Ogier znovu ovládol Rely Monte Carlo, prekonal rekord Loeba

Sebastien Ogier.
Sebastien Ogier. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|24. jan 2021 o 16:26

Rely Monte Carlo vyhral rekordný ôsmykrát.

Rely Monte Carlo 2021

Výsledky:

1.

Sébastien Ogier, Julien Ingrassia

Francúzsko

Toyota Yaris WRC

2:56:33,7 h

2.

Elfyn Evans, Scott Martin

V. Británia

Toyota Yaris WRC

+ 32,6 s

3.

Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe

Belgicko

Hyundai I20 C

+ 1:13,5 min

4.

Kalle Rovanperä, Jonne Halttunen

Fínsko

Toyota Yaris WRC

+ 2:33,6 min

5.

Daniel Sordo, Carlos del Barrio

Španielsko

Hyundai I20 C

+ 3:14,2 min

MONACO. Francúzska dominancia na Rely Monte Carlo priniesla rekordný zápis.

Úvodné podujatie novej sezóny majstrovského seriálu v rely vyhral rekordný ôsmykrát Francúz Sébastien Ogier a v historickom poradí najúspešnejších jazdcov na týchto pretekoch sa odpútal od krajana Sébastiena Loeba.

Bolo to zároveň jubilejné 50. víťazstvo v podaní sedemnásobného svetového šampióna Ogiera v kariére, ktorá trvá od roku 2008. Prvý titul získal 37-ročný Ogier v roku 2013, zatiaľ posledný siedmy v uplynulej sezóne 2020.

Ogier: Môžem byť aj lepší

Francúzsky jazdec na vozidle Toyota Yaris zvíťazil pred Walesanom Elfynom Evansom s náskokom 32,6 sekúnd a pred Belgičanom Thierrym Neuvillom o vyše minútu.

Po boku víťazného Ogiera sedel jeho stály spolujazdec Julien Ingrassia, po pretekoch sa obaja postavili na svoje auto a oslavovali rekordný triumf.

"Túto rely som vyhral najčastejšie, ale stále je to pre mňa výnimočné. Ako dieťa som najviac sníval práve o víťazstvách na Rely Monte Carlo," komentoval Sébastien Ogier.

"Čo sa týka pretekov, bolo to dobré, ale stále nie stopercentné z mojej strany. Chýba mi ešte konzistentnosť. Môžem byť aj lepší," doplnil Ogier.

Toyota čakala na triumf 23 rokov

Ogier položil základ svojho triumfu už v sobotu, ale aj v úvodnej nedeľňajšej rýchlostnej skúške. V ľadových podmienkach ju vyhral a zvýšil náskok na 21 sekúnd pred Evansom.

Walesan si neskôr vzal späť jednu sekundu, ale tretí rýchlostný špeciál bol opäť v znamení Ogiera a náskok zvýšil už na 28 sekúnd.

Aj posledná rýchlostná skúška sa skončila triumfom odhodlaného Francúza, ktorý sa postaral o to, že tradičná japonská značka Toyota slávila triumf v Monte Carle prvýkrát od roku 1998.

Celkovo jazdci od štvrtka do nedele v Monte Carle absolvovali 258 km rozdelených do 14 rýchlostných skúšok. Popri trati chýbali diváci, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu.

Ogierov ešte o čosi slávnejší krajan Loeb dominoval v Monte Carle celkovo sedemkrát v rokoch 2003 - 2013. Celkovo má však na konte až 9 titulov majstra sveta.

Najbližším podujatím 12-dielneho seriálu MS v rely bude od 26. februára Arktická rely vo Fínsku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Ogier znovu ovládol Rely Monte Carlo, prekonal rekord Loeba