Štvorkajak nebude po 28 rokoch na olympiáde. Slovenská loď nepostúpila na MS do finále

V popredí slovenský štvorkajak -Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka a Adam Botek.
V popredí slovenský štvorkajak -Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka a Adam Botek. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|25. aug 2023 o 14:27

Do Paríža sa kvalifikuje iba desať lodí.

DUISBURG, BRATISLAVA. Postupový kľúč bol veľmi tvrdý. Slovenský štvorkajak mal na vybojovanie olympijskej miestenky do Paríža jednu jedinú šancu.

Nevyužil ju.

Posádka v zložení Denis Myšák, Samuel Baláž, Csaba Zalka a Adam Botek na svetovom šampionáte v Duisburgu obsadila v piatkovom semifinále piate miesto. To stačilo iba na B-finále.

V Duisburgu bolo v prvé dva dni majstrovstiev sveta slnečné počasie, v piatok však prišli búrky. Program sa preto viackrát posúval.

Piate miesto v semifinále

Slovenskú loď zaradili do prvého semifinále.

V nabitých a vyrovnaných pretekoch bola po 250 metroch na štvrtom mieste a napokon dopádlovala do cieľa na piatom mieste v čase 01:20,634. O poradí medzi štvrtou Kanadou a piatym Slovenskom rozhodol až fotofiniš.

Do finále postúpili Srbsko, Austrália, Poľsko, Ukrajina, Litva, Dánsko, Nemecko, Maďarsko a Španielsko. 

V disciplíne K4 sa na olympiádu kvalifikuje desať lodí, tie musia byť zo štyroch rôznych kontinentov.

Keďže v A-finále je osem lodí z Európy, znamená to, že európske posádky v B finále už nemôžu získať olympijskú miestenku.

Musia to predýchať

„Každý sa chce dostať na olympiádu, sme veľmi sklamaní. Káštvorka už nemá druhú šancu, takže to musíme predýchať,“ uviedol Denis Myšák.

„Celý rok sme neboli v špičke. Posunuli sme sa, ale zjavne to nestačilo. V trati sme nemali žiadny problém, akurát ostatné lode boli rýchlejšie,“ doplnil.

Na trati sa orientoval podľa srbskej lode, o ktorej predpokladal, že zvíťazí. To sa napokon aj stalo.

„Chalani vraveli, že stred bol trošku rýchlejší, ale myslím si, že keď sme sa chceli držať s tými najlepšími loďami, tak sme to nemohli pustiť. Snažil som sa dať do toho maximum. Bohužiaľ to nevyšlo,“ povzdychol si Myšák.

Štvorkajak sa v tomto roku postaral o negatívne prekvapenie na Európskych hrách v Krakove, kde sa nedostal do finále.

Výsledok slovenskej lode bol však značne ovplyvnený aj zranením Samuela Baláža. Ten pred Európskymi hrami dva týždne netrénoval pre zaseknutý krk.

Pred svetovým šampionátom boli všetci štyria členovia posádky fit.

V lodi nastala menšia zmena, Baláž a Myšák si vymenili miesta, Myšák sa stal háčikom. 

Pred odchodom do Duisburgu všetci tvrdili, že loď ide lepšie, ako v prvej polovici sezóny.

Historicky negatívna chvíľa

Štvorkajak posledné dve desaťročia patril medzi svetovú špičku a darilo sa mu aj na olympijských hrách, kde chýbal v ére samostatnosti jediný raz - v roku 1996.

V Aténach 2004 získala posádka v zložení Juraj Bača, Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer, Erik Vlček bronz, v Pekingu zase striebro, keď namiesto Baču sedel v lodi Juraj Tarr.

V Riu de Janeiro skončil štvorkajak v zostave Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka na druhom mieste a na posledných olympijských hrách v Tokiu získala „káštvorka“ bronz v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek.

 „Verím, že nás to posilní, aj keď je to historicky negatívna chvíľa pre nás. Ťažko sa mi rozpráva, tie emócie tu sú a verím množstvo sklamania okolo seba,“ uviedol Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky.

„Verím, že Slovensko má budúcnosť, ten tím je silný. Sú to mladí chalani. A keď to nebudú títo chalani, tak po nich prídu iní, ktorí ich budú schopní nahradiť. Verím, že slovenská rýchlostná kanoistika dokáže v tejto veľmi silnej svetovej konkurencii prežiť,“ doplnil.

Uznal, že v štvorkajaku bol nejaký problém. „Možno výkonnostný, lebo neuspeli, takže výkonnosť je slabšia ako by stačila na nomináciu na olympijské hry,“ poznamenal.

„Treba to rozobrať. Nebude to analýza posledných mesiacov, ale troška hlbšia. A potom určite sa budeme snažiť vyvodiť z toho nejaké závery. Kľúčové bude nespraviť tú istú chybu dvakrát. Prvoradé bude nájsť, kde sa tá chyba stala, identifikovať ju a snažiť sa ju odstrániť,“ vravel Filip Petrla. 

V Duisburgu má šancu vybojovať olympijskú miestenku ešte dvojkajak na 500 metrov v zložení Erik Vlček a Adam Botek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Štvorkajak nebude po 28 rokoch na olympiáde. Slovenská loď nepostúpila na MS do finále