Petra, ostaň sama sebou. A nemaj pocit: Oh my god, tvrdí Šťastný

Petra Vlhová vyhrala slalom v Kranjskej Gore.
Petra Vlhová vyhrala slalom v Kranjskej Gore. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|20. jan 2022 o 16:22

Rozpráva o Vlhovej a Shiffrinovej.

Pozná výborne európske i americké lyžiarske prostredie. Pozorne sleduje rivalitu medzi Petrou Vlhovou a Mikaelou Shiffrinovou.

„Shiffrinová je zvyknutá každé preteky víťaziť. A keď sa jej to nepodarí, tak je sklamaná. Vlhová je momentálne absolútna hviezda, ale je realistka a vie, že v budúcnosti sa aj jej môže pritrafiť horšie obdobie,“ vraví lyžiarsky tréner PAVEL ŠŤASTNÝ.

Petra Vlhová aj po vlaňajšom zisku veľkého glóbusu pokračuje v aktuálnej sezóne vo famóznej forme. Čakali ste to?

Nie som vôbec prekvapený. Petra je v situácii, keď ide stále do progresu. Je veľmi motivovaná a je v absolútnej pohode. Je to slalomárka, ale, samozrejme, aj všestranná lyžiarka. Je výborné pre jej psychiku pred olympiádou, že získala malý glóbus za slalom. To je fantázia. Ak bude takto pokračovať a nebude na ňu vyvíjaný veľký tlak, bude písať históriu.

Už v polovici januára, keď ešte ostávajú dva slalomy do konca sezóny, Vlhová potvrdila malý glóbus. Navyše v ére Mikaely Shiffrinovej. O čom to vypovedá?

Predpokladal som, že Shiffrinová bude v slalomoch viac útočiť a bude v lepšej kondícii. Začala šliapať výborne, ale trochu ju zabrzdilo ochorenie covid-19. Stratila desať dní, čo sa podpísalo na jej výkonoch. V poslednom slalome Svetového pohára v Schladmingu však išla druhé kolo vynikajúco. Na olympiáde to bude ešte zaujímavé.

Pavel Šťastný

Narodil sa v roku 1946 v Prahe, ale rozpráva po slovensky. Sám sa považuje za Čechoslováka. Trénoval Olgu Charvátovú a Janu Gantnerovú-Šoltýsovú.

Od roku 1990 pracoval v USA a Kanade, sedemnásť rokov bol na súkromnej lyžiarskej univerzite vo Vermonte, tri roky viedol juniorský tím Kanady. V rokoch 2010 až 2012 viedol českú lyžiarku Šárku Záhrobskú. Momentálne žije v Killingtone.

„Trénujem skupinu amerických chlapcov, ktorí skončili na strednej škole a snažia sa pripraviť na profesionálny tím alebo lyžovanie pre americké univerzity,“ hovorí.

Shiffrinová tesne pred olympiádou sa po šiestich rokoch rozlúčila s jedným zo svojich dlhoročných trénerov - Kanaďanom Jeffom Lackiem. Oficiálne stanovisko je, že pre jeho dlhotrvajúce ťažkosti s covid-19. Aké sú vaše informácie?

Nechcem vynášať klebety, ale mali v tíme ťažkosti medzi trénermi. Mike Day ostal a do tímu pribudol mladý kondičný tréner Coley Oliver.

Je to bývalý pretekár, ktorý jazdil za univerzitu New Hampshire a potom pracoval ako kondičný tréner v Stratton Mountain School a naposledy s mladými lyžiarmi v Európskom pohári. Podľa mňa to bude pozitívna zmena. Asi to bolo nutné, aj keď pred olympiádou je to nezvyčajné.

Čo sa dočítate v článku

  • Prečo Shiffrinová plakala po víťazstve v Schladmingu?
  • Vlhová vraví, že Shiffrinová nie je vždy úprimná. Súhlasíte?
  • Ako Vlhovej pomohol švajčiarsky tréner Mauro Pini?
  • Prečo by Vlhová nemala ísť na olympiádu len po zlatú medailu?
  • Čo by slovenskej lyžiarke pred OH poradil ako skúsený tréner?

Shiffrinová v slalome dlhé roky dominovala, kým Vlhová bola zväčša v jej úzadí. V aktuálnej sezóne sa to skôr otočilo. Ako to zvláda americká lyžiarka?

To, čo sme videli v cieli v Schladmingu, hovorí veľa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Petra, ostaň sama sebou. A nemaj pocit: Oh my god, tvrdí Šťastný