Protestujúci si vynútili zmenu trasy štafety s ohňom

SITA|13. feb 2010 o 00:18

Úvodný deň zimných olympijských hier vo Vancouveri sprevádzajú viaceré menšie protesty. Polícia očakáva ďalšie demonštrácie.

VANCOUVER. Skupine asi 150 ľudí, ktorí protestovali v centre mesta proti chudobe a globalizácii, sa v piatok dokonca podarilo donútiť organizátorov, aby zmenili trasu štafety s olympijským ohňom.

"Hanba Kanade!" volali demonštrujúci. "Chceme, aby ľudia pochopili, že olympiáda nie je iba o športe a športovcov. So športom a športovcami nemáme problém, nás trápi, že si nikto nevšíma utrpenie slabých," povedala Harsha Waliová. Ďalšia skupina protestujúcich zasa zablokovala jednu ulicu odpadkami.

Aktivita demonštrantov však nenašla u obyvateľov Vancouveru ohlas, tí s nadšením zdravili pochodeň. "Olympiáda je skvelá pre každého, vrátane protestujúcich," vyhlásil po svojom úseku štafety bývalý starosta Vancouveru Sam Sullivan, ktorý je pripútaný na invalidný vozík.

Piatok je 106. a posledným dňom štafety s olympijským ohňom, večer vancouverského času sa rozžiari v BC Place. Predpoludním s pochodňou cez mestský Stanleyho Park bežal kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, ktorý pochodeň odovzdal bývalému skvelému atlétovi a v súčasnosti šéfovi organizačného výboru OH 2012 Sebastianovi Coeovi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Protestujúci si vynútili zmenu trasy štafety s ohňom