Purdjakovej najväčším súperom je ona sama

Jana Purdjaková. Jej žatva nemá obdobu.
Jana Purdjaková. Jej žatva nemá obdobu. (Autor: tasr)
Sportnet|21. okt 2011 o 00:00

Tvrdí, že sama sebe je najväčším súperom. Keby skončila na vrcholnej akcii druhá, tak by ju nezarmútilo to, že ju ktosi porazil, ale vinila by sa za nedostatočnú prípravu. Také krédo má Jana Purdjaková.

Tvrdí, že sama sebe je najväčším súperom. Keby skončila na vrcholnej akcii druhá, tak by ju nezarmútilo to, že ju ktosi porazil, ale vinila by sa za nedostatočnú prípravu. Také krédo má Jana Purdjaková, Popradčanka v službách armádneho strediska v B. Bystrici. Jej ôsmy titul majsterky sveta hovorí za všetko.

KOŠICE. Je ženským kulturistickým terminátorom a jej žatva nemá medzi nežnejším pohlavím obdobu.

Keď sme jej pripomenuli, že ju prirovnávajú k legendárnemu Egypťanovi Mabroukovi, tak sa usmiala s tým, že len štatisticky s počtom vybojovaných zlatých kovov. V Novom Sade však v kategórii do 55 kg znovu excelovala a už pri prezentácii odborníci vedeli, že ju nič nezastaví.

„Vyhrala som tuším s dvadsaťbodovým náskokom, ale kedysi som dominovala ešte jasnejšie.“

Zaujímavé je, že po sedemročnej odmlke stála vedľa nej na pódiu strieborná Ruska Tubolcevová, ale nestíhala Slovenku popreháňať. Jana je proste Jana. Fenomén v tomto športe.

Východniarka ešte nepovedala konečné slovo, lebo plánuje súťažiť najmenej tri-štyri roky. Ak bude napredovať takýmto tempom, je reálne, že prekročí hranicu desiatich primátov. Na šampionáte dokonca triumfovala aj v absolútke, čo je vždy pre ľahšiu kategóriu náročnejšie.

Životný štýl

Naša reprezentantka bola ešte kvalitnejšie pripravená než pred rokom. Je úžasné, že stále dokáže vedno s trénerom a priateľom Ľubošom Čapkom nachádzať iné horizonty.

„Mala som prepracovanejšie svalstvo nôh, chrbta a brucha a zaradila som viac aeróbnej aktivity.“ Čím to je, že rivalky na ňu nemajú? “Asi menej drú. Ja trénujem dvojfázovo šesťkrát do týždňa. Zrejme iné dievčatá neodovzdávajú kulturistike maximum. “

Pravdaže, Purdjaková má výborné podmienky v stredisku, nemusí sa ničím iným zaťažovať. „Predtým som chodila aj do práce, a to bolo náročnejšie. No je to aj o disciplíne, životospráve a snahe byť pripravená čo najlepšie na každé preteky.“

Tento šport sa stal pre ňu životným štýlom, drogou, preto nemá pocit ošúchanosti, stereotypu, nudy. Tridsaťpäťročná pretekárka sa posilňovaniu venuje 18 rokov, ale napriek skvelej sérii medzi amatérkami ju nikto nezlomí na to, aby sa dala k profesionálkam.

„Jednak by som prišla o výborné zázemie, aké mám a okrem toho profíčky sú bez hmotnostných kategórií, čo nie je nič pre mňa,“ pripomenula útla protagonistka vážiaca 54 kilogramov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Purdjakovej najväčším súperom je ona sama