Robben je najviac faulovaný a možno i najlepší

Robben bol najlepším z Holanďanov.
Robben bol najlepším z Holanďanov. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|13. júl 2014 o 04:40

Za prvý bronz zinkasujú Holanďania od FIFA šestnásť miliónov eur.

BRATISLAVA. Súperov ničil nevšednou rýchlosťou, energiou a aktivitou. Strelil tri góly, jeden z nich dal po neskutočnom šprinte, keď vyvinul rekordnú rýchlosť 31 km/h.

Arjen Robben hral na svetovom šampionáte v životnej forme a podľa mnohých bol najlepším hráčom turnaja.

Prejavilo sa na ňom, že takmer rok nebol zranený, zdravotné problémy ho predtým výrazne limitovali. Naučil sa lepšie pracovať telom, každý deň ho dvakrát prekrvoval špeciálnymi cvikmi.

„Môžeme vymazať zlyhanie zo semifinále. Som veľmi hrdý. Musím zložiť kompliment svojmu tímu, je oslava hrať s takýmito hráčmi,“ vravel pre médiá Robben.

Jeho Holandsko zdolalo v súboji o bronz domácu Brazíliu 3:0. Šikovného krídelníka opäť vyhlásili za muža zápasu. Mal veľký podiel na všetkých troch góloch. Po faule naňho premenili Holanďania penaltu už v 3. minúte.

Zaslúžili si viac

Robben je najviac faulovaným (28-krát) hráčom šampionátu, no upútal aj teatrálnymi pádmi.

„V národnom tíme budem hrať tak dlho, pokiaľ mi to dovolí moje telo, pretože ide o veľkú česť. Zaslúžili sme si však viac ako bronz. Hrať na tomto turnaji bola životná skúsenosť, pretože brazílski fanúšikovia boli neuveriteľní," dodal tridsaťročný krídelník.

Holandsko získalo prvý bronz v dejinách, predtým bolo trikrát (1974, 1978, 2010) strieborné. Za tretie miesto zinkasujú od FIFA prémiu 16,1 milióna eur.

„Všetko bolo proti nám. Brazílčania mali o jeden deň viac odpočinku a my sme navyše v semifinále vypadli tým najhorším spôsobom - na penalty. Je to oveľa horšie ako prehrať 1:7. Naozaj. Navyše keď cítime, že sme mali byť vo finále,“ vravel tréner Holandska Louis van Gaal.

Zahrali si všetci

Pred MS jeho omladený a neskúsený tím nepatril ani medzi desiatku najväčších favoritov.

Van Gaal súboj o bronz nazval zbytočným, viacerí jeho hráči tvrdili, že ich nezaujíma a že by ho najradšej odignorovali. Nakoniec si zápas s radosťou užívali.

Tréner v nadstavenom čase poslal na ihrisko aj tretieho brankára Michela Vorma. Bol to z holandského kádra posledný 23. hráč, ktorý si na MS v Brazílii predtým nezahral.

„Hráči za mnou pred zápasom prišli, že či by mohol nastúpiť Michel, že si tu ešte nezachytal. Ale bol som proti, chcel som postaviť jedenásť najsilnejších. Takže som im povedal, že nastúpi len v prípade, keď budeme vyhrávať 2:0. Vidíte, dočkal sa až za stavu 3:0,“ vtipkoval Van Gaal.

V národnom tíme končí, od leta povedie Manchester United.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Robben je najviac faulovaný a možno i najlepší