Priškrtí finančná injekcia reorganizáciu?

Tľapli si. Nižšie futbalové súťaže budú mať svojich  sponzorov.
Tľapli si. Nižšie futbalové súťaže budú mať svojich sponzorov. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|1. feb 2012 o 00:00

S pozitívnym ohlasom sa stretli informácie, že III. liga, ale aj regionálne súťaže budú mať nových sponzorov.

Keďže futbalové kluby dosť krvácajú a zohnať peniažky na činnosť nie je niekedy závideniahodné, s pozitívnym ohlasom sa stretli informácie najprv zo zasadnutia výkonného výboru SFZ a potom aj z rokovania konferencie VsFZ, že III. liga, ale aj regionálne súťaže budú mať nových sponzorov.

KOŠICE. Slovenský futbalový zväz získal v záujme podpory futbalu u nás žiaducich finančných garantov.

Sponzorská zmluva s partnerom uzatvorená na ročníky 2012-2013 a 2013-2014 sa bude týkať III. ligy, teda všetkých jej skupín. Ročne by malo ísť o objem 110-tisíc eur a pokiaľ kluby budú súhlasiť, tak táto čiastka bude môcť byť použitá i na vyplácanie rozhodcov či delegátov.

„Podľa nás by bolo ale spravodlivejšie, keby sa jednotlivé čiastky presúvali na konto klubov podľa vzdialenosti. Išlo by o vypočítanie akéhosi kilometrovného prerátaného podľa príslušného koeficientu. Predsa len úhrada rozhodcov a delegátov je paušálna bez ohľadu na geografickú polohu. Pokiaľ ide o ďalšieho sponzora, ten by zase bol mecenášom regionálneho futbalu v tomto a ďalších rokoch, pričom celková suma by mala byť 250-tisíc eur. Z nej by náš zväz mal dostať 75-tisíc eur, lebo kľúč na rozdelenie prostriedkov je po tridsať percent pre VSFZ, SSFZ a ZsFZ a desať percent pre BFZ. Tieto peniaze by išli vyslovene na činnosť klubov v regionálnych súťažiach, aby sa im ľahšie dýchalo,“ uviedol sekretár Východoslovenského futbalového zväzu Marcel Eperješi.

Zostane všetko po starom?

Všetko so všetkým súvisí a keďže treťoligisti i zástupcovia v regionálnych zápoleniach dostanú takúto injekciu, nevedno, či ešte bude ochota biť sa za reorganizáciu.

„Ak sa im takto pomôže, tak nie je vylúčené, že kluby si prostriedky na hráčov nájdu a potom už nebudú lietať v takých finančných problémoch. Je možné aj to, že účastníci v III. lige východ stratia motiváciu rušiť túto republikovú súťaž. Mal som možnosť hovoriť s niektorými funkcionármi treťoligistov a vychádza to možno aj tak, že budú za to, aby zostalo všetko po starom.“

Stále však platí, že šéfovia regionálnych zväzov majú pripraviť podklady na prípadné zmeny v štruktúre súťaží. K tejto téme bude iste zvolaná aj porada príslušných zástupcov klubov, aby zväz nerobil niečo, čo je proti srsti účastníkom.

Inak, na konferencii VsFZ bola kľúčová správa predsedu zväzu Richarda Havrillu, ktorý poskytol prierez dvojročnou činnosťou Rady, VV a jednotlivých komisií zväzu. Na margo predohrávok v jeseni neodzneli v masívnom rozsahu negatívne ohlasy, potešiteľné je, že vzrástla disciplína.

“Vyskytla sa iba jedna inzultácia rozhodcu, a to je jasný dôkaz o lepšom správaní aktérov i kvalitnejšom počínaní arbitrov,“ dodal M. Eperješi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Priškrtí finančná injekcia reorganizáciu?