Šancu na NHL zmarila autonehoda, ničili ho zranenia. Zvolen ťahá bojovník

(Autor: TASR)
Ivan Mriška|19. mar 2021 o 19:35

Zo štrnástich sezón štyri a pol roka nehral.

V zámorskej juniorskej hokejovej súťaži QJMHL patril medzi špičku, črtala sa mu šanca zahrať si v slávnej NHL. Všetko však zmenila autonehoda.

RADOVAN PULIŠ (29) sa dlho trápil so zdravotnými problémami, na hokej však nezanevrel. Vrátil sa do súťažného kolotoča a svoje umenie ukázal aj v KHL v drese Slovana Bratislava či v reprezentácii Slovenska.

Teraz ako kapitán ťahá HKM Zvolen. V sezóne už strelil 15 gólov a pridal 22 asistencií.

Pre zranenia ste vynechali tretinu základnej časti, no v produktivite si držíte priemer viac než bod na zápas. Ako sa vám to podarilo? 

Všetko je o nastavení hlavy, chcení a sebazaprení. Po každej prestávke si poviem, že sa idem vrátiť v najlepšej forme. Nepripúšťam si nič iné. 

Dôležité je za žiadnych okolností neklesnúť na duchu. Veľmi mi pomohol kamarát, ktorý je mentálny kouč. Po kariére chcem ísť rovnakým smerom aj ja, začal som už študovať na vysokej škole. 

Čo vás pribrzdilo v tejto sezóne? 

Boli to len drobné svalové veci a narazené koleno. Dokopy ma dali fyzioterapeuti, ktorým za to ďakujem. 

Zranenia patria k hokeju. A k môjmu štýlu hry, ani nehovorím. Chodím do množstva súbojov, kde sú drobné šrámy úplne bežné. Kým to nie je vážne, všetko je v poriadku. 

Vždy ste sa vrátili vo veľkom štýle. Je pre vás náročné naskočiť do rozbehnutej sezóny? 

Za štrnásť sezón v hokeji som pre zranenia vynechal štyri a pol sezóny, takže som si zvykol. Vždy to len hodím za hlavu a idem ďalej. Verím, že v play off nás všetkých z tímu budú zranenia obchádzať. Iba tak môžeme byť úspešní. Keď sa darí tímu, darí sa aj jednotlivcom. 

Spomínate si často na deň, keď sa vaša kariéra takmer skončila? 

Je to už dávno. Nákladné auto nás vytlačilo z cesty a havarovali sme. V poli sme sa prevrátili na moju stranu spolujazdca. Zlomil som si panvu, lonovú kosť a začalo sa moje trápenie. 

Po zopár mesiacoch to s mojim zdravotným stavom vyzeralo lepšie, odohral som aj tri zápasy. Bolesti sa však vrátili a musel som sezónu v Kanade ukončiť. 

Nikomu neprajem pocit, keď sa pripravujete na životný cieľ a niečo vám to prekazí.


Radovan Puliš, kapitán HKM Zvolen

V prognózach draftu NHL ste boli vysoko, špekulovalo sa, že patríte medzi najväčších desať talentov.

Nikomu neprajem pocit, keď sa pripravujete na životný cieľ a niečo vám to prekazí. Viem, určite sú aj horšie veci v živote, ľudia majú rôzne ťažké choroby. Pre mňa to však bolo ťažké. 

Myslel som aj na to, že je po hokeji a budem musieť skončiť. Našťastie, všetko sa otočilo správnym smerom. Momentálne si hokej užívam a teším sa na každý zápas. 

(Autor: TASR)

Zvolen po dlhých ôsmich rokoch vyhrá základnú časť extraligy. Čomu za to vďačíte? 

Máme výborné trénerské zoskupenie, ktoré robí v kabíne veľmi dobrú atmosféru. Tým pádom nie sme pod tlakom, čo sa odráža aj na našich výkonoch. 

Sme výborná partia poskladaná zo skvelých hokejistov. Fungujeme ako celok a to je najdôležitejšie. Sme ako rodina, čo je vidno aj na ľade. 

Koho vnímate ako najväčšieho konkurenta v boji o titul? 

To si netrúfnem povedať. Tento rok je liga veľmi vyrovnaná, každý zápas je náročný. Základnú časť sa nám podarilo vyhrať, no play off je iná súťaž. 

Desiaty môže vyhrať nad prvým alebo naopak. Ak chceme byť majstri, musíme poraziť všetkých.

V extralige je čoraz viac zahraničných hráčov. Ako ich vnímate? 

Kvalita súťaže sa aj vďaka nim posúva dopredu. Toto je moja desiata sezóna v extralige a stále je to náročnejšie. Hráči sú výborne pripravení z fyzickej i psychickej stránky, rozhodujú detaily. 

Stane sa, že sem príde podpriemerný zahraničný hokejista, ale ten dlho nevydrží . V vo veľkej väčšine príde kvalita, ktorá je prínosom. 

Dôležité je to najmä kvôli mladým hráčom, ktorí sa môžu konfrontovať s rôznymi štýlmi hry a posúvať sa vpred. Páči sa mi, že v našej lige dostávajú mladí stále viac príležitostí. 

Zahral si aj v slovenskej reprezentácii.
Zahral si aj v slovenskej reprezentácii. (Autor: TASR)

Základnú časť bez divákov ste už zažili. V play off to zrejme bude ešte náročnejšie. 

Samozrejme, fanúšikovia na štadiónoch chýbajú. Najmä v rozhodujúcich chvíľach, keď sa mužstvo trápi. Situácia však je taká, aká je, a budeme radi, že môžeme vôbec hrať. 

Rozmýšľate ešte aj nad angažmánom v zahraničí? 

Vždy mám najvyššie ciele. Teraz sa však pozerám najmä na Zvolen a boj o majstra. To je priorita. 

Zmluvu tu mám na ďalší rok, no prestúpiť do iných krajín môžem. Počul som nejaké šumy, ale teraz sa sústredím na túto sezónu. Potom sa uvidí. 

A čo reprezentácia? 

Blížia sa majstrovstvá sveta, určite zabojujem o miesto v kádri. Všetko záleží len na mne a mojich výkonoch. 

Musím ísť od zápasu k zápasu a tvrdo na sebe pracovať. Iba tak môžem byť prínosom pre reprezentáciu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Šancu na NHL zmarila autonehoda, ničili ho zranenia. Zvolen ťahá bojovník