Rímska trpezlivosť na Madrid platila

Brazílsky útočník Mancini oslavuje spolu so stredopoliarom Simonom Perrottom víťazný gól v súboji s Realom Madrid. Rimsky AS vyhral v prvom osemfinále Ligy majstrov 2:1.
Brazílsky útočník Mancini oslavuje spolu so stredopoliarom Simonom Perrottom víťazný gól v súboji s Realom Madrid. Rimsky AS vyhral v prvom osemfinále Ligy majstrov 2:1. (Autor: SITA/AP)
Rastislav Hríbik|21. feb 2008 o 00:00

Rozhodujúci gól Ríma v prvom osemfinále futbalovej Ligy majstrov zariadila dvojica, ktorá spolu 18 mesiacov neprehovorila: Tottis Mancinim.

BRATISLAVA. Hrajú za jeden tím a osemnásť mesiacov spolu neprehovorili. Napriek tomu sa postarali o víťazný gól rímskeho AS v utorňajšom prvom osemfinále Ligy majstrov s Realom Madrid (2:1). Francesco Totti prihrával, brazílsky stredopoliar Mancini zakončoval.

„Čo na tom, že sa nemáme príliš v láske. Sme profesionáli, na trávniku spolupracujeme,“ vysvetlil kapitán Rimanov Francesco Totti. Taliani síce po góle Raúla prehrávali 0:1, no Peruánec Pizarro vyrovnal a po prestávke Mancini rozhodol.

Zvažoval, či nastúpi

„A to mi pred zápasom bolo príšerne zle. Cítil som sa pod psa, mal som horúčku,“ cituje Reuters vyčerpaného Tottiho, ktorý vážne zvažoval, že proti Realu hrať nebude.

Rimania v predchádzajúcich troch meraniach síl s Realom na Olympijskom štadióne prehrali. Na štvrtý pokus prelomili smolu. Vo švrťfinále sa však ešte nevidia. „Ak chceme postúpiť, musíme hrať tak trpezlivo ako doma. Najdôležitejšie bolo, že sme sa po inkasovanom góle nevrhli hneď do útoku. Počkali sme si na šancu, a tá prišla,“ chválil svojich tréner Rimanov Luciano Spalletti.

Schusterovi chýbal len výsledok­

Nemecký tréner Realu Bernd Schuster vyzeral ešte spokojnejšie. „Hrali sme dobre, strelili dôležitý gól. Jediné, čo mi chýba k šťastiu, je výsledok,“ dodal Schuster. Vyzdvihol výkon brankára Ikera Casillasa, no neodpustil si poznámku na adresu rozhodcu Herberta Fandela. „Nemyslím si, že ovplyvnil výsledok, ale ak mi budete pripomínať, že je to krajan, ubližujete mi,“ podotkol lakonicky.

Gerrardovi nestačilo

V ešte lepšej východiskovej pozícii je FC Liverpool. Milánsky Inter na Anfield Road držal 85 minút remízu, potom inkasoval po góloch Kuyta a kapitána Gerrarda.

„Mne by stačilo aj víťazstvo 1:0. Len čo mi to tam padlo, nadhodil som Steviemu (Gerrardovi), že by sme mali už len držať loptu a brániť výhru. No on vravel, že musíme skúsiť pridať ešte jeden. Nemýlil sa, podarilo sa a strelil ho sám,“ vravel pre uefa.com 27­ročný Holanďan.

Kuyt: Vieme hrať ťažké zápasy

„Futbal je v tomto čarovný. Tri dni predtým prehráme s Barnsley, v zápase, kde každý čakal, koľko im naložíme. A vzápätí porazíme milánsky Inter. Čaká nás ešte horúca milánska noc, no 2:0 je do odvety skvelý výsledok. A pre všetkých ďalší dôkaz, že vieme hrať náročné zápasy. Špeciálne v Lige majstrov,“ teší sa Holanďan v službách Liverpoolu.

Výkon tímu nadchol aj španielskeho trénera Rafaela Beniteza. „Bolo len otázkou času, kedy obranu Interu zlomíme, lebo sme hrali dobre. Pre mňa je najdôležitejšie, že sme neinkasovali. Ak si budeme dôverovať aj v odvete, mali by sme postúpiť. Dôverovať vo vlastné schopnosti však neznamená prepadnúť samoľúbosti. “

Liverpoolu sa v pohárovej Európe už vyše štyri desaťročia neprihodilo, že by po domácej výhre 2:0 prešustroval postup. Naposledy v sezóne 1964/64. S Interom Miláno.

„To bolo veľmi dávno. My hľadíme dopredu, nie do minulosti,“ odvetil po tejto pripomienke Kuyt. Inter, ktorý hral v utorok hodinu bez vylúčeného Materazziho, vtedy postúpil celkovým skóre 4:3.


Fakty Ligy majstrov

Osemfinále – prvé zápasy: Schalke 04 - FC Porto 1:0 (1:0), 4. Kuranyi, rozhodoval Duhamel (Fr.), 53 951 divákov.

FC Liverpool - Inter Miláno 2:0 (0:0), 85. Kuyt, 90. Gerrard, ČK: 30. Materazzi (Inter), De Bleeckere (Bel.), 45 000.

Olympiakos Pireus - FC Chelsea 0:0, Plautz (Rak.), 33 500.

AS Rím - Real Madrid 2:1 (1:1), 24. D. Pizarro, 58. Mancini - 8. Raúl, Fandel (Nem.), 75 000.

Odvety sa hrajú v stredu 5. marca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Rímska trpezlivosť na Madrid platila