S Vlhovou sa vrátili démoni. Počítaj spomienky, nie medaily, tvrdí Shiffrinová

Boris Vanya|22. feb 2021 o 08:00

Ako dlho bude ešte Američanka súťažiť?

BRATISLAVA. Prežila najhorší rok svojho života.

V novembri 2019 zomrela jej stará mama, s ktorou mala veľmi blízky vzťah. O tri mesiace neskôr stratila milovaného otca.

Záver minulej sezóny poznačila pandémia koronavírusu, takže nemohla lyžovať a po dlhšom čase nezískala vo Svetovom pohári žiadnu trofej. Pred štartom novej sezóny ju navyše zabrzdilo zranenie.

To by bolo dosť aj pre silnejšie povahy.

Mikaela Shiffrinová však zahnala čierne myšlienky a na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v Cortine d'Ampezzo jazdila vo výbornej forme.

Štartovala v štyroch disciplínach, brala štyri medaily - zlato v kombinácii, striebro v obrovskom slalome a bronz v super-G a slalome.

Titul mohla získať aj v super-G, ale po chybe v spodnej pasáži skončila tretia.

Nie tak dávno by sa to zrejme nezaobišlo bez výbuchu zlosti a trucovania, no v Taliansku sa Američanka usmievala. „Medaila nezmení váš život, na svete sú aj dôležitejšie veci,“ citoval zjazdárku Denver Post. 

Napriek tomu, že 26-ročná Američanka pôsobí na mnohých ako chladný a sebavedomý stroj na víťazstvá, za touto maskou sa skrýva citlivá duša športovkyne, ktorá bojuje s ranami osudu aj s vlastnými démonmi.

Tanec? Nič pre mňa

Shiffrinová mala dva roky, keď ju rodičia - anestéziológ Jeff a Eileen, bývalá zdravotná sestra na jednotke intenzívnej starosti - prvý raz postavili na lyže.

Eileen dbala na to, aby si deti (Mikaela a jej starší brat Taylor) odmalička cibrili techniku. Kúpila im napríklad jednokolky s odôvodnením, že koordinácia potrebná k jazde na jednom kolese pomôže ich lyžiarskym a futbalovým schopnostiam.

Shiffrinovci poslali Mikaelu na Burke Mountain Academy, strednú školu pre začínajúcich lyžiarskych pretekárov vo Vermonte.

 Bola veľmi cieľavedomá, naplno sa oddávala tréningu a preto sa často vzdávala večierkov a ignorovala návrhy na rande. Na svoj prvý tanec na strednej spomínala Shiffrinová pre magazín Time: „Od začiatku to škrípalo a ja som si vravela: Hm, toto nechcem robiť.“

Zrodila sa hviezda, stúpa tlak

Do seriálu Svetového pohára vstúpila mladá Američanka v šestnástich v roku 2011 v Špindlerovom Mlyne.

Mikaela Shiffrinová s malým glóbusom za prvenstvo v slalome SP za rok 2013.
Mikaela Shiffriová gratuluje Petre Vlhovej k víťazstvu v pretekoch SP vo Flachau 2020.
Mikaela Shiffrinová prichádza na slávnostné udeľovanie cien ESPY športovej televíznej stanice ESPN  v Los Angeles 16. júla 2014.
Olympijská šampiónka v obrovskom slalome v Pjongčangu 2018.
Mikaela Shiffrinová na trati super G Svetového pohára v St. Moritzi 2018.
Mikaela Shiffriová na MS 2013 v rakúskom Schladmingu.
Mikaela Shiffriová a Veronika Velez Zuzulová po slalome SP v Jasnej 2016.

Od začiatku ju sprevádzala mama Eileen - ako trénerka aj pedagogický dozor, čo viedlo k občasným konfliktom s predstaviteľmi amerického lyžiarskeho tímu, aj uštipačným poznámkam niektorých súperiek.

Ale prinieslo to výsledky. V roku 2013 získala Shiffrinová titul majsterky sveta v slalome, aj malý krištáľový glóbus za prvenstvo v najtechnickejšej disciplíne a na zimnej olympiáde v Soči sa stala najmladšou olympijskou víťazkou v slalome. Zrodila sa hviezda.

Hoci lyžovanie nemôže v USA konkurovať v popularite americkému futbalu, bejzbalu či basketbalu, Shiffrinová sa stala športovou celebritou vďaka úspechom na zimných olympijských hrách, z ktorých urobila televízia NBC v Amerike sledovanú udalosť.

„Každý, kto vraví, že Eileen nie je dobrá trénerka slalomovej techniky a motivátorka, musí fajčiť trávu,“ vravel hrdo Jeff Shiffrin.

V októbri 2014 vyhrala Mikaela svoj prvý obrovský slalom Svetového pohára a upevnila si pozíciu slalomovej kráľovnej - získala glóbus a obhájila titul majsterky sveta.

S pribúdajúcimi úspechmi sa však zvyšovali očakávania. A lyžiarska superstar nezvládala stupňujúci sa tlak.

V roku 2016 ju postihol náhly záchvat úzkosti, ochorela, plakala a spochybňovala svoju oddanosť lyžovaniu, hoci stále víťazila.

Počas pretekov trpela žalúdočnou neurózou. Pred slalomom v Sestriere v decembri toho istého roka mimo záberov televíznych kamier Shiffrinová vyvrátila zo žalúdka kávu. Jej tím pochopil, že musí zasiahnuť.

Démoni nezmizli

Mikaela vypustila z nabitého programu niekoľko pretekov a začala na diaľku spolupracovať s Lauren Lobergovou, športovou psychologičkou a rodinnou známou.

„Skutočne som sa tvrdo snažila, ale nedokázala som robiť veci, ktoré som chcela,” napísala Shiffrinová Lobergovej po jednom z tréningov.

„Keď sa nad tým zamyslíš, snaženie sa je opakom relaxovania," reagovala podľa magazínu Time psychologička.

Terapia zabrala. Shiffrinovej tiež pomohlo, že sa vymanila zo svojej súťažnej bubliny. Začala randiť s francúzskym lyžiarom Mathieum Faivrem (rozišli sa v roku 2019), na sociálnych sieťach zaujala tancom, spevom, či varením, hrá na gitare.

S tlakom začala bojovať netradičným spôsobom. Píše si do mobilu pre seba textové správy.

„Chcete, aby som povedala niečo, čo neviem. Nemôžem vám dať žiadne záruky, len aby ste si na mňa mohli staviť. Nemám poňatia, ako sa budem v deň pretekov cítiť. To viem až teraz. Som šťastná. Lyžujem rýchlo a bavím sa,“ naťukala si do mobilu pred slalomom v rakúskom Flachau v januári 2018 v narážke na neustále sa opakujúcu otázku, či vyhrá.

Shiffrinovej démoni však úplne nezmizli, občas sa vracajú. Keď v roku 2017 skončila v slalome na sklonku starej i na prahu novej sezóny druhá za Slovenkou Petrou Vlhovou, do jej vnútra sa začali vkrádať pochybnosti.

„Lyžovala som najlepšie, ako som vedela, no aj tak som ju nezdolala," posťažovala sa mentálnej koučke Američanka.

Rekordy ju vraj nezaujímajú

Necelý mesiac pred MS v Cortine dosiahla Shiffrinová vo Flachau 68. víťazstvo v pretekoch Svetového pohára.

Dostala sa vďaka tomu už na tretiu priečku v historických tabuľkách za Ingemara Stenmarka (86) a krajanku Lindsay Vonnovú (82), no pred Rakúšana Marcela Hirschera (67).

A médiá, logicky, začali znovu špekulovať: Podarí sa Shiffrinovej prekonať lyžiarske legendy?

Američanka však tvrdí, že ju to nezaujíma.

Linsday Vonnová a Mikaela Shiffrinová.
Linsday Vonnová a Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)

Rovnako reagovala aj vtedy, keď dosiahla rekordných 17 víťazstiev v jednej sezóne Svetového pohára alebo prekonala maximum Marlies Schildovej v počte prvenstiev v slalome SP, či získala zlato v slalome na štyroch po sebe idúcich svetových šampionátoch, čo sa tiež žiadnej žene predtým nepodarilo.

„Je to pre nás ťažké pochopiť, keď sme sledovali, čo všetko obetovala Vonnová v naháňačke za Stenmarkovou métou 86, ale Shiffrinová je iná,“ tvrdí reportér Chris Freud z Vail Daily, ktorý roky mapuje kariéru hviezdnej Američanky.

„Blíži sa zimná olympiáda v Pekingu, na tej Mikaela chce súťažiť, ale čo bude po sezóne 2021/2022? Moja čarovná guľa mi vraví: Spýtajte sa neskôr,“ dodáva Freud.

Shiffrinová zatiaľ presviedča seba i fanúšikov, že výsledky pre ňu (už) nie sú prvoradé.

„Váž si lásku, nie triumfy. Pamätaj si momenty, nie víťazstvá. Počítaj spomienky, nie medaily,“ zavesila na sociálne siete motto, ktorého sa momentálne drží.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»S Vlhovou sa vrátili démoni. Počítaj spomienky, nie medaily, tvrdí Shiffrinová