Reway žiari v Sparte. NHL som neskúsil aj pre majstrovstvá sveta, hovorí

Martin Reway v drese Sparty Praha.
Martin Reway v drese Sparty Praha. (Autor: sparta.cz)
Sportnet|13. aug 2014 o 21:48

Martin Reway už v prípravných zápasoch naznačuje, že bude patriť medzi hviezdy Sparty Praha. Proti Medveščaku Záhreb rozhodol víťazným tečom.

PRAHA. Sú to síce zatiaľ len prípravné zápasy, ale môžu napovedať, kto bude v českej hokejovej extralige patriť k hviezdam.

Slovenský útočník Martin Reway by v drese Sparty Praha mal byť skôr hviezdičkou. V 19 rokoch predvádza rodák z Prahy pekné kúsky.

Téme sa venuje český web idnes.cz.

Sparta sa prvýkrát počas letnej prípravy ukázala domácim fanúšikom priamo v Tipsport Aréne, v červených dresoch bez menoviek nastúpilo proti Medveščaku Záhreb aj niekoľko nových hráčov.

S číslom 10, ktoré napríklad vo futbale patrí tvorcom hry, nastúpil práve Reway.

A bolo ho vidieť. Spoluhráčom pripravoval nápaditými prihrávkami gólové šance, svižne po ľade korčuľoval a v predĺžení tečom rozhodol - druhýkrát za sebou - o víťazstve Sparty 3:2.

"Zatiaľ vyhrávame, takže je dobré. Sme v príprave, ale ešte máme čo nacvičovať, budeme sa snažiť to do začiatku ligy vypilovať, aby sme hrali, ako najlepšie môžeme," hovoril Reway po zápase.

Čo hovoríte na to, že sa vám osobne v príprave tak darí?

"Ide to. Som rád, že sme vyhrali. Je dôležité chytiť začiatok sezóny, aj keď sú to zatiaľ len prípravné zápasy. Pôjde sa nám do sezóny lepšie. Chalani mi veľa pomáhajú. Keď niečo urobím zle, povedia mi to."

Vyzerá to, že by mohla fungovať spolupráca s Danielom Přibylom, že?

"Poznám sa s ním už z juniorského tímu. Odvtedy sa zlepšil, je veľmi silný v súbojoch. To isté Honza Buchtele, hrá sa mi s nimi dobre. Len im to tam hodím a oni si s tým vedia rady."

Medzi sparťanským fanúšikmi sa veľa hovorí o tom, kto nahradí góly Petra Tona po jeho prestupe do Komety. Kto by to podľa vás mohol byť? Vy góly rád pripravujete?

"Lenže keď budem môcť vystreliť a nikto nebude voľný na nahrávku, tak tiež vystrelím. Ale ako ste hovorili, radšej to nahrávam. A k tým gólom - každá lajna by mohla Tonove góly nahradiť, nie je to o jednom útoku. Máme štyri vyrovnané útoky."

Vy by ste mohli hrať v jednom z elitných útokov. Pre váš talent by na vás mohol byť väčší tlak verejnosti. Vnímate to tak?

"Áno, či to tak bude a naozaj budem v niektorom z prvých útokov, tak si myslím, že som na to pripravený. Ale nie je to o jednom hráčovi, je nás na ľade päť. Všetci musíme hrať dopredu i dozadu. Keď to bude klapať, mohli by sme urobiť nejaký úspech."

Ako sa vám páči v sparťanskej kabíne? Pomáha vám, že sa poznáte okrem spoluhráčov z juniorky aj s krajanmi zo Slovenska?

"Určite je to fajn, že je tu viac Slovákov, ale nech už sme Česi, alebo Slováci, tak je dôležité, ako si sadneme všetci dohromady. Zatiaľ sa nemám na čo sťažovať, všetko je, ako má byť. Tvoríme dobrý tím, je to vidieť aj na ľade. Ale musíme na sebe ďalej makať."

Keď ste sa po sezóne rozhodovali o budúcnosti, hrali úlohu vo vašom návrate z kanadskej juniorskej súťaže späť do Sparty aj majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave, ktoré sú budúci rok?

"Agent aj rodina mi radili, aby som to ešte skúsil v zámorí, ale ja potrebujem hrať seniorskú ligu, v Sparte mám zmluvu ešte na dva roky, preto som sa tak rozhodol. A, samozrejme, chcel som byť viac na očiach trénerovi Vůjtkovi. Navyše, keby sme v Kanade hrali play-off, do národného tímu ma nepustia, takže to bol tiež jeden z dôvodov."

Vizitka Martina Rewaya

Talentovaný hokejista sa narodil 24.1. 1995 v Prahe, ale v 12 rokoch sa pre otcovu prácu presťahoval do Dolného Kubína a začal reprezentovať Slovensko.

V sezóne 2011/12 sa dostal do sparťanskej osemnástky a dokopy získal v 34 zápasoch 84 bodov.

Ako 116. si ho vo štvrtom kole minuloročného draftu vybral Montreal, Reway odohral dve sezóny za Gatineau olympiques v QMJHL.

Medzitým hral dvakrát za Slovensko na juniorských majstrovstvách sveta a v Minsku debutoval dokonca na šampionáte dospelých.

Teraz sa stal jednou z letných posíl pražskej Sparty, ktorá na neho má práva pre európsky trh.

Reway s hokejom ako malý začínal paradoxne v Slavii. Pre štýl hry aj svojej výške (178 cm) ho prirovnávajú k legendárnemu Žigmundovi Pálffymu.

idnes.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Reway žiari v Sparte. NHL som neskúsil aj pre majstrovstvá sveta, hovorí