Coulthard pre Sportnet: Nerozumiem kritike Verstappena, Pérez je proste pomalší

Michael Schumacher a David Coulthard.
Michael Schumacher a David Coulthard. (Autor: SITA/AP)
Martin Kozinka|30. nov 2022 o 20:30

Hamilton bude o rok lepší. Nevyzerá ako niekto, kto by chcel skončiť kariéru, tvrdí.

Veľkú cenu F1 ovládol trinásťkrát, či už v monoposte Williamsu alebo McLarenu. V kráľovnej motošportu získal DAVID COULTHARD počas predošlého bodového systému celkovo 535 kariérnych bodov, dnes by to bolo v tisíckach.

V roku 2005 sa rozhodol podpísať zmluvu s novovytvoreným tímom Red Bull, s ktorým spolupracuje dodnes. V súčasnosti ho môžete vidieť na takmer každej veľkej cene s mikrofónom v ruke, ako vedie rozhovory s troma najlepšími jazdcami po pretekoch.

Na Slovensku a konkrétne v Bratislave bol už niekoľkokrát. V roku 2007 otváral prejazdom na monoposte Red Bullu tunel Sitina, pred rokom si doň sadol opäť a objavil sa s ním na Bratislavskom hrade.

Stal sa zakladateľom iniciatívy "More Than Equal", ktorej cieľom je nájsť pilotku F1. Založil ju spoločne s českým miliardárom Karlom Komárkom.

V rozhovore sa dozviete:

  • Aká je šanca, že uvidíme ženu v F1?
  • Aký je jeho vzťah so Sebastianom Vettelom?
  • Prečo sa zastáva Maxa Verstappena?
  • Čo očakáva od Hamiltona ďalšiu sezónu?
  • Uvidíme ešte niekedy Schumachera v F1?
  • Prečo sa podľa neho Ricciardo nesústredil na svoje výkony?

Oproti minulému roku sa zvýšil záujem žien o formulu 1 o 34 percent, vnímate aj vy tento zvýšený záujem?

Áno, takisto to pozorujem. Môj syn jazdí na motokárach v Anglicku, bol som tam uplynulý víkend a videl som tam oveľa viac dievčat ako naposledy. 

Keď som jazdil ja v jeho veku, mali sme asi len jedno dievča v kategórii. Jedno alebo dve dievčatá snažiace sa preraziť proti tisícke chalanov, to je hra čísiel.

David Coulthard v Bratislave.
David Coulthard v Bratislave. (Autor: Red Bull Content Pool, Filip Nagy)

Nemáte dostatok fondu, aby ste ich mohli propagovať a rozvíjať ich talent tou správnou cestou.

Práve preto sme založili More Than Equal, aby sme podporovali mladé dievčatá na motokárach a poskytovali im tzv. “Verstappenovské zaobchádzanie”.

Ale ako ste povedali, zvýšila sa pozornosť fanúšičiek a práve s nimi prichádza aj záujem si to vyskúšať, takže v budúcnosti ich určite uvidíme v tomto športe viac.

Charles Leclerc počas tejto sezóny povedal, že ak sa niekedy dostane žena do F1, malo by to byť pre jej kvality, nie pre posilnenie spoločenského odkazu. Súhlasíte s týmto výrokom?

Formula 1: Šampióni

Objednajte si knihu Formula 1: Šampióni, ktorá prináša dramatické a neraz tragické príbehy všetkých 34 jazdcov, ktorí sa vo vyše 70-ročnej histórii F1 stali majstrami sveta. Text sprevádza viac ako 300 unikátnych fotografií z pretekov i zo zákulisia.
Knihu si zakúpite tu

Áno, súhlasím. Myslím si, že v tomto športe by sa na najvyššiu úroveň mali dostať len tí najlepší, ktorí si nejako nájdu cestu a dostanú šancu.

Aj tak ale nájdete množstvo tzv. platených jazdcov, ktorí si to miesto nevydobyli vďaka výsledkom vo formule 3 či formule 2, ale namiesto toho platia tímu za svoju sedačku a po dvoch či troch rokoch odídu, kedže nezaznamenajú žiaden progres. 

Samozrejme, nie každý je taký dobrý ako Max, Lewis alebo Charles, to je jasné. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov