žilinčan sa pohybuje na miestach v prvej desiatke balíka. Dúfajme, že sa mu neprihodí niečo podobné ako v San Reme.

137 km do cieľa - V pelotóne došlo k pádu a na zemi sa ocitol aj víťaz Miláno - San Remo Arnaud Démare. Kým napríklad Geraint Thomas sa dokázal vrátiť naspäť do hlavnej skupiny, Francúz zaostal.

Problémy má aj Sep Vanmarcke, ktorý čaká na náhradný bicykel.

Už sa postupne začína to, o čom sme hovorili. Na úzkych flámskych cestách to bude boj o pozície a môže prichádzať aj k pádom. To už je súčasť Ronde.

140 km do cieľa - Pri mechanickom voze sa pred niekoľkými minútami pristavil Michal Kwiatkowski, od tejto sezóny jazdiaci za tím Sky. Poliak zviedol priamy súboj s Petrom Saganom na E3 Harelbeke a vo finiši Slováka porazil.

145 km do cieľa - Hoci je dnes na trase dokopy osemnásť kopcov, tie najťažšie prídu až v posledných štyridsiatich kilometroch. Okrem záverečnej kombinácie bude obrovskou skúškou Koppenberg, ktorý príde na rad na 210. kilometri. Je síce dlhý len 600 metrov a má výšku 77 metrov, ale sklon dosahuje až 22 percent.

150 km do cieľa - Oude Kwaremont má dĺžku 1500 metrov a v niektorých miestach dosahuje sklon až jedenásť percent. Náročný je tiež tým, že cesta je pokrytá dlažobnými kockami, tzv. pavé.

Pelotón inak tempo trošku zvoľnil, aj preto si skupina vpredu vypracovala dostatočný náskok. Zatiaľ sa hlavný balík za šesticou neženie.

153 km do cieľa - O chvíľu začnú cyklisti stúpať na Oude Kwaremont, ktorý dnes budú musieť zdolať až trikrát. Rozhodovať sa môže pri jeho poslednom prejazde, kedy jazdcov čaká v záverečných dvadsiatich kilometroch v kombinácii s Paterbergom. Ten vyšliapu dvakrát.

Pri stúpaniach na Okolo Flámska je viac ako inde dôležité mať dobrú pozíciu. Cesty sú široké miestami iba pre štyroch jazdcov. Ak pretekár pred vami spomalí alebo spadne, okamžite to vytvára veľké trhliny v skupine. Obísť ho je takmer nemožné, preto pred kopcami býva boj o pozície vpredu.

155 km do cieľa - Cyklisti prešli prvým úsekom s dlažobnými kockami a už sa nám začína poradie ustaľovať. Vpredu je - ako sme už uviedli - šesťčlenná skupina, ktorá si vytvorila solídny náskok. Aktuálne dosahuje už štyri minúty.

165 km do cieľa - Prečo sú preteky Okolo Flámska také populárne? Trojnásobný víťaz Johan Museuuw hovorí o tom, čo musia jazdci zvládnuť.

178 km do cieľa - Po takmer dvoch hodinách pretekania sme sa konečne dočkali úniku. Podľa Cycling News je v ňom šesť jazdcov.

Sú nimi Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18), Imanol Erviti (Movistar), Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen Baloise), Hugo Houle (AG2R), Wesley Kreder (Roompot-Oranje Peloton) a Federico Zurlo (Lampre-Merida).

195 km do cieľa - Vlani sa podarilo uniknúť sedemčlennej skupine približne po desiatich kilometroch od štartu. V istom okamihu mala náskok až sedem minút. Dnes vpredu ani po päťdesiatich kilometroch nemáme nikoho.

203 km do cieľa - Na štart Okolo Flámska sa postavil aj Francúz Arnaud Démare, ktorý pred dvoma týždňami vyhral Miláno - San Remo. Podľa Cycling News aj dnes chce mieriť vysoko, trúfa si na umiestnenie v najlepšej päťke.

205 km do cieľa - Prvého apríla uplynulo päťdesiatpäť rokov odvtedy, ako vyhral preteky Okolo Flámska Tom Simpson (1961). A dodnes zostáva posledným Britom, ktorému sa niečo takéto podarilo.

sm-0331-018f-simpsonp.rw_res.jpg

Tom Simpson je posledným Britom, ktorý vyhral Okolo Flámska. FOTO - PROFIMEDIA.

208 km do cieľa - Cyklisti sú na trati už hodinu a idú naozaj v poriadnom tempe. Ich priemerná rýchlosť je 46,4 kilometra za hodinu. To je asi postačujúce vysvetlenie, prečo stále vpredu nemáme žiadny únik.

215 km do cieľa - Tempo pretekárov je zatiaľ vskutku enormné. Štyridsať kilometrov majú cyklisti za sebou a stále sa vpredu nikto neosamostatnil. To nebýva zvykom. Ale nedá sa predpokladať, že to takto zostane.

220 km do cieľa - V dnešných pretekoch štartujú dokopy štyria víťazi klasiky Okolo Flámska. Fabian Cancellara, Tom Boonen, Stijn Devolder a Alexander Kristoff. Ako sme už spomenuli, Kristoff obhajuje triumf z vlaňajška.

235 km do cieľa - Som veľmi rád, že dnes svieti slnko. Pokiaľ bude rýchlosť vysoká, preteky budú ťažšie," vravel pred štartom trojnásobný víťaz Okolo Flámska Tom Boonen. A zatiaľ cyklisti udržujú naozaj vysokú priemernú rýchlosť. Aj preto sa stále nepodarilo osamostatniť v čele žiadnej skupinke jazdcov.

242 km do cieľa - Zatiaľ sa nevyformoval žiadny stály únik. Viacero jazdcov sa už pokúšalo odtrhnúť, ale všetky snahy pelotón pohltil. Predpokladáme, že najneskôr medzi 20. a 30. kilometrom sa nejaká skupinka vpredu vytvorí.

250 km do cieľa - Keď sa vravelo o obrovskom počte divákov popri trati, zvesti neklamali. Už v Bruggách pri prejazde neutralizačnou zónou sa tlačilo veľké množstvo ľudí a sprevádzali cyklistov na pokrikmi.

255 km do cieľa - "Vyhrať Okolo Flámska? Prečo nie?," pýtal sa Belgičan Sep Vanmarcke. "Cítim sa dobre. V budúcich rokoch budem mať ešte dosť šancí uspieť. Ak sa ale naskytne príležitosť zvíťaziť teraz, nezaváham."

Medzitým preteky naplno odštartovali a už čoskoro budeme môcť očakávať prvé pokusy o únik. Na jazdcov čaká úmorných 255 kilometrov.

Neutralizačná zóna - Cyklisti už vyrazili na trať a prechádzajú neutralizačnou zónou. Ešte pred štartom prešli poslednou kontrolou bicykle jazdcov - vrátane tých z tímu Tinkoff, za ktorý súťaží Peter Sagan.

Pred pretekmi - Zaujímavou postavou je belgický cyklista Tiesj Benoot. Vlani štartoval na Okolo Flámska premiérovo a obsadil skvelé piate miesto. "Tento rok je to obrovský rozdiel. Mnoho ľudí skandovalo moje meno," vravel podľa Cycling News. "A počasie? Aj minulý rok bolo dobré," dodal.

Pred pretekmi - Pri prezentácii tímov jazdci zoskupenia Wanty-Groupe Gobert na pódiu držali minútu ticha. Uctili si pamiatku svojho jazdca Antoina Demoitiého, ktorý zomrel na následky zranení z pretekov Gent - Wevelgem.

Pred pretekmi - O 10.15 hod cyklisti v Bruggách vyrazia na trať. Najprv ich čaká prejazd neutralizačnou zónou, ktorá je dlhá 9,2 kilometra. Podľa predpokladaného časového harmonogramu by sa malo začať súťažiť približne od 10.30 hod.

Pred pretekmi - Medzi favoritov na víťazstvo by mal patriť aj Peter Sagan. Kryť chrbát mu budú brat Juraj, Poliak Maciej Bodnar, Talian Oscar Gatto, Rus Nikolaj Trusov, Brit Adam Blythe aj Rakúšan Michael Gogl.

Víťazstvo z vlaňajšieho ročníka obhajuje Nór Alexander Kristoff. Zvíťazil skvelým spôsobom, keď dvadsať kilometrov išiel v úniku s Nikim Terpstrom a dotiahol ho až do úspešného konca. Peter Sagan finišoval štvrtý.

Pred pretekmi - Nedeľňajšie preteky budú absolútne výnimočné. Práve na 100. ročníku sa vôbec prvý raz v histórii stretnú dvaja trojnásobní víťazi – Fabian Cancellara a Tom Boonen. Štyri razy nik Okolo Flámska nevyhral.

Ak by sa to podarilo jednému z nich dvoch, stal by sa najúspešnejším.

Pre Švajčiara je toto navyše posledná sezóna. „Práve o to je to aj pre mňa výnimočnejšie. Ak tu vyhrám štvrtý raz, asi by som mal dostať aj belgický pas (smiech),“ hovoril pre Flanders Classic Cancellara.

Domáci ho milujú. Dokonca ďaleko vedie v ankete Het Nieuwsblad medzi fanúšikmi, kto podľa nich zvíťazí v nedeľu. Má dvadsaťpäť percent hlasov, domáci Greg van Avermaet len dvadsať.

Pred pretekmi - Klasika Okolo Flámska je najmladším spomedzi piatich monumentov - jazdí sa od roku 1913. Popularitou sa jej však ostatné nevyrovnajú.

Preteky Okolo Flámska sa jazdia už od roku 1913.

V Belgicku o nej natočili seriál. Ma vlastné múzeum v mestečku Oudenaarde. Jeho súčasťou je aj malý pub, kde zvyknú víťazi osláviť triumf so svojimi fanúšikmi.

Neďaleko Oudenarde je v Geraadsbergene kaplnka, ku ktorej stále chodia cyklisti nechať si požehnať bicykle. Dlhé roky viedla trasa práve cez Kapelmuur, ako sa vravelo kopcu, na ktorom kaplnka stojí.

Pred pretekmi - Na cyklistov čakajú viaceré náročné pasáže. Úseky s dlažobnými kockami či krátke, ale strmé stúpania, ktorých bude dokopy osemnásť.

Detaily o stúpaniach na pretekoch Okolo Flámska 2016. Zdroj: cyclingstage.com.

stupania.png

Pred pretekmi - Profil Okolo Flámska je náročný aj tým, že v posledných rokoch organizátori sústredili trasu na menšom území a pretekári niektorými úsekmi prechádzajú dva alebo trikrát. A sú to tie najťažšie.

V minulosti ich pritom zdolávali iba raz. „Tým, že dnes je trasa ťažšia, tak všetci si trochu viac šetria sily na záver. Nikto to nechce prepáliť,“ hovoril pre velonews Holanďan Lars Boom.

Kým niekedy už dvadsať kilometrov pred cieľom bývala malá skupinka, teraz čakajú cyklisti po tretie stúpanie na Oude Kwaremonte, ktoré je šestnásť kilometrov pred cieľom a po ňom nasleduje ešte náročný Paterberg.

Profil pretekov Okolo Flámska 2016. Zdroj: cyclingstage.com.

profil1_res.jpg

„Toto je moje obľúbené miesto,“ hovorí športový riaditeľ tímu Etixx Brian Holm. „Ste na pokraji síl a pred vami je stále nejaká skupina. Už po Paterberg sa ženiete ako splašení, pretože na jeho začiatku musíte byť na prvej pozícii. Potom to príde – kamenná cesta na Paterbergu, zjazd a celý čas idete na hrane. Toto milujem.”

Pred pretekmi - „Toto sú preteky, ktoré majú úplne všetko. Kopce, kocky, silnú tradíciu, fanúšikov, okolitú krajinu. Ľudia lemujú trať. Máte pocit, že v tento deň sa sem prišli pozrieť úplne všetci Belgičania. Je to niečo výnimočné,“ vravel švajčiarsky cyklista Fabian Cancellara.

Jedna spomedzi piatich najslávnejších klasík Okolo Flámska (Ronde van Vlaanderen) oslavuje už svoj stý ročník. Jazdci sa vydajú na trať o 10.15 hod.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan napodobnil Merckxa: Získal, čo mu medzi úspechmi chýbalo